Ben Spor İl Müdürlüğünde çalışmaktayım. Burada birimlerde kullanılan hiçbir bilgisayar Microsoft Office dışında herhangi bir özel uygulamaya ihtiyaç duymuyor. Tüm sistemlerimiz Web tabanlı.
Yani bu şu demek, Tüm bilgisayarlara Pardus yüklendiğinde eksikliğini Office kullanımı dışında kimse hissetmez. Ofis dediğim de öyle ahım şahım işlemler değil, birkaç günlük eğitimle bile Libreofice geçişi için eksiği giderilebilir bilgiler. Eminim birçok kurum da bizden farksız değildir. Önerim şu ki Bilgi İşlem birimleriyle bir çeşit toplantı yapılıp bu geçişi sağlamak mümkün değil mi ?
bazı önerilerde bulunmuştum. Mutlaka değerlendirmeye alınmıştır ama bu başlıkları aşağıdaki öneriler ile desteklemek istiyorum.
Hem basitlik, hem görsellik açısından değişim tavsiyesinde bulunacağım birkaç alternatif yazılım var.
Bu tavsiyelerim Masaüstü bağımsız olarak tüm ortamlarda kullanılmasını önerdiğim yazılımlar.
Öncelikle Ordan burdan yazılım seçmek yerine X-Apps seti kullanılabilir.
Hem xfce hem de gnome sürümünde ve ileriki diğer masaüstü planlarının tamamında aynı yazılımlar kullanılabilir. Hem son kullanıcıyı hem geliştiriciyi üzmez
Neden X-Apps ?
-Masaüstü ortamlarına aynı temel uygulama setini vermek, böylece her değişiklik, geliştirilen her yeni özellik, bunlardan birinde yapılan her küçük iyileştirme sadece tek bir masaüstüne değil, hepsine de fayda sağlayacaktır.
-Tüm Masaüstü yazılımlarıyla uyumlu, yani masaüstü bağımsız
-Modern araç takımlarını ve teknolojilerini kullanmak için (HiDPI desteği, GTK3 vb.)
- Geleneksel kullanıcı arabirimlerini (başlık çubukları, menubarlar) kullanmak için
-Geriye dönük uyumlu (olabildiğince çok dağıtım üzerinde çalışmak için)
Pardus kurumların umrunda değil! Boşa heveslenmeyin. Birkaç okul vs disinda hareket yok. Ankara tek kararla kademeli geçiş emri verir aslında. Belliki çok önemsenmiyor. Kartal Dev. Hastanesinin yeni yapılan kliniğinde hala win 7 çalışıyor. Hastanenin Pardustan Tübitak 'ın bu projelerden haberi yok!
Bence Pardus yüklü bilgisayarlar satılmaya başlanmalı. Pazardaki neredeyse her bilgisayar Windows’ lu. İnsanlar nasıl yapılacağını bilmediği için Pardus’ a geçemiyor. Bence Pardus’ lu bilgisayarlar pazara sürülmeli.
Benim fikrim kurum ve kuruluşlar zorunlu bir şekilde göçe zorlanmalı kullanıcı windows arayüzünü uzun bir süredir kullanmakta. Bunun için istekli olarak geçiş zor görünmekte. Bunun için ilgili kurum ve kuruluşlara gerekli talimatlar verilerek pardus a göç tamamlanmalı.
Mersin de Tarım ve Orman Müdürlükleri olarak isteyen personele sadece pardus isteyene de hem pardus hem windows olacak şekilde bilgisayarlara yükleme yaptık ve ufak tefek sorunlar dışında işlerimiz ilerliyor.
Temel öncelik devlet olursa zaten firmalar için daha caizp hale gelecektir durum. Çünkü ülkede en fazla malzeme yada program alan devlet kurumları diye düşünüyorum
Öncelik kurum ve kuruluşlar olmalı mantiken de bireysel kullanıcı istediğini kullansın ama kurumlar windows Dan kurtarmak olmalı bunun içinde dediğim gibi zorunluluk olmalı pardus ta olusan problemler çözülebilir ufak tefek problemler yazılıma üçret ödemek mantıklı değil.
Son kullanıcıya sonuna kadar hitap ediyor. Sadece yaygın olmadığı için beraberindeki programlara insanların aşinalığı yok… Ofiste, ust düzeyde ofis programları kullanmamış birisine verdim Libre Office’i çatır çatır kullanıyor. GIMP’i bir hafta kullan garip gelmiyor. Bunda outlook yok mu diyene kuruyorsun Thunderbird, iki sızlamıyor üçüncüde eli alışıyor. Eşim ne olmuş bu bilgisayara dedi, windowsun yeni versiyonu dedim uzun süre kullandı… Kullanmamak ve alışkanlıklardan vazgeçmemek için bahane cooook. Bazı driverlar yüklü değil diyenlere w98 ve xp’yi hatırlatırım.
Ben öyle kullanıyorum. Türk ve Türkçe olmasından dolayı Pardus’ u seçtim. Yazılım geliştirme veya uyumluluk konusunda hiç sorun çıkarmadı. Başka dağıtıma geçmem.
Profesyonel düzeyde baktığınızda böyle olabilir… Ama “son kullanıcı” başlığı altında konuşursak Ubuntu’nun sağladıklarından daha az değil. Ofis programı kullanıp mail atan, film seyredip müzik dinleyen, sosyal medyada gezinip vakit harcayanlar için ne eksik? Alışkan oldukları şeyler aynı adlarda yok! Rahatımızı düşündüğümüz için çok da kendimizi yorup muadil uygulamalarla ilerlemiyoruz. Spesifik konularda, sadece Pardus’un değil Linux sürümlerinin bir çoğunun eksiği var, o başka…