Yeni Yerli İşletim Sistemi Gibux

Merhabalar bir haber kanalında Gördüm gelir idaresi başkanlığı yeni bir işletim sistemi çıkarmış fakat benim anlamadığım pardus varken buna ne gerek vardı ve Sanayi ve teknoloji bakanlığı yada dijital dönüşüm ofisi vs cikarsa tamam dicem fakat gelir idaresi ne alaka pardusdan umudu kestiler de böyle bir hamle mi yaptılar acaba bir bütün olmamız gerekirken böyle bir hamle saçma olmuş diye düşünüyorum.

Haber linki

1 Beğeni

“Gelir İdaresi Başkanlığı İşletim Sistemi”
Anadolu parsının simgesini kullanmışlar.
İşlerine yardım ediyorsa,hayırlı olsun.
Kamuya açık değil,sadece vergi daireleri için…
GİBUX, genel amaçlı kullanıma yönelik bir işletim sistemi değildir, GİBUX, Linux çekirdeği kullanarak, yerli ve milli iş gücü ve kaynaklar ile Gelir İdaresi Başkanlığı’ nın kurumsal ihtiyaçları doğrultusunda açık kaynak kod tabanlı olarak geliştirilmiştir.
Kaynak kodları Gelir İdaresi Başkanlığı’ na aittir.

2023 yılında 64 bit versiyonuna geçiş yaparak güncellenen GİBUX, ülke genelinde 1078 farklı lokasyonda, yaklaşık 41 bin masa üstü bilgisayarda aktif olarak kullanılıyor.

Hocam kesinlikle işlerine yarıyorsa windowstan daha iyidir kullansınlar fakat haber doğru ise insan neden 41 bin masa üstü bilgisayarı pardus varken bunu kullanıyor pardusda ne eksik de bunu geliştirmişler diye sormadan edemiyor.

4 Beğeni

Vatana millete hayırlı olsun o zaman

web sayfalarındaki tarihçe sayfasında şöyle bir ibare var

" Tüm Türkiye
Ocak 2018

Tüm Türkiye’deki Vergi Dairelerinin GİBUX kullanması planlanmıştı ve bu hedefe başarıyla ulaşıldı."

Eğer gerçekten bu şekilde ise tebrik ederim. Ben milli eğitimde çalışan bir öğretmenim okulların idare bilgisayarlarında pardus ile yapılamayacak iş yok gelir idaresi zorunlu tuttuysa Meb de neden olmasın

Hocam bende onu istiyorum dediğiniz gibi şuan pardusda yapılmayacak işlem yok insanların gecmemesinin tek sebebi alisilmisligin dışına çıkmamak istemeleri zorunlu tutulsa bence hem pardus daha hızlı gelişir hemde yurt dışına para çıkmaz o kadar lisans parasi başka yerlere harcanır.

Yeni kısmı fazla olmuş, göze batmasa da bir hayli eski proje. İlaveten zaten başarıyla kullanılan bir projeyi çok boş yere gömmüşsünüz. Pardus’u savunmak için Gibux’u gömmeye gerek yok. Bu biraz da madem bir evladın oldu bundan sonra doğan evlatlarını kesip yersin gibi uçuk bir yaklaşım oluyor. Pardus da bizim Gibux da bizim.

Mesela aşağıdaki sunum 2016 yılından!

1 Beğeni

Üzüldüm açıkcası pardus varken gibux ne gerek vardı…

Yeniden kastim pardus olmadığını vurgulamak hocam ben projeyi gömmedim yukarıda da belirttim

Kullanılsın hocam ondan yana sıkıntı yok fakat benim söylemek istediğim şey birlik olsa herkese pardusu kullansa daha iyi olmaz mı çünkü belirli bir seviyeye geldi pardus ha şöyle olur resmi kurumlar pardusa geçer fakat pardus güncellemeleri azaltır yada çok fazla geliştirme yapmaz o zaman rekabet açısından yeni bir işletim sistemi çıkmasını bende isterim rekabet olmazsa çok fazla gelişim de olmaz fakat şuan zamanı olmadığını düşünüyorum. Fakat sizin fikrinizi de saygı duyuyorum.

Gibux terzi işi bir Linux, usb soketi bile olmayan acayip bir şey. Son kullanıcıya uymaz. Proje başlarken de Debian vs denemişler (video sunuma göre) ve ellerindeki makineleri yeterince desteklememiş. Linux kullanıyor olmaları şahsen yeterli. Bir de yüzlerce makineye geçişi zaten sağlamışlar. Pardus’a şu an geçmeleri kendilerine bir şey kazandırmayacak.

Geliştirilmeye başlandığı zamanlar Pardus’un akâmete uğradığı zamanlardı.
Darbe yapmaya çalışanlar, vaktiyle Pardus’a da darbe yapmaya çalıştı.
Haliyle o vakitler böyle bir karar alınması normal. Destek alınan firma Profelis, alanında yetkin firmalardan birisi.
Bildiğim kadarıyla da, zaten bir yenileme çalışması içindeler.
Kurumun ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir dağıtım, bir kurum için olabilecek en güzel şeylerden birisi.

Ayrı olarak işletim sistemi yapılıp kullanılıyor olması güzel. Özel bir firma tarafından geliştiriliyorsa pardus tarafından geliştirilmesi de beklenemez. Bunun avantajları da olur.

Ama benim hayalimde hep şöyle bir şey var. Pardus temel alınsın, kurumlar kendi uygulamalarını ona göre şekillendirsin ve hazır paketlerini yapsın. Hem pardus çok daha hızlı gelişir hem de kurumlar.

2 Beğeni

Sağlık bakanlığının kullanımında olan benzer bir Linux işletim sistemi daha var. Yani pardus yanız değil, gardaşları da var.

https://key-os.com/ buradan indirebiliyorsunuz ben şahsen denemedim.

1 Beğeni

Merhabalar,

Forumda bu konuda olumlu ve olumsuz görüşler olsa da bence bu genel olarak çok güzel bir adım olmuş. Arkadaşlar evet Pardus var ve ihtiyaçları her alanda karşılıyor. Hepimiz Pardus’u sonuna kadar destekliyoruz. Ancak kurumların kendine özel genel kullanıma kapalı ve tamamen kendi ihtiyaçlarına yönelik bir işletim sistemi olması çok güzel bir hareket bence. Çünkü bu gibi durumlarda herhangi bir sorun çıkması durumunda kurum daha hızlı aksiyon alabilir. Veya güvenlik açısından da kurum için daha iyi olabilir.

Güvenlik konusunda biraz daha açık konuşmak gerekirse bu konuda fikirlerimi belirtmek isterim. Bildiğiniz üzere Pardus, Debian’ın paket sistemini kullanıyor. Örneğin Debian paket sistemi kullanan bir virüs yazıldığını düşünelim. Bu virüs dikkatsiz kullanım durumunda Debian, Pardus, Ubuntu ve .dep kullanan bütün dağıtımlara bulaşabilir. Yani bu bir açıdan güvenlik sorunudur. Ancak tamamen kuruma yönelik bir işletim sistemi bir nebze de olsa bu durumun karşısında durabilir. Örneğin .dep uzantılı bir doysa Arch tabanlı bir sistemde çalışmaz. Arch tablı sistemde çalışan dosyalar .rpm uzantılıdır. Zaten bu olayın kendisi Linux dağıtımlarını daha güvenli yapan özelliklerden birisidir.

Yukarıda yazdığım sadece bir örnek. Ve belki düşünemediğim daha bir çok artısı olabilir bir kurumun kendine ait işletim siteminin olmasının. Bence bize düşen ülkemizde böyle güzel gelişmelerin desteklenmesidir. Sürçülisan ettiysem affola. Sadece bu konuda kendi düşüncelerimi belirtmek istedim.

2 Beğeni

KeyOs Linuxtan söz etmiştik daha önce. Test etme şansı buldum. Siteden indirip kurulabiliyor. Ubuntu alt yapısını kullanıyor. İso güncel olsa daha iyi olacak. Kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde. Güncellme yaparken bazı dosyaları bozdu. Güncelme esnasında eski doyarı değiştirmek istiyormusunuz uyarısı verdiğinde eski dosyaları koru dememiz gerekiyormuş. Masa üstü budgie.

Umarım pardus altyapısına geçerler yakında yada gecmeseler bile yeni çıkacak olanlar pardus altyapisina göre çıkar.

Ülkemizde geliştirilen dağıtımların sayısının artması iyi değil, “çok iyi” birşey.

Bakınız: Ülkelerine Göre Linux Dağıtımları

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.