Yerli arama motorları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bir sürü yerli arama motoru vardı fakat bu aralar çoğu kapanıyor veya artık aktif değiller. En son Yaani kapanmıştı artık sadece mobil tarayıcı olarak var normal tarayıcıdan açılmıyor. Şu anda doğru düzgün çalışan Vuhuv, Azimli ve Artado var. Fakat Vuhuv 1 yıldır hiç güncelleme almadı ve Azimli’de bu aralar aktif değil, Nisan 2024’de isim değiştireceklermiş o zamana kadar da aktif olmaz. Şu an tek aktif yerli arama motoru Artado gibi. Ayrıca tek açık kaynak kodlu yerli arama motoru olduğundan benim de tercihim o. Siz neler düşünüyorsunuz? Pardus’da da bu arama motorlarının varsayılan olmasını ister miydiniz?

Ayrıca Artado yeni olduğu için daha önce duymayanlar olabilir bu videoya bakabilirsiniz detaylı ve güzel bir inceleme
https://www.youtube.com/watch?v=yJNK3XUDZMI

2 Beğeni

son birkaç yıldır vuhuv kullanıyorum. Çalıştığım kamu kurumlarında tarayıcının açılış sayfası olarak vuhuv ayarlıyorum. Hızlı, bulduğu sonuçlar başarılı.

3 Beğeni

Öncelikle lise seviyesinde birileri için böyle bir girişim gerçekten gayet iyi. Artado’ya uğraşan arkadaşları tebrik ediyorum.

Eğer daha iyi bir yere gelmek istiyorsanız size birkaç tavsiyede bulunayım:

  • Asp.netten vazgeçin. Sanırım bilişim dersinde hocanız maalesef bu dinazorlaşmış teknolojileri öğretiyor. Eğer illa büyük bir C# fanı iseniz bari .Net Core ile bu işi yapın.
  • Projenizi frontend-backend diye ayırın, frontend tarafı backend tarafında GET, POST gibi http requestler atsın ve json bir response alsın. Böylece herhangi bir linke tıklamada tüm sayfa baştan yüklenmek zorunda kalmaz.
  • Frontend için Svelte’yi önerebilirim: https://www.youtube.com/watch?v=rv3Yq-B8qp4
  • Backend için ise Rust dili ve actix-web crate’i sizin piyasadaki en performanslı backendlerden birini yazmanızı sağlayacak. Eğer Rust kullanmayacaksanız Go kullanın backend tarafında.
  • Web sayfalarını eğer indexliyorsanız nasıl indexlediğinizi ve indexleme formatını ve sair bilgileri de açık kaynak yapmalısınız. Şuan varsayılan olarak arama yaptığımda Google araması yapıyor, google’ı tamamen sitenizden silin, zaten birisi google araması yapmak isterse Google’ı kullanır. Sizin arama motorunuzu kullanmak için size geliyor.
  • Eğer ilişkisel bir veritabanı üzerinde SQL sorgularına “WHERE” yazarak arama yapacaksanız(ki arama motorunun arama yapma işlevi bundan ibaret değil) MySQL, MSSQL yerine PostgreSQL kullanın.

Özetle şimdilik sizi şu tech stack olduğunuzdan daha iyi bir mertebeye çıkarır:
Svelte + Rust + actix-web + PostgreSQL

Selamün Aleyküm
Vuhuv’un görünür bir güncelleme yayınlamayışı etkin olmadığı anlamına gelmez…

4 Beğeni

Aleyküm selam. Evet ama uzun süredir herhangi bir güncelleme vs yayınlamıyorlar. Kullanıcılar ile pek etkileşimleri yok. Artado gibi forumları veya topluluk için başka bir yerleri olsaydı daha iyi olabilirdi. Hem herkes projenin gelişimini görürdü.

1 Beğeni

Ben açık kaynak olduğundan ve mahremiyete önem verdiğinden Artado’yu tercih ediyorum. Ayrıca bir sürü özelleştirme seçeneği var, en çok özelleştirilebilir arama motoru olabilir. Tavsiye ederim. Vuhuv hem açık kaynak değil hem de mahremiyete pek önem vermiyor. Arama sonuçlarında yönlendirme/izleyici kullanıyorlar. O yüzden tercih etmiyorum.

Vallahi ben hemen hemen hepsini yeni duydum. İnternet tarafında yada sokakta çok reklamı dönmeyince insan çok duymuyor isimlerini. Fakat şu sıralar ben şahsen Edge tümleşik gelen Bing tarafını daha yoğunlukta kullanıyorum. Benzeri bir atılım yapabilirlerse güzel birde destek daha fazla tercih sebebi yaratmış olurlar kendilerine. :slight_smile:

Vuhuv baya eski yanlış bilmiyorsam, Azimli ise 2019 civarı kuruldu. Artado ise en yenisi, 2020’de kurulmuştu galiba. Hala beta’da ama yakında çıkacak gibi çünkü şu anki hali ile çoğu arama motorundan iyi. Çok yenilikçi özellikleri var. Ayrıca Artado’nun Edge gibi bir tarayıcı projesi var ama pek bir şey paylaşmamışlar. Hala geliştirme aşamasındaymış. Artado’yu geliştirenler bir grup liseli, yaşlarına göre çok iyi şeyler yapıyorlar.

2 Beğeni

Okulda artado ile azimli’yi deneyememiştim. Evde bakma fırsatı buldum. En süratli arayan ve en güzel sonuçları veren benim açımdan şimdilik Vuhuv. Elbetteki bahsettiğin gibi bırakılmış bir proje ise güncellenemeyecekse zamanla piyasadan kaybolur gider. Ülkemiz adına arama motorlarının olması gerçekten sevindirici. Ne kadar güncelleme alırlarsa alsınlar, asıl güçlerini biz onları kullandıkça kazanıyorlar. Kullanmadığımız sürece hepsi yok olur. Arama davranışlarımızı öğrenmeleri gerekiyor, bu nedenle birilerinin (bizlerin) bunlar üzerinde arama yapması gerekiyor.

2 Beğeni

Mahremiyete önem vermedikleri ve izleyici kullandıklarını neye binaen söylediniz?

Arama sonuçlarında yönlendirme kullanıyorlar. Sonuca tıkladığınızda önce “vuhuv. com/git/?url={url}” adresine yönlendiriyor, ondan sonra istediğiniz siteye yolluyor. Ayrıca açık kaynak değiller, ne toplayıp toplamadıklarından emin olamayız. Bu açıklamalarındaki DuckDuckGo için dedikleri şey kendilerini de çok iyi özetliyor.

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.