Forumda bir çok kez konusu açılan yerli arama motoru Vuhuv geliştiricileri geçenlerde Vuhuv anasayfasında bir mesaj yayınlamışlardı. Vuhuv ana sayfadaki sağ altta Bizden Haberler kısmında mesaj aynen duruyor. Aşağıya metni yapıştırıyorum;
Ne Park? 18.05.2026 Gaziantep Teknoparkta bulunan sadece 20 m2 olan ofisimize sene başında yapılan kira artışına “Para kazanmıyoruz, projeyi ayakta tutmak için zaten çok ödememiz var bunuda ödeyemeğiz, düşüremez miyiz?” dediğimizde özetle “çık git” dediler, ofiste interneti taradığımız sunucuları barındırıyoruz kapatamayız dedik özetle “bize ne” dediler. Yaptığımız iş kamu yararına ve ülke için önemli, Türkiye’de tek Avrupada tek hatta dünya çapında da ilk beş içine aday dedik özetle “ne yaptığımızı anlamadılar” bizde peki dedik bir yol bulur öderiz herhalde derken 3 ay birikmiş dördüncü ayın faturasını kestikleri gibi bize birikmiş ödemeniz var avukata yani icraya verileceksiniz dediklerinde bizde ipler koptu, nisan ayında tarama yaptığımız tüm sunucuları kapattık ve mayıs ayının başında da ofisi boşalttık. Kredi kartıyla ödemelerini yaptık. Söylenecek çok şey var, çok büyük çelişkiler var ama şimdilik sözün kısası “büyük emek verdiğimiz bu proje için 20 m2 düz dört duvardan ibaret alan bize çok görüldü” demiş olalım.
Bu girişime ait hiç mi gelir modeli yokmuş? En azından oranın kirasını karşılayacak kadar cüzi miktarda eposta ve dosyanus’dan bir ücret alsalardı kullanıcılardan ya da reklam üzerine bir gelir modeli yapsalardı. Maalesef sunucular, personel giderleri, cihaz ekipman, bakım, ofis/depo kiraları vb bir çok giderleri mevcuttur. Girişimin değerine nispeten küçük giderlerin girişimin heba olmasına sebep vermesi gerçekten üzücü. Halbuki birçok teknoloji şirketinin ya da yatırımcının bu gibi girişimlere vereceği küçük katkılar ülke teknoloji ekosistemine büyük katkılar sağlayacaktır.
Doğrusunu söylemem gerekirse Vuhuv arama motorununun varlığını öğrenince çok sevindim ve hemen tarayıcımda geçtim, ama zamanla beklentimi karşılayamadığı için üzülerek değiştirmek zorunda kaldım.
Fakat sosyal medya hesaplarımda" yerli ve milli e-posta" diye başlık etiketi açtığımda bana Vuhuv’un e-posta hizmeti olduğu söylendi!
Yine hâyret edip çok sevindim ve hemen bir hesap açtım.
O günden beri Pardus dahil birkaç yer için Vuhuf e-postamı kullanıyorum.
Bir dakikalık gecikme süresi aslında çok değil, ama şifre gönderip, 2-3 dakika içinde gönderdikleri şifreyi istenen alana yazılmasını isteyen siteler yüzünden o bir dakikalık gecikme benim gibi aceleci, sabırsız İnsanı strese sokabileceği için o tip siteleri Vuhuv’a eklemedim.
Eğer Vuhuv e-posta hesabım kapanırsa çok üzülürüm!
Sayfanın bir yerine kullanıcıyı engellemeyecek şekilde reklam alsınlar.
Büyük şirketler de itibar ve şanları için marka tanınırlığını öne çıkaran reklamlar versinler.
Telekomünikasyon şirketleri var, Türk Hava Yolları var büyük bankalar var. Medya şirketleri var. Bir sürü alanda büyük şirket dolu.
Hiç biri destek olmak için reklam vermezse bu ülke nasıl bağımsız olup kalkınacak?
Beşeri ağı takip etmesem de, Nsosyal sitesinde Barış Bey’in yazdıklarını okudum.
Gönderilerden bir tanesini aktarıyorum.
Savunma harcaması ötelenemez bu net.
Ama 40 tane F-16 alacağımıza 39 tane alsak bir tanesinin parasıyla aşağıdakileri yapsak iyi olmaz mı?
Arama motoru (yapay zekâ destekli)
E-posta servisi
Bulut yedekleme
Video platformu
Mikro blog
Anlık mesajlaşma
Mobil işletim sistemi
Mesele uçak değil, bu örnekle anlatmak istediğim devletin gücü var, devlet isterse bağımsız dijital Türkiye yapılabilir hatta küresel alanda da yer edinilebilir.
Kısmen mantıklı. Ama tamamen mantıklı değil. 39’a düşürülüp bu arkadaşın dediği yapıldığında bir başkası çıkıp neden 39 tane? 39 olacağına 38 yapsak da kalan parayla… diyerek kendi ihtiyaçlarını anlatır. Sonra bir başkası daha çıkar ve 37 olsun der. Bunun sonu gelmez.
Birşeyler devlet teşvikiyle de yapılır ve güzel olur. Ama bunu devletin önceden planlanmış ihtiyaçları üzerinden değerlendirmemelisin. 40 uçağa ihtiyaç var ki 40da karar kılınmış.
Sen hiçbir planlama yapma, hiç sponsor edinme, çocuk odası kadar ofise şirket kur, sonra gel “battık, devlet bize yardım etmiy, uçak aliy, bi tane eksik alsın bizi kurtarsın”
Oldu? Arama motoruna gelene kadar ne ihtiyaçlar ne sorunlar var, ben de çıkar derim ki 40 alınacağına 39 alınsın sma’lı çocuklara yardım edilsin. Buyur bakalım.
Zengin tanıdığım olsa iletişime geçipnyardım ettiririm ama yok. Bir de ekip iyi bir vizyona sahip değilken varsa bile yatırım yapmazlar sanıyorum.
Öff sıkıldım. Verimsiz bir konu. Bir daha yanıt yazmayacağım ben.
Yıllardır Vuhuv kullanıyorum ve gayet memnunum. Yazılanları okuyunca gerçekten üzüldüm. Sanki “İyi olmuş, haketmişsin, plânsız iş yaparsan sonu böyle olur…” anlamına gelen yorumları Pardus kullanan kişilere yakıştıramadım. Halbuki destekleyici, moral verici yorumlar yazmak gerek. Adam tek başına büyük bir iş başarmış. Maddi ve teknik açıdan destek görse belki dünya çapında bir arama motoru haline gelebilir. Yerli ve milli teknoljiyi her zaman sahiplenmeli ve desteklemeliyiz. Aksi takdirde daha çooook Şakir Zümre, Nuri Killigil, Nuri Demirağ, Vecihi Hürkuş, Aselsan 1919, Devrim otomobili… gibi hikâyeleri dinleyip hayıflanmaya devam ederiz. 2000’li yılların başlarında Pardus Milli Eğitim Bakanlığında kullanılacaktı ama Bill Gates ani bir ziyaret(!) yapınca proje rafa kalktı. O yıllarda tüm kamu kurumları Pardus’a sahip çıksaydı belki şimdi sınırlı sayıda kişi bu forumda yazışmazdık, dünya çapında yayılıp kullanılan bir işletim sistemi olurdu. Milli teknolojiye sahip çıkmak bağımsızlık için gereklidir ve bir vatan borcudur.
@shampuan
Planlama yapmadıklarını nereden çıkardın?
Önemsiz yazım hatalarına takılmışsın ancak kendin devrik cümleler kurmuşsun, örneğin “Bir daha yanıt yazmayacağım ben.” olmaz doğrusu “Ben bir daha yanıt yazmayacağım.”
Devlet bize yardım “etmiy” dememişler daha çok devletin dijital alana desteği yok demişler.
“Mesele uçak değil …” yazan kısmı hiç okumadın heralde uçağın örnek olduğunu söylemişler.
Bak ben bu foruma vuhuv e-posta hesabımla üye oldum, kısıtlı kaynaklarla önemli hizmetler veriliyor. Bence konuşulması gereken birşey varsa “ne yaptığımızı anlamadılar” olmalı.
Yıllardır ben de vuhuv.com ve e posta , dosya paylaşım vb kullanıyorum. Ve hatta bazı çok ünlü tarayıcılar arattığım siteye girmek için uğraşıp dururken vuhuv tarayıcı hiç ayak diretmeden giriş yaptı ve yapıyor. Bu sistem ağının kapanması beni çok üzer.Bunu geliştiriciye gerek e postayla ve gerekse Nsosyal’den söyledim.Artık gelir getirecek yöntemlere başvurmasını söyledim ve benim gibi bir sürü kullanıcı söyledi ve söylemeye devam ediyoruz. Ama Barış bey bu konud hep sessiz kalıyor.Biz de çaresiz kalıyoruz. Sonuç olarak serzenişlerini uzaktan dinlemekten başka bir şey yapamıyoruz
“Bir daha yanıt yazmayacağım ben.” devrik bir cümle değildir.
Bu geliştiriciye nasıl destek olabiliriz konusunu da aslında arkaplanda bir iki arkadaşla konuştuk ama geliştirici vizyonsuz ve plansız olduğu kadar çok pasif bir insan. Anlaşıldığı kadarıyla duygusala bağlamış, kenara çekilip twitler atıp duruyor. Ne yardım istediği belli ne de ne istediği belli.
Uçak konusuna da çok şaşırdım. Geri zekalıya anlatır gibi oraya 40 uçak, altına 39 uçak resmi koymaya gerek yok.
Son cümlemde de dedim, zengin tanıdığım olsa yardım ettiririm diye. Benim kızdığım şey, gerçekten planlama, fizibilite ve vizyon eksikliği. “Biz ülkeye neler yapıyoruz, ama bize ne yapıyolar…” Ya bi gider misin lütfen yaa.
Anladığım kadarıyla hiç iletişime geçmemişsin ve hiçbir vuhuv servisini kullanmıyorsun “Bu” şeklinde hitabın zaten herşeyi açıklıyor.
Sen hayatta her planlananın planlandığı gibi gittiğini mi sanıyorsun, muhtemelen yaşın küçük “zengin tanıdığım olsa” ile kendi vizyonunu açıkça göstermişsin.
Çamur atman etkili olsun diye kendince yapıcı görünmeye çalışman komik, kendini redditte daha rahat hissediyorsundur.
Forumu gezdiğimde vuhuv için iyi düşünceleri olan çok kişi olduğunu görüyorum ama sesleri çıkmamış meydanı sana bırakmışlar.
Hayır Tuna bey, yaşım 42. Gerçekten de yapıcı olmaya çalışıyorum. Vuhuv’u kötülemiyorum. Kurucusunun yanlış kafa yapısına kızarak eleştiriyorum ki bu benim hakkım. Hiçbir servisini kullanmayacağım, çünkü görünen o ki beni yarı yolda bırakabilir. Şunu açıklamamda fayda var:
Ben fakir bir insanım. Zengin bir tanıdığım olsaydı, bağlantıya geçip herşeye rağmen desteklemek için uğraşırdım. Ama daha önce de belirttiğim gibi, bu geliştiricinin bu durumunu görseydi o da yardım etmek istemezdi.
EDİT:
Yav arkadaşlar bakın.
Birisi çıktı da niye böyle düşündü diye gidip vaaay sen nasıl böyle düşünürsün böyle yazarsın olmaz. Beğenmediyseniz dislayk’a basarsınız, olur biter. Siz öyle istemiyorsunuz diye ben düşüncemi değiştiremem. Forumdakiler meydanı sana bırakmış falan demek de doğru değil. “Ne duruyorsunuz şuna cevap versenize” mesajı bu. Forumdakiler beni iyi tanır. Sevenim de var sevmeyenim de. Eğriye “eğri” dediğimi iyi bilirler.
Geliştirici arkadaş “zor durumdayız, lütfen yardım edin” demiyor açık açık. Desin? Yardım etmek istiyorsanız edin. Benimle laf yarıştırarak bir yere varamazsınız. Yardım edin, Vuhuv kurtulsun, beni de utandırın burda. Ama adam bir tuhaf. Küçük emrah’a bağlamış, garip garip yorumlar atıyor. Ne istediği belli değil. Ben iyilik yaptım bana nankörlük yapılıyor… Yaparlar tabii ki. Bunu söylemem lazım benim. Hoşunuza gitmediyse muhattap olmamayı tercih edebilirsiniz (dislayk). Bu kadar.
Şunu şuraya yapıştırayım da karşıymışım gibi görünmesin:
Yerli ve milii projeler hep kullanıcı gözünde aniden tahta oturuyor.
Ne zaman yerli milli proje çıksa herkes bravoo, yaşasın, tebrikler diyor. Kimse objektif bakmıyor. Şu an çıkıp yerli ve milli işlemcimizi çıkardım evde desem kolay bir şekilde yorum alırım olumlu. Ama böyle bir şey imkansız. Beni vatan düşmanı zannetmeyin. Teknoloji alanında mükemmel işler çıkarıyoruz ama bazen dürüst olmak gerek.
kısmı zaten aşırı saçma. Pardus kullanıyoruz diye desteklemek zorunda değiliz.
tunahanci, sen zaten agrüman koymuyorsun ki? Bir kullanıcıyı yanlış yazdı diye yaşın küçük gibi nereden geldiği belli olmayan kelimelerle yanıt yazıyorsun?
Tanımadığınız iç yüzünü bilmediğiniz bilginizin olmadığı konularda oturduğunuz yerden akıl vermek ancak şampuanlık olur.
“Ben fakir bir insanım.” demişsiniz, çok zeki ve planlıysanız kendinize zenginlikde sağlasaydınız? Zenginliğinizle herkese faydalı olsaydınız.
Önceki cevaplarımda dikkat edilmesi gerekenlerden birini yazdım ama hala anlamıyorsunuz. Adam sadece kira ödeyemiyorum dememiş zaten çok ödememiz var demiş, siz gidip kira kısmına iki üç harfe takılmışsınız.
Kimseden kuruş para almadan koca sistemi çalıştırıyor, finanse ediyor ve birde geliştiriyor.
Kolay mı sanıyorsunuz?
Kullanıcılarını sadece para kaynağı gibi görmeyen biri var bu güzel birşey. Demekki asıl mevzu para değil başka konular.
Hiç sosyal medya kullanmayan biri “Mecbur bıraktılar ilk defa S.M. hesabı açtım.” demiş ve hesaplar açmış.
Açtığı hesaplarda da kedi videosu paylaşmamış ülkemiz için kaygılarını dile getirmiş önemli şeylere dikkat çekmiş.
Gözünüzdeki kulağınızdaki shampuan köpüklerini iyice bir durulayınki görebilesiniz duyabilesiniz.