Bundan yıllar önce, VLC Player’in windows versiyonu üzerinde antivirüsüm virüs uyarısı verdi. Buna çok şaşırdım. Yanlış pozitif olabilir diyerek antivirüsümü değiştirdim fakat yeni antivirüs de uyarı vererek VLC playeri sildi. Yine yanlış pozitiftir diyerek, antivirüsüme vlc playeri silmemesi için beyaz listeye eklettim. Bir süre sonra antivirüsüm devre dışı kaldı. Antivirüsü devre dışı bırakan şey, VLC player’deki virüs idi.
İnternet ortamlarında bu konuyu dile getirdiğimde;
-Kendi sitesinden indirmemişsindir, dediler. Hayır, kendi sitesinden indirmiştim. EMİNİM!
-Açıkkaynak programda virüs mü olur? Saçmalama, dediler. Virüs olsa birisi içeriği açar anlar dediler. Ne yaptıysam insanları inandıramadım. Oysa, tamam açıkkaynak ama, kim araştırıyor? Nasıl olsa birisi araştırmıştır, kodları incelemiştir diye HİÇ KİMSE!..
Daha fazla araştırdım. Skandalları açığa çıkarmakla ünlü vikileaks sitesinde VLC Player’in kullanıcı datalarını çalıp CIA’ya gönderdiği ile ilgili bir habere rastladım. Hemen ardından da, Bu habere itiraz eden VideoLan team’ın “öyle bişey yok, biz temiziz” yazan yazı sayfasına rastladım. VideLan forumunda da birçok kullanıcının, VLC player’de virüse rastladıklarına dair başlık açtıklarını gördüm…
Yazılımda oldukça kendini geliştirmiş bir arkadaşa durumu izah ettim. Bu arkadaş VLC player’i inceledi ve bana bir değil üç çeşit virüs içerdiğini, birinin kayıt defterine yerleştiğini, diğerinin disk içeriğini kaydedecek bir yere yerleştiğini, üçüncünün de bilmediği bir IP’ye veri göndermek üzere oluşturulduğunu söyledi.
Gerçek bunlar! Atmıyorum.
Aradan yıllar geçti. Çabalarımın hiçbiri itibar görmedi. Şu anda boşverdim, yıldım, yoruldum. Bugün VLC player kullanıyorum. Chrome kullanıyorum. Bizi takip eden herşeyi kullanıyorum. Umrumda da değil.
Çünkü bunca şeyi yazdıktan sonra hala bazılarınız, “ula olur mu? açıkkaynak özgür yazılımda virüs olur mu? Saçmalama. Olsa kaynak kodları açık, birisi mutlaka bulurdu” gibi şeyler söyleyecek. Uğraşamam. Ne yaparsanız yapın.
Ama şunu söyleyeyim, savaş sadece topla tüfekle yapılmaz. Bir milletin verilerini topladığın zaman, o milletin psikolojisini çözmüş oluyorsun. Neye nasıl tepki verdiğini, huyunu suyunu, p**no alışkanlıklarını herşeyini çözmüş oluyorsun. Al sana savaş, al sana zafer.
Madem savaşacaktınız, yıllar evvel savaşmalıydınız. Artık verileriniz çoktan toplandı. Bundan sonra önlem almak artık gereksiz geliyor bana.