Merhabalar. Ortaokulumuzda kurmak istediğimiz birkaç bilgisayarımız var.Öncesinde Windows 10 yüklenmiş olan bu bilgisayarlara Pardus Gnome kurmaya çalıştık. Kurulum için yine pardus sisteminde boot edip hazırladığımız bir usb bellek kullandık ve sorunsuz bir şekilde kurduk. Sonrasında bilgisayarı normal bir şekilde kapattık ve odanın şartellerini de usulüne uygun indirdik. Dönüp bilgisayarları açtığımızda önceden yüklenmiş olan Windows sistemlerin çalıştığına şahit olduk. Kurmuş olduğumuz Pardus yerinde yoktu maalesef Bilgisayarımız, dell optiplex 5080. Secure boot özelliğini hem kapalı hem de açık kurup denedik ama sonuç yine de aynı oldu. Aydınlatıcı yardım ve fikirlerinizi içtenlikle bekliyor olacağız, şimdiden teşekkür ederiz.
Windows’u silmemiş yanına kurmuşsunuz. Öncelikle Pardus’u canlı olarak açıp diskin tamamını silin, yani disk tek parça haline gelsin. Ardından kurulum esnasında diskin tamamını kullan seçeneğini seçerek kurulumu yapın.
Ya da dipfreeze gibi birşey mi kurulu acaba diye düşünüyorum ama o program boota karışmıyor galiba. Sonuçta disk silinip içeriğin üzerine yazılınca ortada dipfreeze falan kalmaz.
Diskleri silmeden Pardus kurmak için windows hibernate’ini kapatmanız gerekiyor. windowsu kapatırken shift tuşuna basılı tutabilir ya da ayarlardan hibernate’i kapatabilirsiniz.
Başlangıçta hiç Pardus gözükmeden windows açılıyorsa bu EFI bölümünde Windows’un boot girdisinin ön sırada olması kaynaklıdır.
Bilgisayarınızın BIOS ayarlarına girip Pardus’u windows’un önüne almalısınız.
İnternetten Örnek ayar ekranı:
Burada Ubuntu Windows’un önünde olduğu için önce onun grub’u açılır.
Ayrıca Windows’un boot girdisini tamamen silmek için Pardus Canlı USB kullanarak EFI bölümüne girip EFI/microsoft
klasörünü silebilirsiniz. Böylece hiç gözükmez.
Bunu ilk denediğimde fark edip sizin dediğiniz gibi diski silerek kurdum ve yine de sonuç aynı oldu.
Demekki başarısız olunan aşama diski silme aşaması. Çünkü disk silinip tek bir parça haline getirildiğinde içerisinde birşey olması imkansız. Windows’dan, Hızlı başlatmayı aç, ayarını kapatıp işlemi öyle gerçekleştirin. Ve diski silip tek parça haline getirdiğinizden emin olun.
cihazda kaç disk var?
SSD ve HDD ayrı ayrı diskler olabilir mi?
siz HDD ye kurmuş olabilir misiniz?
eğer bunlardan kaynaklı değilse
@kaan ve @eminfedar ın çözümleri kalıyor geriye.
Bir ara benim de başıma benzer bişi gelmişti. Diski tamamen silmeme rağmen Windows ile ilgili bir şeyler geliyordu. Bende Pardus diskler den girip sda 1 kısmını silip tekrar format çekince düzelmişti. Sda1 olarak hatırlıyorum ilk baştaki disk alanı
Şimdi kontrol ettim kasanın içini ve ssd olduğunu gördüm. SSD ’ yi söküp HDD ’ ye kurmak istedim ama SSD’yi sökünce HDD yi de görüntüleyemez oldum. Diğer bilgisayarda tam tersini, yani HDD’yi söküp SSD’yi kontrol ettiğimde onda da SSD gözükmez oldu. İşin içinden çıkamadık doğrusu.
BIOS alışılmışın dışında belki de burada bir hata yapıyoruz emin değiliz. Resimdeki gibi bir arayüze sahip BIOS
Bilgisayara sadece windows kurulsun, başka birşey kurulamasın diye ellerinden geleni yapmışlar
Boot Sequence kısmında pardus gözükmüyor. Kurulum esnasında grub’u kurduğunuza emin misiniz?
Pardus’u canlı usb’den açarak pardus-boot-repair uygulamasıyla GRUB’u tekrar yükleyin.
Ayrıca Secure Boot’u disable etmeyi unutmayın.
Çalıştığım eski okulda bir bilgisayar kasasında benzer bir durum olmuştu. Kasayı söktüm içine baktım, PCI slotunda küçük bir kart takılıydı adını unuttum şu an, deepfreze gibi sistemi sürekli eski haline yükleyen bir donanım. Böyle bir durum sizde de olabilir.