Z kitap acmiyor

Merhaba akıllı tahtamda Pardus son sürüm yükledim Z kitap açmıyor

Bu uyariyi veriyor depodan yükledim wine gene ayni

Hocam forumda z-kitap ve wine mevzusunda görmüşsünüzdür. Wine uygulamasının her .exe dosyasını çalıştırabileceğinin garantisi yok. Wine geliştiricileri bunu garanti etmiyor. Söz konusu z-kitap’ı yapan yayınevinin Pardus için de z-kitap çıkarması lazım. Eğer mevcut ise o indirilip denenebilir, yok ise yayınevine mail atmak, durumdan haberdar olmasını sağlamak mantıklı olabilir. Yayınevleri z-kitapları artık Pardus’a da uyumlu hale getirmeye başladılar zaten. Bu konuda maalesef pek çözüm yok. Çözümsüzlük Pardus’un eksikliği değil, z-kitap geliştiricileri doğal olarak en çok windows kullanıldığı için ona uygun yazılım geliştiriyorlar. Pardus yaygınlaştıkça Pardus’a uygun z-kitap çıkarmaya mecbur kalacaklar.

1 Beğeni

Hocam ben 23 e güncelleme den evel sorun yoktu açıyordu Pardus 19 da

1 Beğeni

Pardus 19 zamanlarında wine sürümü 4’lü veya 6’lı sürümlerdeymiş. Şu anda 10’lu sürümlerde. Demek ki wine güncellenince zkitapları açamıyor. Başka bir başlıkta güncellenmesini önermiştim, pişman oldum.

Eğer eski sürümde çalışıyorsa eski sürüme downgrade etmek gerekebilir. Ama okulun tahtasını bozacak öneriler vermek istemiyorum.

Sibel hocam, şu anda burada sorununuzu çözemiyoruz gibi görünüyor. Z-kitapları üreten firmayla iletişime geçerseniz hem Pardus sürümlerini yayınlamaları için baskı oluşur, hem de belki yardımcı olabilirler.

1 Beğeni

Çok uzun süredir ne Windows, ne de WINE vs. ile hiç alakam olmadı fakat hatırladığım kadarıyla bazı uygulamaların eski WINE sürümleriyle çalışıp yenileriyle çalışmaması türünden sorunlara playonlinux çözüm olabiliyordu - gerekirse her uygulamayı özel bir WINE sürümüyle çalıştırarak.

1 Beğeni

Kutuphane.exe dosyası hangi klasörde ise o klasöre gidip uç birim açıp wine uygulamasını terminalden başlatır mısınız? Bu sayede daha ayrıntılı hata mesajı var mı görebiliriz belki.

wine ./Kutuphane.exe

1 Beğeni

Böyle bir hata alıyorum hocam

1 Beğeni

Bunu nasıl yapabilirim hocam yardımcı olabilir misiniz

1 Beğeni

Maalesef, sadece ya terminal komutu sudo apt install playonlinux ya da yazılım merkezi aracılığıyla bunu kurup, Play-on-Linux arayüzünde söz konusu z-kitap uygulamasını daha önce çalıştığını bildiğiniz WINE sürümü ile kurmasını istemek gerekeceğini düşündüğümü söyleyebilirim.
Çünkü, dediğim gibi, bunları şahsen geride bırakalı çok oldu - şükür hayatıma Windows’a hiç bulaşmadan devam edebiliyorum uzun yıllardır.

3 Beğeni

Hocam yayınevinin sitesinde yada kendilerinde Pardus uyumlu versiyonu vardır. Onu talep edin.

https://www.ariyayin.com/uygulamalar

1 Beğeni

Hocam biz bunu zaten etap 19 da kullanıyorduk 23 e geçince hata verdi

1 Beğeni

Sene başında biz de bu sürüm geçişini sağladık. Aynı sorunu ben de paylaştım forumda. Arı yayınevi uygulaması etap 19 olarak iniyor ve açılıyor ancak kütüphaneyi maalesef.exe uzantısı ile çekmeye çalışıyor. Muhtemelen etap 19da yüklü gelen wine sürümüne güvenerek bu şekilde sunmuşlar yazılımı. Başka yayınevlerinin uygulamalarını sorunsuz kullanınca öğretmenlere destek ekibine talep oluşturmalarını belirttim. Muhtemel bir çözümü bulunabilir. Ancak her tahta için ayrı ayrı yorucu bir çaba olur. Yayınevlerinin okullara uyum sağlaması ve bu yönde talep oluşması önemli. Çünkü okullarda da bir standart oluşturamıyoruz biz çözmeye çalıştığımız için.

Hem tahtalarda hem de BT sınıfında Pardus ile yaşadığım çoğu sorunu yapay zeka aracı ile çözmeye çalıştım. Ekran görüntüsü gibi şeyleri de paylaşınca muazzam öneriler sunuyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Her an etkileşimli tahta başında deneme şansı olmuyor. O yüzden sanal bir makine kurup Etap 23 sürümünü kişisel bilgisayarınıza kurun. Daha sonra yapay zeka aracıyla konsol komutlarını da kopyala yapıştır ile kolayca uygulayabilirsiniz.

Sizin paylaştığınız görüntüyü yönlendirdim geminiye buradaki önerilerin dışında da başka yöntemler sunuyor. İsterseniz bir deneyin. Ancak son paragrafı şöyle bitirdi:
Önemli Not: Pardus’un temel felsefesi Windows bağımlılığından kurtulmaktır. .exe uzantılı bu tür uygulamalar her zaman sorun çıkarmaya eğilimlidir. Mümkünse yayınevlerinin Pardus/Linux uyumlu (.deb, .jar, vb.) sürümlerini yayınlayıp yayınlamadığını veya web tabanlı Z-kitap çözümleri sunup sunmadığını kontrol etmeniz, uzun vadede en sağlıklı çözüm olacaktır.

2 Beğeni

Teşekkür ederim hocam denerim tabiki.

1 Beğeni

Selamlar hocam,

exe’ler windows için olduğundan çalışması ya da çalışmaya devam etmesi garanti değil hocam. sistemler güncellendikçe çalışan yazılım çalışmamaya, çalışmayan yazılım ise çalışmaya başlayabilir. Bu sebeple:

yayınevinin internet sayfasını ziyaret edip pardus uyumlu dosyaları varsa onları indirip kullanır mısınız?

Eğer yoksa yayıneviyi arayıp pardus uyumlu uygulamasını talep eder misiniz?

1 Beğeni

Bir ara meşhur TeamViewer uygulaması Linux’ta ancak WINE aracılığıyla çalışıyordu ve bizzat firmanın kendisi böyle bir “Linux sürümü” yayımlamıştı. TeamViewer o zaman kendisinin düzgün çalıştığı WINE sürümüyle iç içe bir şekilde kuruluyordu.
Kullanıcıların tek tek Play-on-Linux vs. ile uğraşmaları yerine en azından firmalar böyle bir çözüm yoluna gidebilirler, yani onlardan en azından bunu yapmaları talep edilebilir.

2 Beğeni

Haklısınız hocam teşekkürler.

2 Beğeni

https://pardus.org.tr/surumler/ sayfasındaki PARDUS ETAP kısmında Pardus-Etap-19.0-Beta-24.iso yu indirip sürümle gelen otomatik Windows program yükleyici ile .exe çalıştırmak. Şimdiye kadar Pardus 23 te .exe’leri sorunsuz açan pek duymadım. Eğer yapan varsa mutlaka bizi bilgilendirmesini isterim. Bana göre şimdilik en iyi çözüm bu.

1 Beğeni