Merhaba okulumuzda pardus işletim sistemi kullanılıyor ve okulumuzda yaşanan bir sorun var.Z-kitaplar çalıştırabiliyor zaten bu bir sorun değil ama nedense z-kitap için gereken anahtar kodunu girip gereken kitabı indirdikten sonra bir daha
kitap aç kapa yapılınca yüklenen şeyler sıfırlanıyor bunun hakkında yardımcı olabilir misinz ne yapabileceğim gram fikrim yok
Merhaba! Bu sorun Pardus’ta Z-Kitap ile oldukça sık karşılaşılan bir durum. Genellikle birkaç farklı nedenden kaynaklanıyor, adım adım bakalım.
Olası Nedenler ve Çözümleri
1.
En Yaygın Neden: Kullanıcı Profili Sıfırlanıyor
Okul ortamlarında Pardus genellikle her oturumda ev dizinini (/home/kullanici) sıfırlayan bir yapıyla kurulur. Bu durumda Z-Kitap’ın kaydettiği her şey silinir.
Kontrol etmek için terminalde şunu çalıştırın:
bash
df -h ~
Eğer çıktıda tmpfs veya ağ sürücüsü görüyorsanız ev dizini kalıcı değildir — bu okul yöneticisinin çözmesi gereken bir yapılandırma sorunudur.
2.
Z-Kitap’ın Veri Klasörü İzin Sorunu
Z-Kitap verisini genellikle şu konumlardan birine kaydeder:
~/.local/share/Z-Kitap/
~/.config/Z-Kitap/
~/Z-Kitap/
Terminalde kontrol edin:
bash
ls -la ~/.local/share/ | grep -i kitap
ls -la ~/.config/ | grep -i kitap
Klasör varsa izinlerini düzeltin:
bash
chmod -R 755 ~/.local/share/Z-Kitap
3.
Z-Kitap Root Olarak mı Açılıyor?
Eğer uygulama sudo ile ya da farklı bir kullanıcıyla çalışıyorsa, verileri farklı bir yere kaydeder ve normal kullanıcı göremez.
bash
ps aux | grep -i kitap
Çıktıda root görünüyorsa bu sorun demektir.
4.
Kalıcı Bir Dizine Yönlendirme (Geçici Çözüm)
Eğer okul bilgisayarında kalıcı bir dizin varsa (örneğin /opt veya harici disk), Z-Kitap klasörünü oraya taşıyıp sembolik bağ oluşturabilirsiniz:
bash
# Önce mevcut veriyi taşı
mv ~/.local/share/Z-Kitap /opt/zkitap-data
# Sembolik bağ oluştur
ln -s /opt/zkitap-data ~/.local/share/Z-Kitap
— (Aİ cevabı ![]()
Kolay gelsin
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.