Zemberek NLP TTS ve STT

Zemberek NLP ne durumda en son 4 yıl önce güncellenmiş. Bu konuda bilgisi olan var mı? Bu arkadaşlar hala Tübitak’ta aktif mi?

2 Beğeni

Kimse yok mu? …(Gönderi en az 20 karakter olmalıymış)

Zemberek uzun süredir geliştirilmiyor, libreoffice eklentilerinden halen kurulabiliyor. Yine de hunspell temelli alternatif bir başka sözlük var. Eklentilerden kurabilirsiniz.

İkisinin aynı Zemberek olduğundan şüpheliyim. Konuşmadan-Metine(Speech to Text) doğal dil işleme kütüphanesi. Türkçe kelime tanımlaması gibi değil. Zemberek Libreoffice eklentisi Türkçe kelime düzeltmesi gibi çalışıyor. Şuan Libreoffice’te bu destek var.

Ben aşağıdaki linkten indirip libreoffice son sürüme kuruyorum. Turkish Spellchecker Dictionary daha güncel.

1 Beğeni

Bahsettiğim Zemberek konuşmayı metne çevirme, imla değil. İki zemberek iki farklı uygulama.

Zemberek iki farklı sürüm olarak araştırdığımda sadece imla olarak bir yapı mevcut ve yarım kalmış, STT kısmı hiç yok. STT ile ilgili ITÜ’nün bir çalışması var ancak o da nasıl yaptıklarıyla ilgili akademik bir çalışma, TTS ve STT sağlıklı bir Türkçe konuşmayı tanımlama kısmı benim için ilginç bir araştırma olacak. Bankaların ve GSM şirketlerinin sesli yardımcıların kullandığı teknolojiyi merak ediyorum. Zemberek geliştirilmeye devam etmeli çok güzel bir proje, neden vazgeçilmiş anlamıyorum.

1 Beğeni