Firefox tabanlı yeni nesil tarayıcı Zen Browser’ı kurmak isterseniz aşağıdaki bağlantılardan DEB paketlerini indirip sudo dpkg -i zen-browser.deb ile kurabilirsiniz.
@admins Zen Browser’in resmi depolara eklenmesini öneriyorum. Resmi olarak DEB paketi olmadığı için appimage’yi kullanarak DEB paketi oluşturdum. Mağazada talep oluşturdum ama resmi git kaynağına bakınca DEB paketi bulamazsınız.
Ben de bir Zen kullanıcısıyım şu an en iyi tarayıcı hem az sayıdaki Firefox fork biri olduğu için hem de görsel olarak minimalist ve modern olduğu için.
Benim sorum, neden resmi site üzerinden değil de deb paketleri üzerinden kurulum yapmamız gerektiğidir?
Şu anda 3 seçenek sunuluyor
Flathub
Appimage
Tarball.
Ben tarball ile yükledim ve şimdiye kadar olumsuz bir deneyim yaşamadım.
Flatpak dolaylı bir araç, oradan bir uygulama kurmak için ayrı bir paket kurmanız gerekiyor. Flatpak ile kurulan bir çok yazılım pencere sorunları yaşıyor veya sistemle uyumlu çalışmıyor. Örnek verecek olursam ben Signal’i flatpak ile kurmuştum. Birine resim göndereceğim vakit resmi seçiyordum ama resmi alamıyordu, boş bir şey seçilmiş görünüyordu. Flatpak ve snap gibi yazılımlarda bir çok farklı hata baş gösteriyor. Uğraşmak cansıkıcı bir durum. Bende onu anlamıyorum, DEB varken neden flatpak veya snap kullanılıyor?
Tarball, son kullanıcı için uygun bir şey değil.
Appimage’yi indirip kullanmak için kullanıcının bunu menülere eklemesi gerekiyor, yine belki de /usr/bin’e atarak bir komut haline getirmesi gerekiyor. Çünkü böylesi pratiktir. /usr/share/applications ve /usr/share/icons üzerinde kurcalamalar yapması gerekiyor.
Herşeyi kendi başına yapabilen ve son kullanıcıya daha uygun olan DEB paketleri varken kullanıcıları tar, appimage, snap ve flatpak gibi seylerle uğraştırmak doğru mu?
Bu DEB paketinde yapılan şey;
appimage dosyasının ismini zen-browser olarak düzenleyip uzantısız biçimde /usr/bin içerisine atmak. /usr/share/applications’ta ise .desktop dosyası oluşturarak uygulamanın menülerde görünür kılınmasını sağlamak. /usr/share/icons’a ise Zen Browser iconunu atarak menülerde ikonu ile beraber görüntülenmesini sağlamak.
Son kullanıcı ne yapacak? Her tar ve appimage seçenekleri için bunları elleri ile mi yapacak?
Flatpak ve snap zaten baştan sonra bir çok sorun yaşatıyor. Kalkıpta Linux’a yeni başlamış kişinin başına bir de bunları mı bela edeceksiniz. En temiz kurulum şüphesiz DEB paketi ile kurmak. Bende bunu anlamıyorum, bu kadar basit, harici bir ayar veya yazılım gerektirmeyen DEB paketleri varken neden flatpakta ısrar edersiniz?
Pardus harici dağıtım kullananları anlarım, çoğu dağıtımın depoları çok dar ve ölü. Lakin Pardus depoları oldukça kapsamlı ve diri. Gerek hız olarak, gerek çeşitlilik olarak internete girmeden, harici bir yazılım kullanmadan bir çok şeyi depodan kolayca indirebiliyorsun. Son kullanıcıya kolaylık ve kusursuzluk gerek. Pardus’un böyle olması Pardus’u sevdiriyor. Harici şeyleri kullanıcının başına bela etmediği, kullanıcıyı zorlamadığı için seviliyor.
Ben şahsen Flatpak’in hem geliştiriciler hem de son kullanıcılar için avantajlarını anlıyorum, çünkü kullanılan dağıtımdan bağımsız olarak çeşitli uygulamaları kurabilir ve kullanabilirsiniz. Anladığım kadarıyla uygulamalar aynı zamanda bir sandbox içinde çalışıyor, bu da güvenliği artırıyor, bununla birlikte bahsettiğiniz gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor, özellikle görsel olanlar.
Appimage’ı hiç kullanmadım ama hakkında sık sık olumsuz şeyler duydum. Bu yüzden mümkün olduğunca uzak duruyorum.
DEB kesinlikle yazılım yüklemenin en kolay yolu bence, size tamamen katılıyorum.
Tarball neden son kullanıcı için uygun olmasın? İtiraf etmeliyim ki, hiçbir sorun yaşamadım. Yüklemek için sadece çift tıkladım ve o zamandan beri başka bir şey yapmama gerek kalmadan her şey çalışıyor.
Bendeki istisnai bir durum mu?
Genel olarak her zaman resmi siteleri kullanmak gerektiği görüşündeyim, çünkü internette yeterince tehlikeli yazılım dolaşıyor. Bu nedenle, en iyi koruma güvenli kaynakları kullanmaktır.
Bütün dosyaların DEB şeklinde olması benimde hoşuma gidiyor, Pardusa benzeyen ama farklı yaklaşık 60 adet dağıtım mevcut.
Windows dosyaları .exe Debian ve Ubuntu dosyaları .deb, buraya kadar tanıdık bilindik dosyalar değil mi.
Az bilinenler:
.rpm Fedora Red Hat, ALT,openSUSE (Flatpak’ı geliştiren ekip Fedora Red Hat)
.pkg.tar.zst (Arch linux)
.XBPS (Void)
.txz ve .tgz (Slackware)
.nix (NixOS)
.guix (GNU Guix)
.swupd
.Upkg
Flatpak hem bu farklı dosyaların farkını ortadan kaldırıyor.
hemde bir PC’den daha ucuza satın alınabilecek ve arm işlemciyle daha az enerji harcayan
Raspberry Pi cihazlarla bu ortak havuzdan yararlanmayı sağlıyor https://www.raspberrypi.com
Tar benim bildiğim bir arşiv, açıp make komutu ile kurulum yapılıyor. Ben mi yanlış biliyorum?
Harici kaynaklar evet güvenli değil. Dilerseniz DEB paketinin tar arşivini atayım kendiniz DEB paketi hâline getirip kurun. Zaten DEB paketini açıp incelerseniz içerisinde önemli pek bir şeyin olmadığını göreceksiniz. En önemli şey usr/bin konumunda bulunan zen-browser dosyası o da resmi .appimage ile birebir aynı yalnızca ismi değişmiş hâli.
Paket bağımlılığı konusu var linuxta
örnek Debian -- Details of package pulseaudio in sid
Görüldüğü üzere dosyaların her birinin kendi alt bağımlılıkları var.
aynı dosyayı kullanan birden fazla uygulama olabiliyor, bu karışıklığı önlüyor, ihtiyacı olan ne kadar uzantı varsa kendi izole alanına alıyor, uzun sürmesinin sebebi bu.
sandbox veya sanal alan gibi değil.
flatpak update yazınca hangi OS olduğu farketmeksizin yükselebildiği kadar yükseliyor.
Tercih meselesi
1 Gün sonra edit:
Temiz kurulum sonrası Pardus üzerinde Flatpak içindeki Firefox’tan yazıyorum. Performans konusunda farkedilir değişiklik yok.
Arada bir komut satırına şunları yazarsanız tamamdır:
Zen’in neden bir deb dosyası oluşturmadığını anlayabildiğini, çünkü zaten üç işletim sistemi (Windows, Mac, Linux) için bir tarayıcı geliştirdiklerini ve Linux ve sayısız dağıtım sürümü için ayrı bir paket oluşturmak gibi bir dertleri olmadığını söyledi.
Zamanlarını tarayıcıya yatırım yapmayı tercih ederler ki olması gereken de budur.
Deb sürümü, eğer istenirse, toplulukların kendileri tarafından basitçe paketlenmelidir, dedi.
Kısa bir süre düşündükten sonra bu gerçekten mantıklı geliyor ve @qfwu746520526 size katılıyorum hocam.
Şahsen Pardus ekibi bunu deb olarak paketleyip Pardus Merkez’de yayınlarsa çok mutlu olurum.
Bu bizi diğer dağıtımlardan farklı kılacak bir şey olurdu.
Pardus bu konuda çok başarılı ve seviliyor. Diğer dağıtımlar Librewolf’u depolarına eklemiş değiller ve geliştiricinin resmi deposunu eklemek durumunda kalıyor. Bu bir örnek. Signal için ayrı, zen için ayrı, android studio için ayrı hareket edilirse eklenecek depo sayısı gereğinden fazla artıyor. Biz Pardus deposu sayesinde bir çok depoyu eklemekten kurtuluyoruz.
Librewolf’un eklendiği gibi Pardus depolarına Zen Browser’ın da eklenmesi faydalı olur.
@admins Zen Browser’ı varsayılan olarak kullanırken herhangi bir url’ye basıldığında url açılmıyor. Sadece tarayıcı açılıyor. Bir diğer olumsuz tarafta Zen Tarayıcısı varsayılan olarak “güncellemeleri otomatik denetle” seçeneği ile geliyor ve seçeneği kapatmadan sürekli olarak güncelleme bildirimi alıyorum. Paketlerken bu iki hususu göz önüne almanız gerekli.
Tarayıcı denedim . alışıldık dışı sekmelerin yan tarafta olması . Fare ile ekran kenarına gelince açılması iyi olmuyor . tıklama ile açılsa güzel olur . İstemsiz şekilde açılması can Sıkıcı .