Zen Browser Pardus Yazılım Merkezi'nde Neden Güncel Değil?

Selam,

Zen Browser’ı Pardus Yazılım Merkezi üzerinden indirip kurdum.

Ancak kurulumdan sonra fark ettim ki, Yazılım Merkezi’nden kurduğum sürüm ile Zen Browser’ın kendi web sitesinde veya Flatpak gibi platformlarda sunulan en güncel sürümü arasında ciddi bir fark var.

Bir sürümden bahsetmiyorum; aradaki mesafe birkaç versiyon gibi görünüyor.

Bir tarayıcı için güvenlik yamaları ve güncel web standartlarını destekleme açısından bu kadar geride olmak gerçekten kritik degil mi ?

Bu durumla ilgili olarak, Pardus topluluğundan veya paket bakımından sorumlu kişilerden şunu öğrenmek isterim:

Pardus Yazılım Merkezi’ndeki Zen Browser paketi güncellenecek mi?

Eğer güncellenecekse, bu tür üçüncü parti yazılımlar için genel güncelleme takvimi veya süreci nasıl işliyor?

Zen tarayıcının eklenmesi için ilk talebi ben oluşturmuştum ertesi gün hemen eklendi. Ancak Zen Tarayıcının hali hazırda DEB paketi yox. Bu sebeple derlemeyi ve paket hazırlamayı da Pardus ekibi yapmak zorunda kalıyor. Haliyle bunun ise takibi zor. Zen tarayıcının absürtlüğü. Bir DEB paketi oluşturmak o kadar zor değil, oluştur Git deposuna onu da koy, ne zararı var sanki.

1 Beğeni

uygulama kendini güncelliyor da çok kullanışlı bir tarayıcı değil

Uzun bir süredir Chrome yerine Zen browser kullanıyorum. Bazı ekstra özellikleri var ve biraz daha hafif ve daha hızlı sanki.
Projeyi “GitHub - zen-browser/desktop: Welcome to a calmer internet” adresinden takibe aldığımdan yeni sürümü yayımlandığında haberdar ediliyorum ve yeni “.AppImage” dosyasını indiriyorum.
Böyle şeyler için işletim sistemi yöneticilerinin ekstra emek ve zaman harcamasına gerek bence. Onun emek ve zamanı başka şeyler için harcamak daha verimli olur kanısındayım.

Anlıyorum ve elbette size hak veriyorum.

Ancak öte yandan, bu tür özellikler, işletim sistemlerinin kullanıcı dostluğunu artırabilecek unsurlar kanımca.

İhtiyaç duyduğum her şeyi Yazılım Merkezi’nden kolayca indirip güncelleyebilmek veya güncel olduklarına güvenebilmek, daha basit ve kullanıcı dostu olacaktır. Zaten birçok uygulamada (örneğin Firefox gibi) bu durum işliyor.

Öte yandan, insan kaynağının başka alanlarda kullanılabileceğini ve bu sayede projenin daha çok ilerleyebileceğini de anlıyorum.

Bu, konuya dair benim kişisel görüşüm. Bunu dile getirme sebebim, Pardus için de yüksek bir kullanıcı dostluğu arzu etmem ve bu sayede daha geniş kitlelere ulaşmasını istememdir.

1 Beğeni

Muhtemelen zevk meselesi.

Ben severek kullanıyorum ve diğer tarayıcılardan daha hafif (lightweight) buluyorum :slight_smile:

Ancak maalesef otomatik olarak güncellenmiyor ve Pardus Yazılım Merkezi üzerinden güncellenmesi gerekiyor.

Elbette ben de sizi anlıyor ve hak veriyorum.
Fakat anladığım kadarıyla Pardus insan kaynakları Zen tarayıcı gibi kullanıcı sayısı diğerlerine göre epey az olan uygulamalar için özel yazılım paketi yapmaya imkan tanımıyor.

1 Beğeni

bendeki zen browser klasörde ve içerisinde çalıştırılabilir dosyası var.

belgeler klasörüne attım ve kısayolu masa üstüne oluşturdum.

güncelleme geldiğinde uyarı çıkıyor uygulamayı yeniden başlat güncelle gibi

bi butonu tıklıyorum güncelliyor.

ayarlarda gücelleme var ayrıca.

burada linux u tıklayın tar.xz dosyası iniyor zen klasörünü çıkarın içerisindeki zen dosyasını açın

saçma sapan ingilizce ayarlama ekranını geçin

çok lazımmış gibi yapay zeka sitesi bağlantıları koymuşlar

ayarlara girin lang yazın dili türkçe yapın

1 Beğeni

klasörün yerini değiştirince sıfırdan açılıyor bilginize.

Yazılım merkezinden kurmuştum ben hoşuma gitti bazı kısımları . Yazılım merkezinden kurduğum tarayıcının güncellemeleri denetle kısımı pasif . Resmi sitesinden indirdiğimde dediğiniz gibi zen dosyası ile açılıyor . klasörün yerini değişince sil baştan :slight_smile: oldu dediğiniz gibi . Farkettimki güncellemeleri denetle aktif olarak geliyor . Bu güncellemeleri denetle işi direk sudo şifresi olmadan mı gerçekleşiyor acaba .
Birde Zen dosyasını masaüstüne nasıl atarım kısayolu .

Zen tarayıcının elle kurulumu hakkında bazı notlar:

1. İndirilen https://github.com/zen-browser/desktop/releases/latest/download/zen.linux-x86_64.tar.xz dosyası içindeki zen klasörünü istediğiniz bir yere (örneğin, ~/.local/opt klasörü içine) koyabilirsiniz.
  2. Buradaki simge dosyalarını yerel simge klasörlerine şu şekilde kopyalamak yararlı olacaktır:
cp "~/.local/opt/zen/browser/chrome/icons/default/default16.png" "~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/16x16/zen-browser.png"
cp "~/.local/opt/zen/browser/chrome/icons/default/default32.png" "~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/32x32/zen-browser.png"
cp "~/.local/opt/zen/browser/chrome/icons/default/default48.png" "~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/48x48/zen-browser.png"
cp "~/.local/opt/zen/browser/chrome/icons/default/default64.png" "~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/64x64/zen-browser.png"
cp "~/.local/opt/zen/browser/chrome/icons/default/default128.png" "~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/128x128/zen-browser.png"

NOT: Tabii ~/.local/share/icons/hicolor klasörü mevcut değilse, önce mkdir -p ~/.local/share/icons/hicolor/icons/apps/{16x16,32x32,48x48,64x64,128x128} şeklinde bir komutla hedef dizinlerin oluşturulması ve cp "/usr/share/icons/hicolor/index.theme" "~/.local/share/icons/hicolor/index.theme" komutuyla yerel simge temasının tanımlanması gerekir.

1. Bundan sonra, aşağıdaki şekilde bir zen-browser.desktop dosyasının ~/.local/share/applications klasörü içinde oluşturulması ile, elle kurulum tam olarak gerçekleştirilmiş sayılabilir.
[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=Zen Browser
Name[tr_TR]=Zen Tarayıcı
GenericName=Zen
Comment=Experience tranquillity while browsing the web without people tracking you!
Comment[tr_TR]=Kimsenin sizi izlemediği web tarayıcı keyfini yaşayın!
Keywords=Internet;WWW;Browser;Web;Explorer;
Keywords[tr_TR]=İnternet;WWW;Tarayıcı;Web;Gezgin;
MimeType=text/html;application/xml;application/xhtml+xml;application/x-xpinstall;application/pdf;application/json;
Categories=Network;WebBrowser;
Icon=zen-browser
Exec=~/.local/opt/zen/zen %U
StartupNotify=true
StartupWMClass=zen
Terminal=false
X-KDE-SubstituteUID=false
X-MultipleArgs=false

Actions=new-window;new-private-window;new-temp-session;profile-manager;

[Desktop Action new-window]
Name=New Window
Name[tr_TR]=Yeni Pencere
Icon=zen-browser
Exec=~/.local/opt/zen/zen

[Desktop Action new-private-window]
Name=New Private Window
Name[tr_TR]=Yeni Gizli Pencere
Icon=zen-browser
Exec=~/.local/opt/zen/zen -private-window

[Desktop Action profile-manager]
Name=Profile Manager
Name[tr_TR]=Profil Yöneticisi
Icon=zen-browser
Exec=~/.local/opt/zen/zen --ProfileManager

NOT: Yukarıdaki Exec= satırlarında yazılı zen tarayıcı programı yolu ~ şeklinde çalışmayabilir; bunun yerine açık olarak /home/<kullanıcı_adı> şeklinde yazmak gerekebilir ve tabii devamındaki .local/opt klasörü de tercihe bağlı olarak farklı olabilir.

1. İlk elle kurulumda zen klasörünün bulunduğu konum değiştirildiğinde Zen tarayıcı otomatik olarak yeni bir profil oluşturur ve uygulama ayarlarını buradan baştan yaptırırsa da, bunları basitçe atlayıp, ardından uygulamayı Profil Yöneticisi kipinde (zen --ProfileManager) başlatarak önceki profili seçip yeni oluşturulanı kaldırmak yoluna gidilebilir.
1 Beğeni

Geri bildirimleriniz için çok teşekkürler!

birçok ayarı manuel olarak, konsoldan yapabileceğiniz konusunda size tamamen katılıyorum.

Ancak, geniş kitle ve günlük kullanıcılar için, sanırım bu konuda hemfikiriz, bu tür işlemlerin Pardus Yazılım Merkezi üzerinden otomatik şekilde yapılması çok daha kullanıcı dostu olurdu.

1 Beğeni

evet sudo şifresi istemeden güncelliyor

xfce thunar ile bu şekilde 2.yöntem

mousepad ı açıp içerisine

[Desktop Entry]
Version=1.0
Type=Application
Name=zen
Comment=
Exec=/home/murat/Belgeler/zen/zen(burası kendi zen uygulama yolunuz)
Icon=/home/murat/Belgeler/zen/(burası kendi zen klasörünüz)browser/chrome/icons/default/default48.png
Path=
Terminal=false
StartupNotify=false

yazıp yolları düzenleyip masa üstüne zen.desktop olarak kaydedin dosya üzerinde sağ tıklayıp

özellikler izinler sekmesinde Bu dosyanın program olarak çalışmasına izin ver i seçin

başlatıcı sekmesinde de

image

bu iki sseçeneği seçip kapatın açması lazım bende açtı.

2 Beğeni

Açıklaman için çok teşekkürler.

Ama burada her güncellemede manuel olarak tarball dosyasını indirip, yenisiyle değiştirmen gerekmiyor mu?
Yoksa ben mi yanlış anladım?

güncelleme var diye bir uyarı çıkıyor güncelleyince tarayıcıyı yeniden başlatmak gerekiyor o kadar

eski klasörde denedim ayarlara bakarken güncelledi kapattım açtım güncellenmiş