Zeus HDD Doctor - Linux Disk Muayene Programı

Anladım. CPU benchmark gibi sistem testi uygulamalar da yapar mısınız ilerde?

2 Beğeni

2 Beğeni

Gerek kalmadı, zaten varmış. Nerden nasıl kurduğumu hatırlamıyorum.

1 Beğeni

Konuyu ele almayı düşünüyorum.

1 Beğeni

“Zeus_HDD_Doctor.v01.deb” isimli dosya YOK

Vardır var :grinning:

İşi bilenlerin tavsiyesi üzerine deb dosyalarını doğrudan oradaki içeriğe değil, sayfanın sağındaki releases kısmına yükledim.

Bundan sonra deb dosyalarını oraya, paketlenmemiş kaynak kod ve klasörleri ana ekrana yükleyeceğim. Öyle yapmam tavsiye ediliyor.

1 Beğeni

Aşağıdaki Terminal Komutu ile Otomatik Olarak İndirip Kurabilirsiniz

wget -O Setup_Linux64.deb https://github.com/shampuan/Zeus-HDD-Doctor/releases/download/zeus-hdd-doctor/zeus-hdd-doctor.deb && sudo apt install ./Setup_Linux64.deb && sudo apt-get install -f -y

2 Beğeni

evet buldum…fakat kurarken hata verdi.yani olmadı.

1 Beğeni

Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
zeus-hdd-doctor : Bağımlılıklar: python3-pyqt5 ama kurulabilir değil
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.

1 Beğeni
sudo apt install python3-pyqt5

bu komut QT5 bağlılık sorununu çözer

2 Beğeni

O paketi ilk ben de kuramamıştım sanırım. Daha sonra pip ile kurdum diye hatırlıyorum.

Komutu denesin. Eğer olmazsa bütün programlarımı yine tek tek elden geçirip bağımlılık sorunlarını düzeltmem gerekecek.

Çok sıkıntılı iş program yapmak yaaa… :roll_eyes:

@senpa016 ,
Programın son versiyonu mSATA ve m2SATA türünden diskleri okumuyordu en son. Bunu düzeltmek için m2SATA’sı olan bir bilgisayar üzerinden geliştirme yapmam gerekiyor. Öyle bilgisayar da bende yok, eski sistem çalışıyorum. Hani yorulma diye söyledim, anakarta monte SSD test edeceksen bu program şu anda onları test edemiyor.

2 Beğeni

Ben denedim
Yeni SSD aldım okumadı kırmızı çıktı.
Eski HDD de denedim onuda okumadı.

1 Beğeni

Ben indirdim bu programı yeni SSD aldım kırmızı renk çıktı okumadı.
Eski HDD yi seçtim onuda okumadı.
Hiç bir şey anlamadım.
Sildim.

USBden takılan aygıtların SMART desteği olmadığı için okumaz kırmızı gösterir. Sadece sisteme SATA yoluyla bağlı diskleri okur.

Sisteminize terminal ile smarmontools kurun. İnternette nasıl kurulduğu yazıyor.

Ya da boşverin vazgeçtim.

1 Beğeni

===Programa küçük bir güncelleme geldi===

Normal şartlarda sisteminizde disk sağlığını ölçüp SMART Attributes raporu çıkarmaya yarayan “smartmontools” paketinin varsayılan olarak yüklü gelmesi gerekiyor.

Ama sizlerden aldığım geribildirimlerde bunun tersini görüyorum. Bu nedenle, kurucuya bu paketi de otomatik kurması için depends satırı ekledim. Böylece, smartmontools paketi kurulumda otomatik olarak depolardan çekilerek kurulacaktır.

USB aygıtları neden muayene edemiyor?

USB aygıtlar, SATA ve nvme gibi bir bağlantıya sahip değiller. Farklı bir sürücü çipleri bulunur. Bu çip, SMART araçlarının doğrudan diski/veri alanını muayene etmesini engeller. Bu, windows tarafında da böyledir. Ancak nadiren, bazı USB HDD’ler muayene edilebiliyor. Bu nedenle programa, “bu aygıtın bilgilerine erişilemiyor” şeklinde kırmızı uyarı bildirimi eklemiştim. Bu uyarıyı bu yüzden alıyorsunuz. Programın bir günahı yok. Teknoloji böyle.

Anakarta Doğrudan bağlanan mSATA ve m2SATA aygıtları neden muayene edemiyor?

Yukarıda bir arkadaş bu durumu bildirdi. Durumu anlamak için kendisine “şu komutların çıktısını verir misiniz?” dedim, yanıt gelmedi. Vereceği komut çıktıları, mSATA ve m2SATA gibi nvme aygıtlarının nasıl bir çıktı ürettiğini görüp, bu çıktıyı ayrıştırarak (parsing) programın düzgün çalışmasını sağlayacaktı. Buradan, geribildirimlerin bir programın gelişmesi için ne kadar önemli olduğunu anlamalısınız. Bende m2SATA SSD yok, SATA SSD var. Hatayı giderebilmek için sizden gelecek raporlamalara ihtiyacım var.

Programı geliştirmeye devam edeceğim. Güle güle kullanın.

Bir dahaki versiyonda:
-m2SATA sorununu çözmeye çalışacağım.
-Diski satışa hazırla fonksiyonu başlatıldığında durdurulamıyor. Dikkatizlik sonucu yanlış diski seçip başlatırsanız durdurabilin diye stop! fonksiyonu olan başka bir modül ile değiştireceğim. Şu anda dd kullanıyorum. shred ile değiştireceğim.
-Daha fazla araştırma yaparak, USB aygıtlar için destek getirmeye çalışacağım. Zannetmiyorum ama belki bir yolu vardır.

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.