Windows tarafındayken HDTune kullanıyordum. Disklerle çok işim olduğu için bu program bulunmaz nimetlerimden biriydi.
Ancak linux tarafına geçtiğimde, muadil bir yazılım varsa da bunları beğenmedim.
İnternet ortamında “HDD Sentinel” adlı programın daha yaygın kullanıldığını görünce, benzer mantıkla çalışan ve arayüz olarak çok benzeyen bir program hazırlamaya karar verdim. Program, her kullanıcıya hitap etmeli, anlayan da anlamayan da HDD ve SSD’lerinin durumunu kolayca öğrenebilmeliydi.
Kolları sıvadım ve yapay zeka’dan yardım alarak güzel bir program oluşturdum.
İşte karşınızda Zeus HDD Doctor!
Şansıma, elimde sorunlu-sorunsuz birçok disk vardı. Özellikle ölmek üzere olan Hitachi marka HDD, programı test etmek için on numaraydı, resimlerde görüyorsunuz. Ayrıca, USB yoluyla bağlanan disk ve flaşbelleklerin SMART bilgilerine erişilemez, program bunu da “desteklenmiyor” şeklinde haber vermeliydi. O da tamam oldu.
Herşey tamamlanıp programı build ettikten sonra test ettim ve kendi sistemimde bir sorunla karşılaşmayınca burada paylaşmaya karar verdim.
Denemek isteyenlar aşağıdan indirebilir.
Github: GitHub - shampuan/Zeus-HDD-Doctor
Unutmayın, disklerinizi sık sık muayene etmek, ileride karşılaşılabilecek veri kayıplarından kurtulmanıza yardımcı olur. Veri kurtarma, sadece programla disk tarama işlemiyle olmaz; önceden önlem almayla da olur.
Umarım bu program işinize yarayacaktır.
Her türlü yoruma ve öneriye açığım.
İyi kullanımlar dilerim.
EK NOTLAR:
Aşağıdaki resim, size programın hangi renklerle puanlama yapacağını gösteriyor.
Diskin sağlam olma durumunun ne kadar dar bir aralıkta kaldığına dikkat edin.
Bu oran nedeniyle örneğin diskiniz %60 sağlıktaysa, “ohooo daha çok var, uzun yıllar kullanırım” demek hatalı olur.
Disklerinizi kullanırken buna dikkat edin.