Zeus HDD Doctor - Linux Disk Muayene Programı

Windows tarafındayken HDTune kullanıyordum. Disklerle çok işim olduğu için bu program bulunmaz nimetlerimden biriydi.
Ancak linux tarafına geçtiğimde, muadil bir yazılım varsa da bunları beğenmedim.

İnternet ortamında “HDD Sentinel” adlı programın daha yaygın kullanıldığını görünce, benzer mantıkla çalışan ve arayüz olarak çok benzeyen bir program hazırlamaya karar verdim. Program, her kullanıcıya hitap etmeli, anlayan da anlamayan da HDD ve SSD’lerinin durumunu kolayca öğrenebilmeliydi.

Kolları sıvadım ve yapay zeka’dan yardım alarak güzel bir program oluşturdum.

İşte karşınızda Zeus HDD Doctor!

Şansıma, elimde sorunlu-sorunsuz birçok disk vardı. Özellikle ölmek üzere olan Hitachi marka HDD, programı test etmek için on numaraydı, resimlerde görüyorsunuz. Ayrıca, USB yoluyla bağlanan disk ve flaşbelleklerin SMART bilgilerine erişilemez, program bunu da “desteklenmiyor” şeklinde haber vermeliydi. O da tamam oldu.

Herşey tamamlanıp programı build ettikten sonra test ettim ve kendi sistemimde bir sorunla karşılaşmayınca burada paylaşmaya karar verdim.

Denemek isteyenlar aşağıdan indirebilir.

Github: GitHub - shampuan/Zeus-HDD-Doctor

Unutmayın, disklerinizi sık sık muayene etmek, ileride karşılaşılabilecek veri kayıplarından kurtulmanıza yardımcı olur. Veri kurtarma, sadece programla disk tarama işlemiyle olmaz; önceden önlem almayla da olur.

Umarım bu program işinize yarayacaktır.

Her türlü yoruma ve öneriye açığım.

İyi kullanımlar dilerim.

EK NOTLAR:

Aşağıdaki resim, size programın hangi renklerle puanlama yapacağını gösteriyor.

unnamed

Diskin sağlam olma durumunun ne kadar dar bir aralıkta kaldığına dikkat edin.

disk sağlık çubuğu

Bu oran nedeniyle örneğin diskiniz %60 sağlıktaysa, “ohooo daha çok var, uzun yıllar kullanırım” demek hatalı olur.

Disklerinizi kullanırken buna dikkat edin.

7 Beğeni

Uygulamalarınız için milli isimler bulmanız daha güzel olurdu kanımca. Yabancılara da hitap etsin diyorsanız TR/EN dil desteği falan eklenebilir belki lakin kullanıcı kitleniz ve hedef işletim sistemi Pardus ve ekosistemi ise Türkçe isimler Pardus projesi’ne daha iyi gider diye düşünüyorum. Öylesine aklıma geldi, emeğiniz takdire şayan teşekkürler

1 Beğeni

Yorumunuz için teşekkür ederim. Öneriniz son derece yerinde.
Hatta, ben de milli projelerimizi destekleyen bir insanım.

Yalnız, bu örnek yazılımları sadece bir milli proje ya da Pardus projesi olarak değil, tüm insanlığa sunulmuş şeyler olarak oluşturdum. Yani amacım bu yazılımları tüm insanlığa bağışlamaktır. Öte taraftan ilgilizce isimlerin, yazılımlar popüler olmasalar da, daha iyi bir vizyon kattığı görüşündeyim (dünyanın her yerinde kolayca tanınır).

Elbette gelecekte de bu tür yazılımlar yaparsam, bazılarında Türkçe isimler kullanmayı düşünüyorum. Birçok Orta-Asya Türk Mitolojisine ait isimleri şimdiden buldum.

3 Beğeni

Eline sağlık abi, fikir vermesi açısından, Dil Seçeneği İçin

gettext kullanabilirsin .po yada .mo yönetemi

yada JSON veya Dictionary Tabanlı Basit Çeviri Yöntemi de Olabilir

1 Beğeni

Ohooo oralara gelmeme daha çok var :rofl:

1 Beğeni

Yok be abi araştır basit aslında, takıldığın yerde yardımcı olurum.

Çok teşekkürler Fatih kardeşim,
Yolumuz uzun, meşakkatli, yorucu.

AMA EĞLENCELİ!!!

1 Beğeni

Programın konsol sürümü hazır! Repoya eklenmiştir.

Yazılımı build etmeye şimdilik gerek görmedim. Gerekirse onu da yapıp eklerim.

1 Beğeni

merhabalar öncelikle tebrik ederim böyle bir program düşündüğün ve yaptığın için eline emeğine sağlık sanırsam bu m2sata disklerde çalışmıyor verilen hatayı paylaşıyorum

Disk '/dev/nvme0n1' için SMART verileri alınamadı.

Muhtemel Nedenler:

- Disk SMART özelliğini desteklemiyor.

- smartmontools yüklü değil.

- Yetkilendirme reddedildi (parolayı yanlış girmiş olabilirsiniz veya uygulama root yetkisiyle başlatılamadı).

- USB adaptörü veya denetleyici smartctl tarafından tanınmıyor.

Detay: smartctl komutu bulunamadı. Lütfen smartmontools yüklü olduğundan emin olun.

apt-get install smartmontools kurduktan sonra verdiği hata

'/dev/nvme0n1' için SMART öznitelikleri ayrıştırılamadı. SMART desteklemiyor olabilir veya veri formatı GSmartControl'den farklı olabilir.

Tebrikler ve teşekkürler.
Bu doktor sadece teşhis mi koyuyor, tedavi yok mu? :slight_smile:
Kolay gelsin, emeğinize sağlık

Bana şu komutların çıktılarını verin lütfen:

sudo smartctl -A /dev/nvme0n1
sudo smartctl -i /dev/nvme0n1

Her ikisinin de çıktılarını kod etiketiyle gönderin.

msata ve m2sata disklerden gelen veriler, yazılımdaki betiğin yorumlayabileceği türden olmayabilir. Bu kod çıktıları ile durumu öğreneceğiz.

Merhaba hocam.
Kalıcı şekilde yaşlanmış ve arızalar oluşmuş diskleri maalesef düzeltemiyoruz.
Bu program sadece pratisyen hekim. Muayene edebiliyor. :smile: