Bildiğim kadarıyla bu gibi önemli projeler Tübitak Bilgem tarafından sadece geliştiriciler tarafından geliştirilmesine izin veriliyor. Gerek zaman gerekse güvenlik açısından böyle bir kararın alındığını duymuştum.
Bu yaklaşım çok doğru bir yaklaşım değil. Linux gücünü community’den alıyor. Arkasındaki güç olmadan bir anlamı olmaz…
Elinize sağlık, tasarımlar gerçekten çok hoş olmuş. Elbette tasarımda işi uygulamaya dökmesi farklı boyuttadır ama bence de bir ara bu konu ele alınmalı.
Selamlar;
Varız ama ne gibi bir faydamız oluyor, soru o.
Siz belki geliştiricisiniz tanımıyorum sizi.
Ben linux ile 1994 yılında Slackware ile tanışmış ve o günden beri kullanan birisi olarak hiçbir katkı sunamıyorum maalesef.
Sadelik ve şıklık bir arada, aynı zamanda da özgün bir tasarım görüntüsü var. Renk tonları bence gayet güzel. “Acaba ne zaman deneyecez” diye heveslendim açıkçası.
Önemli olan arkasını doldurmak, ben hemen aynı arayüzü tasarlar çalışır hale getirim ancak metadatasını oluşturmak ayrı bir hikaye 2000 n üstünde desktop dosyası olan uygulama var kim screenshot ını çekecek kim açıklamaları türkçeye çevircek ayrıca detaylandırcak, forumdaki herkes girişse 6 aydan fazla sürer, daha büyük bir comunity lazım. Backend i yazacak adam lazım, lazım da lazım. Ben de hevesleniyorum gerçekten ancak imkanlar bu kadar.
Kesinlikle haklısınız, ama bir yerden de başlamak gerekiyor işte. Az da olsa bir şeyler yapsak ileride de daha da artar diye düşünüyorum. Topluluk olarak bizlerinde yazılım kısmında olmasa bile en azından çevirilerde, uygulamaların ekran görüntülerini alma gibi işlerde faydamız dokunsa güzel olur. Bir alt yapı oluştursanız, biz de burada çeviriyi, ekran görüntüsü alıp koymayı falan yapsak, siz de kontrol edip onaylasanız olmaz mı?
Bu bir TÜBİTAK projesi olduğu için dışarıdan gelecek iş gücü desteği kurum mevzuatına aykırı mı acaba? Bizden beklenilen destek sadece “şurada şu hata çıkıyor, burada şöyle bir sorun yaşıyorum” şeklindeki kullanıcı dönütleri mi? Nitelikli veya yetenekli kişilerin yaptıklarının denetimden geçirilerek projeye dahil edilmesi gibi bir ihtimal söz konusu mudur yoksa güvenlik riskleri/prosedürleri sebebiyle imkansız mıdır? Lütfen yanlış anlamayın merakından soruyorum. Teşekkürler…
Selamlar;
Notumda belirtmemişim kusura bakmayın.
Ben geliştirici değil sistem yöneticisiyim. Ha geliştiriyor muyum birşeyler, evet.
Web tabanlı kod yazıyorum. O yönde bir faydam olur mu bilmiyorum.
Olursa seve seve…
Çeviri yapmak ve ekran görüntüsü almak zor değil ki. Ben CV bırakmıştım, iyi bir CV im yok ama İngilizce öğretmenliği okudum yurtdışına da çıktığım için İngilizcem oldukça iyi. Bütün çevirileri yapar bitiririm tek başıma. Mozilla için çeviri yapıyorum zaten. Çeviri kolay iş. Kodlama olarak malesef HTML ve CSS var bende. Pek faydam dokunmuyor o yüzden. Ama geriye kalan işleri hallederim. TÜBİTAK yardım istedi de biz etmedik mi? Para vermeyeceklerse sorun değil. Yeterki hızlı geliştirmek için adım atsınlar. Her şey tek seferde olmaz ki. Küçük adımlarla. Üstelik Pardus Mağaza kursunlar ve elementaryos gibi bağış toplasınlar bütçeye halkın da katkısı olsun madem. Millet parayı öteye beriye harcıyor herkes 5₺ verirse kimse batmaz. Parası olan verir olmayan kullanması sevmesi yeter zaten. şu yok bu yok deyip somurtarak olmaz. Windows’a 200₺den fazla para veriliyor da Pardus için isteyenin bağış yapması çok abes mi? Ama gidip de bağış sayfası açmayın. Sistemde mağazaya gidince orada bağış yapabileceğiz bir düğme olur orada gerekli açıklama olur. Resmi bir bilgilendirme sayfası da olsun. Önemli olan küçük de olsa sürekliliktir. Tek seferde büyük olacağına küçük küçük sürekli olsun. Neyse gaza geldim bağış konusunda ama iş konusunda ben varım. TÜBİTAK yöneticilerimizde lütfen biraz daha heyecanlı ve istekli olsunlar. Sadece imza atıp paranı almakla ülkeler gelişmiyor.
Debian’ın kurulum yöneticisi temel alınarak yapılamaz mı?
Yapılacak olan şey, seçenek azaltma yapılıp tema giydirilecek.
Mümkün olmaz mı?
Çok mu zor olur ki?