KDE topluluğu altında 10’un Sonu adında bir kampanya başlatıldı. Bu, Windows 10 desteğinin yakında sona erecek olmasından dolayı Linux adaptasyonunu artımaya yönelik bir girişim. Yerel olarak etkinlikler düzenlemek isteyen olursa herkesin katılımına açık.
Ben çok beğendim. Pardus yetkilileri benzer bir kampanya, one page sayfa gibi birşey tasarlasa sosyal medya hesaplarımızdan paylaşır destek oluruz.
Yaklaşık 1 yıldır windows’a hiç uğramıyorum. Sadece arkadaşlarımın bilgisayarında bir iki defa windows kurmuşluğum var, o da işlerinden dolayı özel yazılım kullandıkları için.
Windows’a sadece AoE-II HD oynamak için giriyordum, çok uğraşarak wine entegrasyonunu hallettim ve şu anda linux’da oynamaya devam ediyorum, neredeyse bir yıldır sadece linux’dayım.
Bu, window bana hayatım boyunca lazım olmayacak demek değildir. Ancak serbest çalışan biri olarak şimdilik lüzum yok. Şimdi bir windows sistem satın almaya kalkarsam, home versiyonu 6599 Lira. Bir de yanına “iyi” bir bilgisayar almam gerekecek. 15 bin de ona koy, hapı yuttuk. Bir de benim özel ihtiyaçlarımı karşılayacak onlarca yazılım, antivirüs falan da olacak onları da satın almaya kalkışırsam hapın yanında fitili de vücuduma kabul etmiş olurum.
Oysa şu anda AMD FX 6300 işlemcili, DDR3’lü bir bilgisayarla inanılmaz işler çıkarıyorum. Hem de bedavaya. Bunları FOSS ekolüne borçluyum.
Özet: Microsoft israftır.
açık konuşalım, kimse o ücreti vermiyor. Lisans alma olayını Microsoft sadece kurumsal kullanıcılarda takıyor, yazılımın normal kullanıcılar tarafından korsan kullanılması onlara bilinirlik açısından avantaj sağlıyor. Ama 11’e güncelleyemediğin için bilgisayarını güvensiz hale getirmeleri kullanıcı açısından cidden büyük problem
Açıkçası kötü örnek olmamak için açık konuşmak istemedim. Ama onun da kolay yolları var. “fürüslü” kms’lerdense internette “yasal” key satan yerler var. Bu keylerin yasal olup olmadıkları hala tartışmalı. Microsoft muğlak konuşuyor. Bu yasal boşluktan faydalanarak isteyen yasal hale getirebilir.
Ben zaten uzun zamandır cıracık meselesini bıraktım, helal yazılımlara yöneldim. Helalden maksat, ben inançlı biri değilim, ama öyle ya da böyle hak yemek istemem. Yapacağım işler zaten belli, onlar da foss yazılımlarla gayet iyi kalitede halledilebiliyor. Burada ücretli yazılımları kötülemiyorum. Ama çok pahalılar, ekonomi belli.
orayı bıraktım direk lisanssız kullanıma izin veriyor Windows, isteseler çok iyi engeller koyabilirler buna karşı. Microsoft hesapsız profil oluşturmaya bile bu kadar engel koyabilen şirket istese onu satın almayı sert düzeyde kontrol edebilir.
Bu konunun açılması çok güzel olmuş. Microsoft tarafından win 10 desteğinin sonlandırılmasından itibaren ülkemizdeki bilgisayarların büyük çoğunluğunun kullanım dışı kalması muhtemel. Böyle bir durumun oluşması halinde milli servetin çöp olması demek. Bunun önüne geçmek için son kullanıcı dahil olmak üzere tüm kullanıcıları linux kullanmaya teşvik etmek gerekiyor. Burada Pardus’a çok önemli görevler düşüyor. Pardus şu anda genel bilgisayar kullanımının tamamını karşılayacak durumda. Kullanımın teşvik edilmesi gerekiyor. Özellikle windows kullanıcılarını Pardus’a çekmek için görsel iyileştirmelere ihtiyaç var. Daha görsel tema, ikon ve menü tasarımlarına ihtiyaç var. Mesela windows menüye alışık olanlar için arc menü de bulunan win 11 stili uygun bir renk stili ile Pardus gnome için varsayılan menü stillerine eklenebilir. Pardus menü stili gayet güzel.
Xfce masa üstü ortamının tüm temaları dahil olmak üzere menü ve panelinin biraz daha görsel hale getirilmesi şart.
Yada ukui masaüstü ortamının son sürümü Pardus için derlenerek kullanılabilir.
Kullanımı arttıracaktır.
@bitigchi, bilgi için teşekkürler. Buradaki Contribute | End of 10 sayfası da Türkçeye çevriliyor mu?
Mesele de tam olarak bu zaten. Herkes onu kullanmaya devam ettiği için kurumsallarda da onlar devam ediyor. Millet ücretli deyip ücretsiz olan linux’a yönelse, kurumsalda da doğal bir dönüşüm başlar. Bu olmasın diye bireysellerin crack yapılmasına ses çıkarmıyorlar. Diğer taraftan, yeni aldığınız bir bilgisayar zaten windows yüklü geldiğinde, Microsoft kendine yetecek kadar bireysel hesap da satmış oluyor, sonrası ikinci el piyasası. Orasına da işin reklam kısmı ve müşteri bağımlılığı olarak ses çıkarmıyorlar.
Sonuç olarak… “Linux ücretsiz” söylemi sadece kurumsallarda işe yarayacak bir söylem. Bireysel kullanıcı, sıfır bilgisayar alırken freedos aldığındaki fiyat farkını bilmediğinden (onun bile aslında ne anlama geldiğini bilmediğinden) ve bilgisayarı alınca format atacak kadar da bilgisi olmadığından farkı görmüyor.
Pardus belki şu iki konunun üzerine çalışıp reklam yapabilir:
1- “Aynı bilgisayarın freedos’u şu fiyat.” diye. Sıfır bilgisayar alanlar bu farkı görürse belki ilgi oluşabilir.
(Tabi ki pardustan birinci elden çıkarsa daha güzel olur ama) Sadece pardusa kalmasın iş. Tasarımdan anlayan arkadaşlar varsa, onlar da bu işe el atabilir. Gönderiler de sosyal medya hesaplarından yayılır.
2- Firmalarla görüşüp piyasaya pardus kurulu veya hiç olmazsa freedos yüklü sürümlerin daha fazla sürülmesi konusunda çalışmalar yürütebilirler.
Asıl mesele bilgisayar ve donanımların ve uygulamaların linux desteğinin yaygınlaşması . Türkiye de satılan donanımların Linux desteği olma zorunluluğu getirilirse güzel olur . Bir uygulama yada bir donanımın linux desteğini koymadığında istiyerek veya istemiyerek bir yönlendirme yapılıyor winsowsa . Önce bu tekelciliğin kırılması lazım !
Güzel bir düşünce olmuş, bu fırsat değerlendirilebilir.
Çok net bir şekilde gördüm ki, zorunluluk getirilmeyle iş olmuyor, zorunluluk da getirilmiyor. Bu işin arz talep meselesi olup doğal dönüşüm olması gerekiyor ilk başta. Belli bir orandan sonra zorunluluk gelebilir ancak.
@bitigchi, teşekkür. Sorun meğer ana sayfadaki bazı bağlantılarda İngilizce URL adreslerinin kalmış olması imiş.
aslında tam da bu fırsattan yararlanmamız gerek. ben sosyal medya ve whatsapp durumlarında paylaşıyorum. bence bir yerlerden başlamak lazım.
Selamlar.
Bence insanlar da kullanamam korkusu var sanırım. Bende yıllarca windows kullandım sonra dedim ki bi deneyeyim ne kaybederim şimdi de diyorum ki iyi ki geçmişim. Belki oyun oynayan kullanıcılar için pek uygun olmayabilir ama günlük kullanan kullanıcılar için bence oldukça kullanışlı
Arkadaşlarımdan biri dizüstü’nü bana format için verdi.
Durumu anlattım, yağladım balladım.
“Abi yok yeeaa ben yapamam yeaaa” dedi, sen bilirsin dedim.
Yaptığı şey de, internetten haftada bir maç izlemek. Her türlü tarayıcı üzerinden izlenebiliyor.
Cıracıklı sevmediğimden internetten lisans satın aldık yükledim verdim. Ben daha ne yapayım?
bu anlattığından sonra benim maks kanaat : "Biz olmayız ! "
aklıma bişey geldi. rica etsem azcık sabırla bekleyebilir misiniz?
Whatsapp veya sosyal medyadan daha çok gerçek hayatta da ilanlar felan basıp dağıtsak teknoloji bilgisi az kitle üzerinde etki görebilir. Yakın zamanda gerçekleşen protestoları genel halka yayabilen şeylerden biri de bu tarz ilanları her tarafta kullanmalarıydı.
Şurada diğer dillerde o tarz bir ilan çalışması var, buna benzer ve Pardus’tan da bahseden bir ilan yapsak güzel olabilir.