Konuyu şuraya yazacaktım ama kapanmış. Buraya haber olarak yazayım dedim.
İşim gereği interaktif bir PDF hazırladım. Bu hazırladığım pdf’nin içerisinde çeşitli linkler var, yani o yazıya tıklatırsan seni ilgili siteye götürüyor. Ayrıca, PDF belgesinin yanında da bir klasör var. Klasörün içinde çeşitli gezi fotoları var. Atıyorum PDF’deki “Sultanahmet” yazısına tıklatınca Sultanahmet fotosu açılıyor. Olayı anladınız sanırım.
PDF’yi linux’da LibreOffice ile hazırlayıp PDF’ye çevirdim. Muhattap kitle genellikle windows kullandığı için, düzgün çalışıyor mu diye windows’lu bir bilgisayarda çalıştırmam gerekiyordu. Ama elimde windows10’lu bir bilgisayar yoktu. Ben de evimin yakınındaki bir internet kafeye gittim (yaşadığım yerde hala var). İnternet kafeci komşum sayılır, durumu anlattım. “Geç şu bilgisayara ne yapıcaksan yap” dedi. Bilgisayarı açtım, windows10’un o tanıdık yüzü açıldı.
Anam!
Adobe Acrobat kurulu değil. Halbuki kullanıcı kitlesi bu belgeyi acrobat ile açmak isteyebilir. Sahipli yazılımdan başka birşey bilmeyenler arasında moda biliyorsunuz. Adobe’nin sitesine gidip, “küçük boyutlu” bir exe dosyasını indirdim. Belli: Bu bir kurulum dosyası değil, indirme ve kurulumu bir arada yürüten bir ajan.
Dosyaya tıklattım. Klasik “ileri ileri” aşamasını beklerken…
Anam!
Masaüstünde acrobat’ın simgesi göründü. Kendi kendine, bana aşamaları sormadan, denetlettirmeden kurdu. Arkaplanda ne kurdu, ne yaptı, sistemin neresine ne ayar çekti, hiçbir fikrim yok!
Neyse, tam belgeme tıklattım, arkaplandaki henüz kapanmamış ve kapatmak için hiçbir seçeneği bulunmayan ekranda “MacAfee Antivirüs kuruluyor…” ibaresi belirdi ve parametre ilerlemeye başladı. İnanın kurulum exe’si direkt açılıyor ve bir seçenek sunmuyor.
Yav kime sordun?
Neyse, o kendi kendine kurulumu yapadursun, ben de PDF’mi test etmeye başladım. Ancak bir sorun: testi gerçekleştirdiğim windows10’un varsayılan resim göstericisi yok! Onun yerine resimler chrome ile açılıyor. PDF’deki her resme tıklatışta, açılacak olan belgenin güvenli olmayabileceği, “devam edilsin mi?” önerisi geliyor. İptal edilemiyor. Kalıcı olarak kapatılamıyor…
MacAfee kurulumu tamamlandı ve “bir taratma yapılsın mı?” dedi. “Canın cehenneme!” diyerek direkt görev yöneticisinden susturdum.
Daha sonra henüz kapattığım PDF’yi tekrar açmak istedim.
Anam!
Üzerine çifttıklar tıklamaz, “Adobe acrobat güncelleniyor…” ekranı çıktı.
Ben şimdi söveyim mi, saç baş mı yolayım?
Bereket versin, güncelleme kısa sürdü. Belge açıldı, ama resim görüntüleyici olmadan test etmek zorunda kaldım. İnternet kafecinin “modifiye edilmiş” windows10’unda ancak bu kadar yapılıyor.
Sinirden patlama noktasına geldim. “Abi bilgisayarı kapat” dedim. Söve söve eve geldim.
Sonuç:
1-Elimde müsait bir SSD vardı, lazım olduğunda kullanırım diyerek windows10 kurmak üzere bekletiyordum, vazgeçtim. Böyle lanet bir sistemi nasıl kullandığınıza hayret ediyorum.
2-Adobe iyice azıtmış, utanmazlığı, namussuzluğu ele almış. Sadece bu mesele değil. Aboneliğini iptal etmek isteyenler, resmi sitede abonelik iptali linkine erişemiyor. Bilinçli olarak saklıyorlar.
Heeeey gidi adobe heeey! Sen ki, bir zamanların kıralıydın seni de kaybettik.
Linux ve FOSS ile kafam rahat arkadaş. Ne zorla birşey yaptırıyor, ne de vaktimi çalıyor. Çevrenizde ne kadar kullanıcı varsa elinizden geldiği kadar linux’a geçirmeye çalışın, diyerek yazımı bitiriyorum.
(şu an hala sövüyorum, af buyrun.)