Casper Nevopro Laptop Pardus Kurulmuyor

Bende şu an Casper Nevopro bir bilgisayar var. Pardus yüklemek istiyorum fakat kurulum gerçekleşmiyor. Siz kurulum yaparken bir sıkıntı yaşadınız mı bu anlamda? @Sadi

Secure boot özelliğini kapatamıyorum. O menüde hiçbir madde aktif değil. Administor şifresi ve user şifresi vermek de açmıyor. Tıkandım kaldım.

Sanırım siz benim gibi işletim sistemi kurulu olmayan (“FreeDOS”) değil, Windows yüklü olan bilgisayar satın almışsınız ve “Secure Boot” özelliğini devreden çıkarmak da engellenmiş. Eskiden Windows kurulu olsa da “Secure Boot” özelliği kapatılabiliyordu. Herhalde tek yolu Casper teknik servisinden bunu talep etmek.

Ek Bilgi 1: Aslında ben işletim sistemsiz satın aldığım Casper NevoPRO dizüstü bilgisayara sıfırdan kurulum yapmayıp önceki bilgisayarımda kurulu olan Pardus’u (Debian Testing ile birlikte) Clonezilla kullanarak klonladım (Windows’ta böyle bir kolaylık yok).
Artık çoğu Linux işletim sisteminin (Pardus dahil) Secure Boot’u devre dışı bırakmadan kurulabildiği söyleniyor.
Belki sizin kurulum sorununun nedeni başka da olabilir, bilemiyorum.

Ek Bilgi 2: Bu Casper NevoPRO dizüstü bilgisayarların üzerindeki klavyede nedense Home, End, PageDown, PageUp tuşları yok fakat (Windows’ta yapılabildiğini sanmam) Linux’ta bu halledilebilir.
Örneğin, Sol Alt tuşuyla birlikte sol-sağ ve yukarı-aşağı oklar basıldığında bu işlev kazandırılabilir.
Bunun için;

1. sudo apt install keyd komutuyla küçük bir yazılım kurulur
  2. Ardından sudo systemctl enable keyd ve sudo systemctl start keyd komutlarıyla bu klavye düzenleyici devreye alınır.
  3. Sonra, kısaca, libinput list-devices 2>&1 | grep -A10 "Device:\s\+AT Translated Set 2 keyboard" | grep "Id:" | grep -Eo "[0-9]+:[0-9]+" komutuyla klavyenin kimlik numarası tespit edilir.
  4. Muhtemelen 0001:0001 olduğu görülecek olan bu kimlik numarası “/etc/keyd/laptop.conf” adlı yeni oluşturulacak bir düz metin dosyasında aşağıdaki şekilde kullanılarak klavye tuş düzenlemesi yapılır:
[ids]
0001:0001

[main]
leftalt = layer(altlayer)

[altlayer:A]
left  = home
right = end
up    = pageup
down  = pagedown
ctrl-left  = C-home
ctrl-right = C-end
  1. Son olarak da sudo systemctl restart keyd bu yeni tuş düzenlemesi uygulamaya konur.

Sadi hocam,

Kişisel tercihlerinize saygı duyuyorum fakat;

1- üzerinde numpad olmayan klavye, klavye değildir ve bilgisayar da bilgisayar değildir.

2- yetmiyormuş gibi “şu marka” bilgisayarlarda şu tuşu yok, bu tuşu yok; o yüzden şu komutlarla şu programı kurmalısın gibi bir şey absürt ve saçmadır, kabul edilemez. :roll_eyes:

O bilgisayarı çok mu aradınız demiyorum ama bahse varım aldıktan sonra farketmişsinizdir ve geri de verememişsinizdir :grin:

1983’ten beri bilgisayar kullanıyorum. İlkinin markası Atari idi ve Türkçe karakterleri bizzat yazı tipi (font) dosyası ile kendimiz oluşturmak zorundaydık.
Çok markalar, modeller gördüm, artık (bir tür “toplama” da olsa) yerli marka olsun istedim ve bir iki küçük eksikliğini kabul ederek aldım: Kolayca halledilebilecek 4 tuş tanımı ve hiç umursamadığım parmak izi okuyucu - ki, hırsızların insanın parmağını kesmesine bile neden olabilir. :smiley:

3 Beğeni

Casper teknik servise götürdüm ve bios ayarlarını açamadılar. Bu böyle hazırlanmış dediler.

Esasen bu bir iade sebebidir ama yine de siz bilirsiniz.

Bilgisayar MEB tarafından gönderildi hocam. Kendim almadım. Bu sebeple iade şansım yok malesef.

Haydaaa…

Hocam özelden yazmak istemedim şunu indirip bakabilir misiniz:

UYARI: YZ’den alınmış fikirler içerir. İşe yarama garantisi yok.

Meb cihazı olduğu için bios kısıtlaması normaldir, bütün kurumsal firmalarda bu tür kısıtlamalar mevcut.

ABD’ye bağımlılık konusunda hassasiyetin oldukça köklü olduğu Fransa’da geçtiğimiz günlerde öncelikle devlet kurumlarında Windows’tan Linux’a geçiş kararı alındı.
Bizde Pardus ile bu konuda daha erken bir başlangıç yapılmasına rağmen, “Türk gibi başla, İngiliz gibi bitir” sözünü üç yüz milyonuncu kez teyit edercesine, hala böyle trajikomik durumlar yaşıyoruz maalesef. :frowning:
Adeta devlet kurumlarının çeşitli yerlerinde birileri dijital egemenlik sürecini sabote ediyorlar. :frowning:
Ve MEB tarafından öğretmenlere verilen bilgisayar Pardus kurulumuna izin vermiyor! :frowning:
Pardus’un neden “Secure Boot” desteği içermediği de ayrı bir mesele. :frowning:

Bu durumda “Secure Boot” problemini aşmak için en kolay yol, önce “Secure Boot” destekleyen bir Linux dağıtımı kurup oradan Pardus’a geçmek.
@shampuan tarafından paylaşılan dosyaya göz attım; bunun için önerilen (Debian kararsız sürümü tabanlı) Ubuntu ya da (hele Debian tabanlı olmayan) Fedora yerine, (Pardus’un Debian kararlı sürümü tabanlı olması nedeniyle) doğrudan Debian kararlı sürümü veya MX Linux gibi Debian kararlı sürümü tabanlı ve “Secure Boot” destekleyen bir Linux dağıtımı kurulmasının işleri daha kolaylaştıracağını düşünüyorum.

Bu kurulumun ardından yapılması gerekenler basittir:

1. EFI disk bölümüne eklenen (örneğin, “MX” adlı) klasör bir yere yedeklenir.
  2. Yazılım depolarının adresleri için de “/etc/apt/sources.list” dosyasında ve/ya da “/etc/apt/sources.list.d/” klasörü içinde değişiklik yapılıp, “pardus-archive-keyring_2025.1_all.deb” dosyası dışarıdan alınıp kurularak güvenli kaynaklar olduğu sisteme teyit edildikten sonra Pardus yazılım depolarını, kaynaklarını kullanmaya geçilir.
  3. Ardından “sudo apt update” ve “sudo apt full-upgrade” komutlarıyla mevcut Linux dağıtımı Pardus’a dönüştürülür.
  4. Bu noktada “grub-efi-amd64-signed” paketinin hala kurulu olduğundan emin olunur, gerekirse yeniden kurulup “sudo grub-install --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=pardus --recheck” komutuyla Pardus EFI önyükleyici kurulumu yapılır.
  5. Bu MX Linux’tan dönüştürülmüş Pardus’un “Secure Boot” açıkken de çalışması için “/boot/efi/EFI/pardus” klasörü içindeki “grubx64.efi” adlı küçük dosya silinip buraya MX Linux’un EFI klasörü içindeki “Secure Boot” destekli ve epey daha büyük “grubx64.efi” dosyası ve başta “shimx64.efi” olmak üzere diğer tüm dosyalar kopyalanır.
  6. Son olarak “sudo efibootmgr” komutuyla Pardus’un listeye eklendiğinden emin olunur ve hala duruyorsa MX EFI artık buradan kaldırılır.

Not: Aceleyle yazdığım için, umarım yukarıdaki adımlarda bir hata yoktur.

2 Beğeni

Bu adımları muhtemelen tek başıma yapamam. :sweat_smile:

Bu arada bilgisayar win kurulu olarak da gelmedi. Freedos. Herhangi bir işletim sistemi yüklü değil. Açınca doğrudan biosa gidiyor.

Yapay zeka aracılığıyla neler neler denedim. Saatlerce uğraştım. Kurulum ekranı üzerinden MOK dosya tanımlatmaya çalıştım. Canlı Pardus üzerinden onarım bölümünden ve terminalden komut girerek bu işi arka plandna yaptırtmaya çalıştım. Hiçbiri olmadı. Ya olmadı ya da ben yapamadım.

Tanrım! Bu bir kabus olmalı…

Bunun bilerek yapıldığından eminim. Planlanmıştır yani, hiçkimse farkında değil değildir.

MOK, özel imza, anahtar, hash, sertifikasyon vs. yollarına hiç girmeyin.
Deneme amaçlı (“Secure Boot” kapalı halde kurulan Pardus’u “Secure Boot” ile de kendi başına açılabilir yapmak adına) bu yola girdiğimde -en azından Casper’daki BIOS yazılımı çerçevesinde - çıkmaz sokakta buldum kendimi.
Deneme amaçları için ayırdığım küçük bir disk bölümüne MX Linux kurup oradaki EFI dosyalarını Pardus EFI klasörüne kopyalayınca şipşak halloldu.
Sadece herhangi bir GRUB güncellemesinde söz konusu EFI klasörünün olduğu gibi kalmasına dikkat etmek - oradaki özellikle o 2 dosya değişmişse, yedekleme yapılan yerden tekrar oraya kopyalamak gerekebilir. Bu işi gören küçük bir betik ile bu otomatik de yapılabilir.

Ya da, belki en iyisi, kutudan çıktığı gibi “Secure Boot” desteği ile kurulan bir Linux dağıtımı da bilgisayarda hep kurulu tutulabilir.
Onun GRUB menüsünden (“Secure Boot” desteği bulunmayan) Pardus’a (otomatik) girmek de en kısa ve basit yoldan işi görebilir.
Yani, Pardus’a bu şekilde eklenen “Secure Boot” desteğinin kazayla kaybolması halinde kullanılmakamacıyla, MX Linux vb. sistemin Pardus’a dönüştürülmesinden sonra farklı bir disk bölümüne ikinci bir MX Linux vb. sistemin kendi ismi ve cismiyle kurulması…

Sorunu birlikte çözdük.
Bu tecrübeyi “Secure Boot” desteği olmayan Pardus, “Secure Boot” özelliği kapatılamayan bir bilgisayara nasıl kurulur ya da “Secure Boot” özelliği kapatılarak kurulan Pardus’un daha sonra “Secure Boot” özelliği açılarak da çalışması nasıl sağlanır şeklinde bir belge haline getirip paylaşmak daha yararlı olur sanırım.
Bunu en kısa zamanda yapmaya çalışacağım.

3 Beğeni

Sadi abi, güzel bir odt ya da pdf çok makbule geçer. Hatta Ayşe, Fatma, Sakine de geçebilir :crazy_face:

Bu aralar değil ama ilerde bir PC toplamayı planlıyorum. Elimdekinin bir ayağı çukurda ve her an benden bu kadar diyebilir. Dizüstü tercih etmiyorum, kasanın yan kapağı açık olacak, oradan SATA kabloları ve güç konnektörleri sarkacak ben öyle seviyorum :grinning:

Yeni oluşturacağım konfigürasyon da bana “hüoop! linux kurdurmam” derse hapı yutarım. En azından senin anlatımına baka baka çözme şansım olur.

Toplama bilgisayarda “Linux kurdurtmam” durumu ile karşılaşılabilir mi, bilmiyorum, fakat hiç sanmam. Ana kart ile gelen BIOS/UEFI cihaz yazılımında “Secure Boot” özelliği bu istisnai örnekte olduğu gibi kapatılamayacak olsa bile Linux kurulumunu engelleyemezler. :smiley:

2 Beğeni