Yerli işletim sistemi Pardus ile yerli bilgisayar markası Casper

Yaklaşık bir aydır Casper NevoPRO P40 dizüstü bilgisayar kullanıyorum ve Pardus ile %98 uyumlu diyebilirim.
Tabii ki Windows kurulu olmayan (FreeDOS) bir modeli tercih ederek 2 bin küsur lira tasarruf ettim.
Dokunmatik yüzey üzerine gömülü parmak izi okuyucu donanımının Linux uyumlu olmayacağını tahmin ediyordum ve bu özelliğine pek önem de vermediğim için mağazada bunu test etmeye zaman ayırmaya bile gerek duymadım ve nitekim Linux böyle bir donanımın mevcut olduğunu dahi göremiyor.
Diğer uyum sorunu ise dizüstü bilgisayarın pilinin şarj eşiği ve limiti gibi ayarlarının yapılamaması. Bunun Windows’ta mümkün olup olmadığını da bilmiyorum gerçi. Örneğin, “pil seviyesi %70’in altında değilse, hiç şarj etmeye kalkışma, ve pili şarj ettiğinde ise %85’te dur”, diyemiyorsunuz. Böyle bir ayarın pil ömrünü uzattığı söyleniyor fakat bunun pil ömründe yüzde kaç bir etkisi olduğu da muğlak sanırım - yani, bu da çok önemli değil bence.
Bu iki küçük husus dışında hiçbir özel kurulum yapmaksızın Pardus ile mükemmel bir performans sunduğunu söyleyebilirim.
Tabii, insan şöyle düşünmeden de edemiyor: keşke yerli işletimi Pardus ile yerli bilgisayar markası Casper arasında daha fazla uyum (ve iş birliği) olsaydı ve Windows kurulu seçeneğin yanında Pardus kurulu seçenek de sunulsaydı gerek satış için gerekse mağazada teşhir için…

3 Beğeni

Windows tarafında vardır batarya yönetimi. Windowslu olarak alsaydınız, driver’ları içinde batarya sürücüsü diye birşey geliyor, olayı o yönetiyor laptoplarda.

Bir de 2 bin kusur kara geçtim demişsiniz. Normalde windows 11 pro 9500TL mağazada. Home ise 6600TL.

Burada bir çakallı seziyorum, firmalar hala pahalıya satıyor gibi geliyor ama gerçeği asla bilemeyiz. Çünkü yüklü mağaza sürümlerinde MS indirim yapıyordu gibi hatırlıyorum. (Bu arada arkadaş 10bin nedir yaaa…)

Şu durumda gerçekten kar yaptınız mı, yapmadınız mı, emin olamıyor insan. Yüklü alıp lisansı saklamak da bir seçenek. Öyle daha fazla kar yapmış oluyorsun bence. Olaki windows acil lazım olursa, 6-10bin vereceğine 2 bine halletmiş oluyorsun.

Bahsettiğiniz parmak izi okuma donanımları, şunlar bunlar genellikle 1-2 yıla kadar ekleniyor benim tecrübeme göre. Çünkü donanım daha yeni çıkmış oluyor, eksikliğini tespit edip tersine mühendislikle linux sürümünü yazmaları, depoya eklemeleri zaman alır.

Güle güle kullanın. Ama ben o markadan almazdım. Verdiğiniz fiyat ile ürün kalitesi bağlamında ekonomik olmuyor. Masaüstü bilgisayarlarında foxconn marka anakart tercih ediyorlardı eskiden. Bu anakartlar ise resmen çöptü. Performansı düşük ve çabuk bozulan anakartlardı. Fiyat ise asuslu anakart topladığınızda aynı fiyata geliyordu. Zarar etmiş oluyordunuz. Şimdi nasıl bilemiyorum.

2 Beğeni

Microsoft piyasadaki hakim konumunu korumak için bilgisayar firmalarına düşük fiyatla veriyor Windows lisansını. Bireysel kullanıcının sonradan Windows lisansı satın almak yerine Windows kurulu sistem alması daha ekonomik oluyor doğal olarak. Fakat Windows’a ihtiyacı sıfır olan ve 10 yılı aşkın süredir hiç ihtiyaç duymamış biri olarak şahsen Windows kurulu olmayan modeli almaktan kazançlıyım kesinlikle.
Masaüstü bilgisayar için hep kendim toplama bilgisayar yapmayı tercih etmiştim fakat epey bir süredir sadece dizüstü kullanıyor, masa başında çalıştığımda harici ekran, klavye ve fare bağlantısıyla idare ediyorum.
Henüz erken belki fakat Casper artık daha iyi donanım bileşenleri kullanıyor sanırım - özellikle dizüstü söz konusu olunca. Zaten bunların asıl üreticilerine (OEM - Orijinal Donanım Üreticisi yerine) ODM (Orijinal Tasarım Üreticisi) deniyor ve Dell, Lenovo gibi birkaç marka dışındaki markaların çoğu aynı ODM ürünlerine kendi markalarını koyup piyasaya sunuyorlar.

1 Beğeni

Evet aynen öyle hocam.

Bir de şöyle bir durum var: on yıl önceye kadar linux’da herşey yapılamıyordu. Basit bir video convert işi yapmak istiyordum, bilgisayarı hem çok fazla kasıyor hem de çıktı kalitesi çok kötü oluyordu. Şimdi bunlar aşıldı. Birçok konuda çok kaliteli işler yapılabiliyor. Şu an grafik-video ile uğraşmayı bıraktım oyun yapmaya başladım o derece doymuşum programların kalitesine.

O yüzden şahsen windowsa ihtiyaç duyacağımı sanmıyorum.

1 Beğeni

Ben de 1.5 yıllık Casper Nirvana X600 (i5 1235U 32 GB DDR4 1 TB SSD)'de Pardus 25 kurdum. Linux Mint Debian Edition kullanırken de olduğu gibi Pardus 25’te de boot aşamasında (sanırım Linux dünyasında Kernel logları deniyor) aşağıdaki hataları alıyordum.

ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol …
ACPI Error

Gemini’ye sordum: "Sorun, BIOS/UEFI aygıt yazılımındaki (firmware) veya Linux çekirdeği ile uyumluluk sorunlarından kaynaklanır. " dedi.

Çözüm olarak

  1. BIOS/UEFI Güncellemesi (Önerilen)
  2. Çekirdek Güncellemesi

Fedora 43 Workstation GNOME’a geçiş yaptım. Şimdi bu hata yok.

Fedora’nın kullandığı daha güncel çekirdek ile sorun çözüldü diye anlıyorum.

Bunlar önemsiz.

Zorunlu olmadıkça BIOS güncellemesi yapmamakta fayda var.

hocam bende aldım bu hatayı. ben apache directory stuio yüklemiştim. sonrasında aldım. yarın bakacağım çözümüne . formatta atamıyorum.
[GParted Live on USB](GParted Live on USB)
yukarıdaki adresden denememi söylediler.

1 Beğeni