Birtakım forumlarda görüyorum. Linux kullanıcıları neden Pardus’un kullanılamaz, kullanılmaması gereken işletim sistemi olarak görüyor?
Açıklar mısınız?
Merhaba, aslında sorunuzun cevabı içinde olması gerek.
Neden Kullanılmaması Gerekn Bir İşletim Sistemi Olduğunu Bunu İdda Edenler Açıklamalı Bizlerde Merak Ediyoruz.
Şahsen ben yaklaşık 10 yıldır linux dağıtımı kullanıyorum bunun 5 yılı aktif Pardus Kullanıyorum. Son Kullanıcıyada Hitap Eden Bence Kullanılabilir Bir Linux Dağıtımı.
Katılıyorum. Pardus’un pek eksiğini görmedim ben de.
Aslında Diğer Linux Dağıtımlarını Özel Kılan Ne Varsa Aynıları Pardusda da Kullanıcı Tarafından Yapılabilir.
Pardus da Kullanıma Engel Bir Sorun Göremiyorum Aktif Şekilde Yıllardır Kullanıyorum. Hata veya Sorunlarla Karşılaşmışlığım Olmuştur Ama Her Linux Dağıtımında Olabilecek Hatalar ve Çözümleri de Aynı.
Uzun Lafın Kısası Pardus Kullanın, Kullandırın.
2014’lerde linux’la tanıştım ve o tarihlerden beridir genellikle ubuntu tabanlı sistemleri belli süreler kullandım. İçlerinde son kullanıcıya en uygun dağıtım olarak Pardus’u buldum. Şu anda aktif kullanıyorum ancak son zamanlarda yine bir ubuntu dağıtımına geçmeyi düşünüyorum, kesin değil. Benimkisi beğenmemek değil de, biraz maceraperestlik…
O yorum yapanların yüzde doksanı hiç kullanmamıştır diye tahmin ediyorum. Kullansaydılar o yüzde doksanın en az yarısını kazanabilirdik. Uzaktan, onun bunun yaptığı eleştiri videoları ya da yazılarını okuduysalar…
2005 yılından beri kullanıyorum. Neredeyse hiç sorun yaşamadım. Çünkü; her sorunun çözümü var. Ancak biraz araştırmak ve emek vermek gerekiyor. “Armut piş, ağzıma düş” yapmamalıyız. Bu tip işletim sistemlerinde; çok paralar ödeniyor, pardus ta emek harcamak gerekiyor. Kalın sağlıcakla…
Bence bu tür iddialarda bulunanların eğer geçerli bir nedeni yoksa hukuki işlem yapılması gerekir. Çünkü insanları yanıltıcı ve aldatıcı bilgilerle yönlendirmek ve karalama yapmak da suç değil mi?
Pardus debian kararlı sürümlerini ele alarak belli masaüstü ortamlarını sunan bir işletim sistemidir. Ama ben bu işe yeni giren ve heyecanlı biri olsam program ve masaüstü ortamlarının son halini kullanmak denemek istesem Arch tabanlı işletim sistemi kullanırım. Yada güncel bir pc de kullanmak için araştırma yapsam karşıma ubuntu çıkar. Bide kendi ürünlerimize mesafeli duruşumuz var. Bunlar hep etkiliyor.
Profesyonel kullanan iş ve ev kullanıcısı için pardus hem sorun çıkarmaz hemde uzun süreler hiç format atmadan keyifle kullanırsınız. Gezip gezip sıkılınca pardus kurarlar.
İnsanlar aslında debian ı sevmiyor güncellemeler yavaş diye. Ki debian pardus un tabanı. Ama debian 12, yani pardus 23 e denk geliyor, ubuntudan falan çok daha iyi şu anda. Debian 11 den çok çok daha iyi. 6.1 kernel oldukça güncel, programlar hala yeni. Buglar çok daha az.
Birkaç senedir Linux kullanıyorum, ilk zamanlar archlinux, ubuntu çok severdim ama belli süre sonra hiç bozulmayan sağlam bir şeyler arıyor insan. Bu da debian ın kendisi oluyor. Pardus yine debian temelli, fakat Pardus debian dan biraz daha iyi mesela pardus güç yöneticisi, çok güzel bir program. Laptopta baya enerji tasarrufu sağlıyor.
Debianda da var benzer şeyler ama uğraştırıcı. Brave in direk repodan hazır indirilebilmesi güzel bir olay. Discord, zoom da öyle. Mesela pardus başlangıç onarma aşırı sağlam bir şey. Grub bozulunca hemen düzeltiyor. Veya sistemi yeniden yükleme. Bozulunca direk düzeltiyor. Debianda böyle hazır şeyler yok.
Ayrıca vergi veriyorum kardeşim bari kullanayım
Ülkede genel olarak yerli çoğu şey kötüleniyor zaten.
Pardusu kötüleyenlerin bir kısmı debian tabanlı olduğu için kötülüyor bir kısmı bence sırf yerli dağıtım diye kötülüyor bence.
2020 yılından bu güne aralıksız pardus kullanıyorum. Diğer linux dağıtımlarında karşılaşılan sorunlara benzer küçük sorunlar dışında hiçbir sorunla karşılaşmadım . Şu anda ubuntu 24.04 ile birlikte aynı bilgisayarda kullanıyorum. Pardus ubuntu’ya göre daha iyi. Pardus’un diğer dağıtımlara göre bazı üstün özellikleri de var . Bilgisayarım, yazılım merkezi ve uptade v.b uygulamalarla son kullanıcıya daha iyi hitap ediyor. Yani uygulamalarının kullanımı çok basit. Tabi ki biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle ikonlar ve yazılım merkezinin biraz daha göze hitap eder hale getirilmesi şart. Mesela ben kendi bilgisayarıma ubuntu’nun kullanmış olduğu yaru ikon temayı yükledim. Harika bir görsellik kazandı. Maalesef kullanıcılar içerikten ziyade görselliğe bakıyorlar.
Kurumsala yönelik bir işetim sistemi olması nedeniyle.
Üstadım kurumsala yönelik mantığı hatalı bir mantık. Ben resmi kurum kütüphanesinde kullanıyorum. Üniversitede okuyan gençlerin ufak da olsa pardus hakkında bilgi sahibi olsunlar istiyorum. Gençlerden geri dönüşler özellikle ikonlar olmak üzere biraz daha görsel hale getirilmesi yönünde. Bu gençlerin bir çoğu ileride resmi kurumlarda çalışacaklar. Kendi iş yerlerini kuracaklar.
Ben beğeniyorun chrome u kullanıyorum zaten
bluestacks var windowsta çalııyor ama burada yok olsa iyiydi.
diğer android emülatörleri üzerine yüklediğim bir oyunu açmıyor
oyun açılmasını engelliyor.
onun dışında windowstan kullanım olarak çok da fark yok.
diğer linux sürümlerini kullananların düşüncesi o yönde
bazı istedikleri uygulamalar var galiba bazı istemedikleri uygulamalar.
2017 yılından beri pardus ve ara ara başka linux dağıtımlarını kullanıyorum. Ekran kartı ile ilgili yaşadığım bazı sorunlar sebebi ile şuan linux mint e geçiş yapmış bulunmaktayım. Her dağıtımın ufak tefek sorunları olabiliyor. Hepsinin temeli aynı fakat aktif bir forum üzerinden sorunlarınıza cevap arayacaksanız pardus forumdan daha aktifini bulamazsınız. pardus 24. sürüme geçtiğinde tekrar pardusa geçiş yaparım her pardus öncekinden daha iyi sonuçta
Aslında genel şeyler söylemek biraz güç. İş daha çok herkesin ihtiyaçları ve beklentilerinin farklı olmasından kaynaklanıyor. Bir de Debian kaynaklı olması meselesi var. Son kullanıcı genelde güncelliği daha çok arıyor. Haliyle güncelliği çok ön plana almayan Debian tabanlı bir dağıtım kullanmak istemiyor. Aynı şekilde bir diğer eleştiri de Pardus, Debian’nın üstüne farklı ne katıyor da onu kullanalım? Direkt Debian kullanırım daha iyi diyor adam. En azından sürüm takvimi falan daha oturaklı oluyor. Tüm bunları da topladığımızda iş kurumsal ve bireysel kullanıcı ayrımı noktasına geliyor. KDE’ye bile resmi olarak destek vermeyen dağıtımı kullanmak istemiyor özetle. Tabii burada kimseyi suçlayamayız. Her taraf kendince haklı.
Üstadım, pardus KDE masaüstü kullanmasa da KDE’ye artık resmi destek verecek diye biliyorum. KDE masaüstü şu anda en çok kullanılan masaüstü ortamı. Umarın masaüstü ortamı olarak da kullanırlar.
Zaten pardus gnome sürümünde gnome-terminal yüklü gelmiyor konsole geliyor. Bakıyorum iki saattir gnome-terminal yok, adamlar yerine konsole yüklemiş. Ali Rıza Keskin bey yaptı galiba bunu KDE hastasıydı kendisi hatırlıyorum
Şahsen Uzun süre Ubuntu kullandım. Benim Linux’a geçiş yapmamdaki sebep virüslerden bıkmış olmamdı ve o dönemde Ubuntu hem popülerdi hem de Türkiye’de sağlam destek bulabildiğimiz Türkçe forumları vardı. İngilizcem de o dönemde yeterli olmadığı için geçiş için gereken ilk adımları atmamda bu yerel topluluk desteği çok faydalı oldu.
14 yıldır Linux kullanıyorum. Test etmek için her dağıtıma az çok dokunmuşluğum oluyor fakat şu sıralar Fedora kullanmaya başladım.
İşletim sistemi de biraz elbise gibi. Bir mağazaya giriyorsunuz ve örneğin T-shirt alacaksınız. Ama girdiğiniz mağaza çocuk kıyafetleri satıyorsa muhtemelen size uygun beden olmayacaktır.
Linux dağıtımları da biraz ihtiyaçlar ve bu ihtiyaçları nasıl çözebiliriz ile ilgili. Özünde hepsi kumaş, ip, boya fakat bedene uygun olması işi biraz da yaptığınız iş ile alakalı.
Benim alanım Web Siteleri yapmak ve ihtiyaçlarım
- Apache, MySQL/MariaDB ve PHP ve bunlara ait muhtemelen bazen güncel bazen eski sürümler.
- Sağlam bir editör
- Chrome ve Firefox gibi güncel tarayıcılar
- Sanallaştırma çözümleri -farklı işletim sistemlerinde denemek için-
Bunları karşılayan neredeyse her dağıtımla ve her masaüstü ile bir şekilde çalışabilirim. Geriye kalanlar ise konfor alanları ve aygıtların tanınmasıyla ilgili.
Pardus sevilmiyorsa sevdirmek için uğraşmamız lazım. Şu an ülkemizde sağ kalan, son kullanıcıya hitap eden, acemi kullanıcının dışlanmadığı son Linux topluluğu muhtemelen Pardus topluluğu.
Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.
Pardus’u ilk sürümünden beri ilgiyle takip ediyorum. Windows’tan geçiş yapmak uzun süredir aklımda olsa da cesaretimi bir türlü toplayamamıştım. Özellikle 21. sürümden itibaren Pardus’un olgunlaşması ve güvenilir bir hale gelmesi beni etkiledi. 23. sürümle birlikte Pardus’a tamamen geçiş yapmaya karar verdim ve bir süredir aktif olarak kullanıyorum.
Uzun yıllar Windows ve MacOS kullanan biri olarak Pardus’un Adobe ve Excel dışındaki tüm ihtiyaçlarımı fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim. Birkaç farklı Linux dağıtımını da denedim ancak hiçbiri Pardus kadar içime sinmedi. Pardus’un KDE masaüstünü resmi olarak desteklemesi durumunda başka bir dağıtıma geçmeyi düşünmem bile.