Cups ile Yazıcı Tanıtma (Genel Unix Yazdırma Sistemi)

CUPS; (The Common Unix Printing System) Genel Unix Yazdırma Sistemi’dir. GNU Genel Kamu lisansı ile dağıtılmaktadır. Resmi internet sitesinden “http://www.cups.org” ve paket yöneticilerinden (Yazılım Merkezi, Synaptic Paket Yöneticisi) temin edebilirsiniz. Yazıcı kurulumunu görsel ve komutlarla anlatmaya çalışacağız.

Görsel Olarak Yazıcı Kurulumu

Herhangi bir tarayıcının veya dosyanın adres çubuğuna “localhost:631” yazarak erişebilirsiniz. Girişte Cups sürümünü belirten bir sayfa ile karşılar. Yüklü yazıcıları “Printer” sekmesinden görebilirsiniz.

Linux sistemlerde her servisin bir kullanıcı grubu vardır. Örneğin kullanıcıların root yetkisini almaları için root grubuna üye olmaları gerekir. Yazıcılar için ise “lpadmin” grubuna üye olmak gereklidir. Bunu arayüzden yapabileceğiniz gibi komut satırına;
sudo adduser kullanıcı_adı lpadmin şeklinde yazarak da yapabilirsiniz. Gruba üye olduktan sonra Cups ana sayfasındaki “Administrator” sekmesine tıklayarak yazıcı kurulumuna başlayalım.
Karşımıza gelen ekranda “Printer” başlığı altından “Add Printer” butonuna tıklayalım.

Cups ile farklı ortamlardan yazıcı yüklemesi yapılabilir.

Lokalde bilgisayarınıza bağlı olan bilgisayardan bağlantı için “Local Printers”, bulunulan ağda paylaşıma açılmış yazıcılar için “Discovered Network Printers”, diğer ağlarda bağlaşılan veya samba ile windows bilgisayardan paylaşılan yazıcılar için “Other Network Printer” başlıklarından seçim yapılmalıdır.
Sistem bağlı bilgisayarınızı görür ve seçeneklerde sunar. Bazı uygulamalar sistemde yazıcı varlığına ihtiyaç duyarlar. Böyle bir ihtiyaç da sanal Cups yazıcısı (Virtual PDF Printer) kurulabilir. Yazıcı çıktılarını pdf dökümanı şeklinde ekrana döker. “Continue” butonuna tıklayarak devam edelim.

Ağda birden fazla aynı model-marka yazıcı bulunuyorsa “Location” seçeneğine yazıcının bulunduğu yer bilgisini girebilirsiniz. Böylece yazıcıları da yönetmiş olursunuz. Yazıcıyı ağda paylaşıma açmak için “Share This Printer” onayı verilmelidir.

Son olarak “Add Printer” butonuna tıklayarak yazıcıyı ekleyelim. Yukarıda HP marka yazıcı kurulumu yaptık. Farklı bir marka yazıcı kurulmak istendiğinde “Select Another Make/Manufacturer” ile yazıcı üreticisi belirlilebilir. Bu butona tıklandığında aşağıda pencere açılır.

Ayrıca yazıcının ppd uzantılı kurulum dosyası gösterilerek de kurulum yapılabilir.

Cups yazıcınızı tanıdıysa ayarlarını otomatik olarak yapar. Kağıt türü, çift yazdırma desteği gibi ayarlar yapılandırılabilir. Varsayılan yazıcı ayarlarının aktif olması için “Set Default Options” butonuna tıklanmalıdır.
Yazıcının doğru bir şekilde yüklendiği bilgisini verdikten sonra yazıcı ve yazıya yüklenmiş işleri gösteren yeni bir ekran açacaktır.

Aynı bilgilere “Printers” sekmesinde listelenen yazıcılara tıklayarak da erişebilirsiniz.

Yazıcı ayarlarına müdahale için, ekranın üst sol kısmındaki açılır pencerede tanımlanan görevler gerçekleştirilebilir. Örneğin yazıcı sistemden kaldırılmak isteniyorsa “Delete Printer” seçilerek yazıcı silinir. Yazıcıyı varsayılan ayarlarına getirmek için “Set Default Options”, ayarlarına elle müdehale etmek için ise “Modify Printer”‘a girilebilir.

Yazıcı ile ilgili daha önce yapılmış işler (Sınama sayfası yazıdırma, alınan çıktılar) “Jobs” başlığı altında listelenir. Verilen görevler silinebilir ve iptal edilebilir. Normal yazıcı ayarlarında ki yazdırma kuyruğu özelliğinin Cups’ta ki halidir.

Komutlarla CUPS

Cups dosyalarını “/etc/cups” altında bulabilirsiniz. Herhangi bir nedenden dolayı cups’a erişim sağlayamıyorsanız komut satırına;

/etc/rc2.d/S23cups stop

ve

/etc/rc2.d/S23cups start

komutları sistemi durdurup yeniden başlatabilirsiniz. Sistem yeniden ve sağlıklı bir şeklide başladığında;

[….] Starting Common Unix Printing System: cupsdcupsd: Child exited on signal 15
. ok
şeklinde bir ekran çıktısı verecektir.

Yazıcı Paylaşmak

Cups ile kurduğunuz yazıcıyı paylaşıma açmak için “/etc/cups/cupsd.conf” dosyasını düzenlemek gerekir.
Bu dosyada “” ile başlayan satırı;

Order allow,deny Allow From 10.6.5.1 Allow From 10.6.5.*

şeklinde düzenlediğinizde ip adresi “10.6.5.*” ile başlayan bütün istemci bilgisayarlar yazıcınızı görebilirler. Bu şekilde düzenleme yaptıktan sonra cups sistemini;

/etc/rc.d/cupsd restart

komutu ile restart etmelisiniz.

İstemci tarafında ise, /etc/cups/client.conf dosyası açılıp, ServerName kısmına sunucunun IP adresi yazılmalıdır. (ServerName 10.6.5.62 gibi). Yine istemci bilgisayarında komut satırına;

lpq

komutu verildiğinde yazıcının tanındığı bilgisini ekrana dökecektir.

HP Lazerjet m2727 is ready
no entrie

Yazıcınız kullanıma hazır!

11 Beğeni

“add printer” kısmında kimlik doğrulama istiyor. Giriyorum. Kabul etmiyor.

1 Beğeni

Konsoldan $ adduser kullanıcı_adı lpadmin komutunu çalıştırdınızmı?
Kullanıcı parolanızı büyük küçük harfe dikkat ederek yazınız.
root olarakmı yoksa kullanıcı adınız olarakmı denediniz?
Eğer root olarak denediyseniz konsoldan aşağıdaki komutu çalıştırıp yeniden deneyiniz.
sudo passwd root bu komutla root parlanızı yeniden yazıp deneyiniz.

1 Beğeni

Kaan Bey, eklediğimiz yazıcıyı çok fonksiyonlu olduğunu düşünürsek tarayıcı özelliğini nasıl kullanabiliriz ?

1 Beğeni

Tarayıcı programları, büyük ihtimalle tarayıcınızı görecektir. (xsane, vuscan …)

2 Beğeni

Kaan Bey, bu programlar local olarak çalışan tarayıcılar için sanırım. Ağ üzerinden eklediğim yazıcı ve tarayıcıyı görmüyor…

1 Beğeni

Ağ yazıcıları genel olarak belgeleri tarayarak bilgisayarınızdaki paylaşım klasörüne gönderir. Ağ tarayıcınızı tanıtırken zaten ağda görüp sürücüsünü ekliyorsunuz.

2 Beğeni

Sanal PDF Printer (PDF Çevirme İşlemleri için) ekleyecek olanlar arkadaşlar listede Cups-PDF göremeyebilir. Onu da ayrıca

sudo apt-get install cups-pdf

ile yüklemeniz gerekiyor.

4 Beğeni