Dolphin Dosya Yöneticisi Nasıl Öntanımlı Yapılır?

XFCE masaüstü kullanıyorum. Thunar’ın benim için önemli bazı özellikleri eksik. Bu nedenle Dolphin kurdum. Ancak Ayarlar Paneli’nden Öntanımlı Uygulamalara geçince oradaki listede Dolphin’i bulamadım. Yardımcı olmanızı istiyorum.

Ayrıca bir sorum daha var; öntanımlı dosya yöneticisini Dolphin yaparsam sistemin kararlılığında bir sıkıntı çıkar mı?

Teşekkürler.

1 Beğeni

Ne gibi özellikler aradığınızı belirtmemişsiniz.

Dolphin KDE için öntanımlıdır, yine de pek sorun çıkacağını sanmıyorum.

Dosya yöneticisi olarak nemo da kullanabilirsiniz.

sudo apt install nemo

1 Beğeni

Tamamdır sanırım yaptım.

Çözüm:

Ayarlar Paneli>Öntanımlı Uygulamalar>Yardımcı Araçlar sekmesi,
Oradan oku genişletiyoruz ve Diğer’e basıyoruz.
Yeni açılan pencerede "sadece çalıştırılabilir dosyalar"ı “tüm dosyalar” olarak seçince Dolphin listede görünüyor, seçip çıkıyoruz.

Şu anda sistemimin varsayılan dosya yöneticisi Dolphin. Bir sorun çıkıp çıkmayacağına sonra bakacağım.

Teşekkürler.

1 Beğeni

@deruni merhaba.

Resim yapıştırıp anlatayım.

Ekran görüntüsü_2023-02-02_11-43-54

Üstte görülen panele aynen windows’un Ribbon’undaki gibi kes, kopyala, yapıştır, yeni klasör oluştur, vb öğeler ekleyebiliyorum. Ayrıca kendiliğinden dosya ara menüsü de aynı menü çubuğuna yer alıyor.

Klasörler ve dosyalar silinirken hoş bir animasyonla yok oluyor. 2 numarada göründüğü gibi klasörlerin içinde içerikteki dosyaların minyatür halleri görünüyor.

HDD’lerin ne kadar dolu olduğunu görebiliyorum, küçük bir doluluk çubuğu ile gösteriyor.

Resimde görünmeyenler:

Dosyaları şuna göre sırala, buna göre sırala diyebiliyorum. Ve bunun gibi şeyler. Bunlar bana lazım. Bu yüzden bu dosya yöneticisini kurdum.

KDE güzel bir masaüstü ortamı. Her ne kadar çeviri eksiklikleri ve bazı bugları olsa da kullanmaya değer. Fakat herkese gitmiyor.

ksnip_20230202-115158

Ben de mevcut dizinde uçbirim açmak için düğme eklemiştim meselâ. Saydığınız özelliklerin bir kısmı nemoda var.

Tercihlerden, Araç çubuğu seçip, düğmeler ekliyorsunuz.

Bunlar var:

  • Dizin oluştur düğmesi
  • Sürücü aygıtı doluluğunu gösterme
  • Bölünmüş pencere (F3)
  • Arama düğmesi
  • Uçbirim açma düğmesi

Bunlar yok:

  • Kopyala yapıştır düğmesi
  • Çöpe taşı düğmesi
  • Sıralama için fazla seçenek
  • Dizin içinden öğeler gösterme

@deruni deşme yaramı.

Birinde olan özellik diğerinde yok. Diğerindeki bunda yok. Bak mesela dolphin’i iptal etmek zorunda kaldım. Çünkü bunda da sağtık menüsünde seçilen dosyayı arşivle yok. Şöyle adam gibi, eksiksiz bir sistem istiyorum. Ne yapalım, böyle idare edicez.

Nemo’yu biliyorum. Daha önce Linux Mint Cinnamon kullanmıştım. Cinnamon masaüstü ortamıının resmi dosya yöneticisi olur kendisi. Özellikleri idare eder. Ama onda da en son baktığımda “burada terminal aç” özelliği yoktu. Sonradan ekledilerse bilmiyorum. Masaüstünde kısayol oluştur falan yoktu. Masaüstüne URL eklemek istediğinde ekleyemiyordun. İşte bunları toparlayıp eksiksiz adam gibi bir sistem yapmaları şart.

Aradığınız tüm özellikleri sayar mısınız? Belki eklentisi vardır, kurularak çözülür.

Thunar Xfce, Dolphin KDE, Nautilus ise GNOME masaüstüne ait dosya yöneticileri. Böyle çapraz karıştırarak bazen verimsizlik yaşayabilirsiniz.

Hocam aradığım özellikler yukarıda. İki sorun var: birincisi dolphin içindeyken sağtık menüsüne arşivle (dosyayı sıkıştır) özelliği gelmiyor. İkinci sorun, XFCE masaüstünde bir dosyayı kes yapıp dolphin içine yapıştır diyorum, masaüstündeki silinmiyor, şeffaf şekilde bekliyor. Elle çöpe atıyorum.

Thunar’da dosyaları ada göre, değiştirme tarihine göre sırala olsa, bir de kes-kopyala-yapıştır, yeni klasör, dosya ya da klasör ara gibi özellikler olsa süper olurdu.

Bir de Linuxların genelinde şöyle bir sıkıntı var:

Klasörün birinin içindeyim. Dosya yöneticisinden simgeleri büyüttüğüm zaman bütün klasörlerin görünümü değişiyor. Bunu istemiyorum. Ada göre ya da değiştirme tarihine göre sırala dediğimde keza öyle. Sistem içinde görüntülediğim tüm klasörlerin içi değişiyor. Aynı zamanda windows kullanıyorum. Bir klasöre uyarladığım ayar diğer klasöre uyarlanmaz, o öyle kalır. Bunun gibi şeyler mesela…

Dolphin’in dosyaları sıkıştırabilmesi için ark paketinin de kurulu olması gerekiyor. sudo apt install ark komutuyla kurabilirsiniz. Sonrasında sıkıştırma seçeneği görünür olacaktır.

Depoda aratınca thunar-archive-plugin isimli eklenti görünüyor. sudo apt install thunar-archive-plugin komutuyla kurabilirsiniz. Sonrasında dosyaları seçince Arşiv Oluştur seçeneği çıkacaktır.

Uçbirim konusunda Thunar için bir çözüm bulamadım. Dolphin için Konsole paketini kurarsanız uçbirim seçeneği görünür oluyor. sudo apt install konsole komutuyla kurabilirsiniz.

Tüm bu paketleri Pardus yazılım merkezinin depo sekmesinde aratıp kurmak da mümkün.

Hocam yanlış anlaşıldı. Ben istediğin şeyler nedir deyince thunar’da var olanları da söyledim.

Thunar’ı açınca gerek arşivle, gerekse burada uçbirim aç var zaten. Ama üst çubuğa windowstaki ribbon benzeri eklenti gerekiyor kes-yapıştır falan gibi. Bir de Dosyaları şuna göre buna göre sırala olması gerekiyor. Bu özellikler dolphinde var ama sıkıştır yok, onu da söylemişsiniz.