Dual Boot için Yedek Alma ve Yükleme

Merhabalar,

Windows ve Pardus yüklü bir diski tamamen veya ayrı ayrı yedek alıp yüklemek için en sağlıklı yöntem nedir? Geçen sene Acronis True Image kullanmıştım. Windows yüklü diski sorunsuz yedek alıp yüklüyordum ancak Pardus kısmında sorun yaşamıştım.

Acronis’in 2021 sonrası programlarında Ext dosya sistemi desteği de olduğu yazıyor. Ancak hiç test etmedim.

Konuyla ilgili bilgi ve deneyimi olanlar yardımcı olabilir mi?

1 Beğeni

Hocam sahipli lisanslı programlara mecbur değilsiniz. Bizzat denemedim ancak açık kaynaklı özgür birkaç program var, denemenizi öneririm.

https://clonezilla.org/downloads.php
Kullanımı biraz ilkel bir ekrandan sürdürülür ve biraz tecrübe ister.

https://rescuezilla.com/
Clonezilla üzerinden geliştirilmiştir, kullanımı daha kolay, basit arayüzlüdür.

Aynen Clonezilla gibi anlaşılır görsel arayüz üzerinden kullanılır.

Neticede üçü de disk klonlar. İstediğinizi kullanabilirsiniz.

3 Beğeni

Merhabalar hocam,

Dün akşam biraz araştırdım. RescueZilla’nın ISO dosyasını indirim ve flash bellekle boot ettim. Bir iki küçük deneme de yaptım. Çalışıyor gibi duruyor. Cevabınız için teşekkür ederim.

İkinci seçenek olarak Acronis’in de denedim. Aslında Acronis’i geçen sene denemiştim. Klonlama işlemi başarılı oluyordu ancak Grub menüsünde Windows çalışırken Pardus çalışmıyordu. Sanırım burada Grub ile ilgili bir sorun oluşuyor. Çünkü Pardus’un olduğu diski de oluşturuyor. Onun için de Grub onarma işlemini deneyeceğim.

Burada yazdıklarımı en kısa zamanda deneyeceğim ve sonuçları da buraya yazarım İnşallah.

1 Beğeni

Söylemeyi unutmuşum, dual boot söz konusu olduğunda sadece partisyonları değil diskin tamamını yedeklemelisiniz. Çünkü GRUB ile yönetilen bir diskte partisyonların tamamı kayıt altındadır. Diski eksik yedeklerseniz gerek MBR gerekse GRUB bozuk çalışabilir hatta içeriği kaybedebilirsiniz. Yeterli kapasitede bir disk varsa, yedeği alınacak diskin tamamını aldırın.

Sadece windowslu disklerde sadece windows partisyonunu yedekleyebiliyorsunuz. Ancak linux’lu partisyonlarda tek partisyon alabiliyor musunuz onu bilemiyorum. Sapıtmaması için tüm disk yedeklemesi yaptırın.

Acronis daha çok windows uyumlu bildiğim kadarıyla. GRUB onarmayı deneyip dönüşünüzü bekliyoruz.

1 Beğeni

Merhabalar,

Acronis’in son programı olan Cyber Home Protect programı ile dual boot bir sistemi yedek aldım. Özellikleri farklı olan 30 bilgisayarda deniyorum. İlk 15 tanesinde sorun çıkmadı ancak diğerlerinde sorun başladı. Grub’un kurulu olduğu disk alanı gelmiş ama Grub çalışmıyor ve direkt Windows’a atıyor. Bu sorun için Boot Repair programınnın ISO dosyasını indirip açılışta başlattım ancak o da çalışmıyor. Sorun için şimdilik uğraşıyorum, çözersem yazarım İnşallah.

Selamun aleyküm.
Pardus için sadece Diskler uygulamasını kullanıyorum. Muhtemelen sizin de işinizi görecektir.

Pardus taşınabilir belleğe yazılıp, bilgisayar açılışında bu bellek takılıyken, BIOS’ta USB bellek sabit disk olarak birinci sıraya alındıktan sonra Pardus canlı olarak çalıştırıldıktan sonra yedek alınacak disk parçaları çift tıklanarak bağlandıktan sonra Başlatıcı>Donatılar>Diskler yoluyla yedek alma ve yedekten kurma için de kullanılan program açılır. Yedek alınacak sabit disk parçalarından biri seçilip, dişli simgesine tıklanılıp, "Bölüm Kalıbı Oluştur…"a tıklanılır ve oluşturulması beklenir. Diğer disk parçaları için de bu işlem yapılır. Böylelikle yedekleme yapılmış olur.

Yedekten geri kurma için de yukarıdakiler dişli simgesine tıklanılana kadar aynen yapılır. Dişli simgesine tıklanıldıktan sonra "Bölüm Kalıbını Geri Yükle"ye tıklanılır ve geri yüklemenin bitmesi beklenir. Diğer disk parçaları için de bu işlem yapılır. Böylelikle yedekten sistemi eski haline getirme gerçekleşmiş olur.
Eskiden oluşturduğum konuya da isterseniz bakabilirsiniz.

Grub sorununu da Boot-Repair programı ile çözdüm arkadaşlar.

Son durumda Rescuezilla ile imaj aldık. Grub sorununu da Boot-Repair programı ile çözdüm.

1 Beğeni

Geribildirim için teşekkürler.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.