E-imza Sürücüleri ve EBYS Sistemleri (Akis ve Java)

Pardus a bakış açısında bir silinme olduğu gerçek ancak yatırım yapılır devlet daha da çok destekler ve yeni bir proje için gerçekten önem verilirse yeniden parlayabilir.
Pardus da eimza sorunları ile ilgili info@pardus.org.tr ye e-posta göndermiştim. Bu e postanın cevabını paylaşıyorum.
http://indir.pardus.org.tr/ISO/alpha/
Adresinden Pardus 17 olan iso ile e-imayı test edebilir ve yaşadığınız problem var ise paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler.

2 Beğeni

bugün bizm personel daire başkanımız (pardus kullanıyo) hocam e-imzada çok sıkıntı var ne yapacağız dedi.

genel görüşlerrimiz neler ne durumdayız? Fikirleri olan?

Merhaba;
Pardus 17 yi bir dene belki çözer sorunu.
Selamlar.

Merhaba;
Akis yüklü ise imzalaması lazım.
İmzalamıyor derken nasıl bir hata alıyorsunuz?
Buraya yazar mısınız?
Selamlar.

Merhaba, öncelikle Pardus 17’yi görsel olarak çok beğendim. Hatta boot sırasında koşan parsı görünce ‘hah! işte şimdi olmuş!’ dedim. İlk izlenimim ciddi anlamda çok olumlu, emeği geçenlere teşekkürler. Ben size kurumsal olarak yaşadığımız bir sorundan bahsetmek istiyorum. Bunu aşabilirsek çok iyi olacak:

Kurumumuzda CBKsoft firmasının enVision EBYS web uygulamasını kullanıyoruz. Türkiye’de bu EBYS’yi kullanan birçok üniversite ve kurum var bildiğiniz üzere. Pardus 17’de e-imza atmaya çalıştım ama bir türlü olmadı. Varsayılan olarak yüklü gelen Firefox 52 ESR’de “bu tarayıcı Java’yı desteklememektedir” uyarısı verdiği için daha alt sürümlere yöneldim. Çağrı merkezinden bir bey(adı Kaan’dı sanırım) e-imza en iyi Firefox 52 ESR ve Java 8u121’de çalışır demişti ama dediği gibi çıkmadı. Bunun üzerine Firefox 51, 50 ve 45 sürümlerini hem Java 8u131 hem de Java 8u121 ile birlikte denedim. 131’de sayfa otomatik olarak çökme raporu hatası veriyor. 121’de ise update, block, later seçenekleri çıkıyor. Update deyince zaten çalışmıyor, block seçeneği işimize yaramıyor haliyle, later deyince de çökme raporu hatası alıyorum. Bu sorunla ilgili geliştirici firmanın bir applet mi yazması gerekiyor, tıpkı e-devletteki gibi? (Bu arada firmanın Windows ortamında Chrome’da e-imza atılabilmesi için geliştirdiği ve yerel istemciye kurulan bir uygulaması var. Sanırım buna benzer veya e-devlette olduğu gibi yerel istemcide çalışan ve sunucuya veri gönderen bir hizmete ihtiyaç var?)

Yukarıda bahsettiğim sorunla ilgili ben daha başka ne yapabilirim?
Teşekkürler.

Firefox ESR ve java kurulu haldeyken, Firefox Menü-Eklentiler - Yan uygulamalar ekran görüntüsünü gönderebilirmisiniz?
Eklenti olarak kuramamış olabilirsiniz.

Ali bey Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünün bu dökünmandakileri uygulayınca ÇKYS,TSİM.EBYS hepsini çalıştırmakta.Aydın Kamu Hastaneleri Birliği.

Merhaba Kaan Bey, ekran görüntüsünü iliştirdim. Eklenti olarak bir sorun olduğunu düşünmüyorum açıkçası, CBKsoft firmasının sanki harici bir uygulama/applet geliştirmesi gerekiyor gibi? Örneğin Windows’ta Chrome üzerinden e-imza atılabilmesi için bir uygulama geliştirmişler, bunu yükleyen Chrome’da da e-imza atabiliyor.

Evet problem gözükmüyor. Dediğiniz gib firma ile iletişime geçilerek bir çözüm bulunabilir.

Ramazan Bey icedtea eklentisini kaldırırsanız java eklentisi çalışacaktır. Aksi takdirde çalışmıyor bizzat bende öyle oldu ve kaldırdım şu anda çalışıyor. Kolay gelsin.

Arkadaşlar linkte anlattım. Umarım faydalı olur.

Şenol ALDIBAŞ var PARDUS projesinde Kurumsal bazda olduğu için yardımcı olur.
https://sinop.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_06/28183630_DYS_KURULUM_v.1.1.rar
yukarıdaki paketi dene Güvenli kamuda çalışıyor kurulumu iki aşamalı

Adnan bey dosyanızı buradan da paylaşabilirmisiniz?

Merhabalar, Pardus XCFE Güvenli Kamu için:
PARDUS - DYS Kolay Kurulumu
http://etebesir.com/yazi/pardus-dys-kolay-kurulumu-150-1.html

Pardus 17 için:
Pardus 17 DYS Kurulumu ( DYS + UYAP + E-İmza )
http://etebesir.com/yazi/pardus-17-dys-kurulumu-dys-uyap-e-imza-151-1.html

Bu makaleleri inceleyebilirsiniz.

Herkese selamlar.

Pardus 17 bilgisayarda https://ebys.saglik.gov.tr adresinde e-imza çalıştırmaya çalışışorum ancak kart bulunamadı diyor. Ekran görüntüsü ektedir. Ancak akis kartı görmektedir. Ne yapabileceğim kıonusunda yardımcı olabilirseniz memnun olurum. İyi çalışmalar.

EBYS’nin bir üst sürümüne geçiş yapmamız gerekiyormuş. Yeni sürümde e-imzayı Pardus’ta test ettik, eklenti ile e-imza atılabiliyor. Geri bildirimleriniz için teşekkürler.

Merhaba;
Hangi eklenti ile atılabiliyor?
Kurumunuza özel değilse paylaşabilir misiniz?
Selamlar.

enVision.Client.Service.deb isimli bir eklenti ama bu eklenti tek başına yetmiyor, EBYS sürümünü v7’den v8’e yükseltmemiz gerekiyor.

1 Beğeni

Herkese çok selamlar. Bir iki hafta öncesine kadar Sağlık Bakanlığı EBYS’de imza atabiliyordum. Sonra kendiliğinden imza ekranı boş gelmeye başladı. Bir anlam veremedim. Uğraştım ama neticeye ulaşamadım. Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Pardus 17.2 DDE kullanıyorum. Ekran görüntüsü aşağıdadır. İyi çalışmalar.

Sisteminizde kurulu olan javayı veya firefoxu güncellediniz mi?
akia komutunda kartınızı görebiliyor musunuz?