Resim arayüzün nasıl olabileceğini kabaca göstermektedir. Yeteneğiniz varsa windows tarafında bilinen programlara benzetebilirsiniz. Örneğin birleştirilen dosyalar için kutucukları yeşile boyayabilirsiniz. Gibi… Pardus ekibi böyle bir hizmette bulunursa bir yazılımımız daha olur.
Her ne kadar HDD kullanan pek kalmasa da hatırı sayılır miktarda var. Birçok kamu kurumunda hala HDD’li bilgisayar kullanılmakta. Ayrıca eski bilgisayara sahip olup Pardus kullanan çok kişi vardır diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla bu program bence güncelliğini kaybetmedi.
Öte taraftan programın sadece linux partisyonlarını birleştirmesi, özelliklerini kısıtlar. NTFS partisyonlarını da birleştirmeye zorlayabilir (kaynakta yazıyor). Çekdisk gibi işlemler ilave edilebilir. Orası yazılımcıya kalmış.
Yalnız yıllar evvel yaptığım bir araştırma sonucunda, linux tarafında HDD birleştirmenin sistem performansına %20-%30 civarında olumlu katkıda bulunduğunu yazan bir makale okumuştum. e4defrag yazılımını yazan japon bilim insanının söylediği buydu. O zamanlar laptobumda HDD vardı. Uzun süre önce kurmuştum ve bu programla disk birleştirmesi yaptıktan sonra masaüstü performansında hissedilir bir artış farketmiştim.
Dolayısıyla linux tarafında da birleştirme yapmak fayda veriyor. Bunu bizzat deneyimledim.
Defrag yapmak çok mu gerekli?
Hayır. HDD kullanan sayısız insan defrag’dan haberi bile olmadan sistemlerini kullanıyor. Bu işlem biraz da titiz kullanıcılar için.
Defrag SSD’lere uygulanmalı mıdır?
Kesinlikle hayır. SSD’lerin çalışma mantığı gereği defrag yapmanın performansa hemen hemen hiç etkisi yoktur. Hafıza hücrelerini boşa yorarsınız. Bu işlem sadece HDD kullanıcıları içindir. Özellikle 5400RPM HDD kullananlara kesinlikle önerilir.