Şayet linux sistem kullanıyorsanız, bilinenin aksine, linux sistemlerde de disk birleştirme yapılabiliyor. Bu işlem sistem performansına hissedilir derecede etki ediyor. Bugün artık çoğumuz hızlı bir şekilde SSD’lere terfi ettik. Ancak hala HDD ile çalışan binlerce kurumsal ve kişisel bilgisayar var. Bu nedenle bu konu bir şekilde birçok kişiye faydalı olabilir.
Disk birleştirme ya da bilinen diğer adıyla “defragmentation”, HDD medyası üzerinde “kaydet-sil, kaydet-sil” yapa yapa giderek dağınık ve parçalı hale gelmiş verilerin toparlanarak birleştirilmesi işlemidir. Dosyaların bölünmesi dolayısıyla HDD kafası, o dosyaya erişirken daha fazla aktivite göstererek hem gürültü üretir, hem de dosyanın ya da programın açılma sürecini yavaşlatır. Bu nedenle sistem dizini HDD üzerinde olan bilgisayarlarda belli aralıklarla disk birleştirme işlemi yapılması gerekiyor.
Linux sistemlerde de birleştirme yapılabiliyor. Bunun için komut satırını kullanıyoruz. Birleştirme işlemi için gereken komut;
e4defrag /dev/konum
şeklindedir. Konum, birleştirilecek disk ya da disk bölüntüsüdür. Şayet birleştirmesi yapılacak sistem dizininiz “sda2” şeklindeyse;
e4defrag /dev/sda2
Şeklinde komut vermelisiniz. (defrag yazısının hemen sonunda boşluk var).
Windows sistemlerde sistem dizinine birleştirme işlemi yapmak için, sistemi yeniden başlatmanız gerekir. Ancak linux sistemlerde böyle bir zorunluluk yoktur. Pardus işletim sisteminizde sistem dizininize, sisteminizi yeniden başlatmak zorunda kalmadan birleştirme yapabilirsiniz.
Birleştirme işlemini root olarak yapmak, root olmadan yapmaktan daha etkili olabiliyor. Örneğin root yetkisiyle yaptığını birleştirmeden daha fazla dosya birleştirilirken, root olmadan yaptığınızda daha az dosya birleştirilir. Ancak root yetkisiyle birleştirme yapmak bazı riskler içerebilir.
Root olarak daha etkili disk birleştirmek için:
sudo su
komutunu girin. Parolanızı girip onayladıktan sonra süper yetkili (root) olacaksınız. daha sonra yukarıdaki gibi birleştirilecek diskinizi belirterek işlemi yürütebilirsiniz.
Birleştirme komutu ilk verildiğinde sistem önce duraklamış gibi olur ve tepki vermez. O esnada HDD ışığınız yanıyor şeklinde gözükür. Ardından terminal ekranında yazılar hızla akmaya başlar. Bu, birleştirmenin başladığını gösterir. İşlem bitene kadar bekleyin. Bitince;
exit
diyerek root durumundan, tekrar
exit
diyerek bu kez terminalden çıkın. Şimdi bilgisayarınızı daha performanslı şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.
Konuyla ilgili daha fazla ve detaylı bilgileri şurada aktardım:
https://forum.sordum.net/viewtopic.php?t=206478
Konu içerisinde daha fazla faydalı bilgi ve bilgileri derlediğim kaynak linkler bulunmaktadır.
Güzel ve özgür kullanımlar dilerim.