Ekran Renk Profilleri (Parlak, Soluk vb.)

Merhabalar

Windows ile beraber Pardus Gnome kullanıyorum. Şöyle bir sorunum var.

Windows’ta monitörün ayarlarında herhangi bir değişiklik yapmadan rahatlıkla renkli ve net görüntüler alabiliyorken Pardus Gnome’da parlaklık ve renk çizimlerinde aşırı göz yoran bir durumla karşılaşıyorum. Mecburen monitörün ya parlaklık seviyesinde ya da beyaz dengesinde oynama yapmam gerekiyor bu durumda da çapraz sistem kullanırken sürekli ayarları düzeltme durumu oluşuyor.

Netten bir kaç araştırma yaptım fakat Windows’a yakın bir sonuç elde edemedim. Hatta forumda ( Renk canlılığı / soluk renk sorunu - yedehrab tarafından #3 ) benzer bir konuda açılmış önceden. Haricen bir profil ayarı veya dosyası, sürücüsü vb. şeylerde bulamadım. Çözüm konusunda yardımcı olursanız çok makbule geçer :slight_smile:

1 Beğeni

bağlı olan ekran adlarını öğrenmek için
xrandr -q | grep " connected" komutu kullanılır.connected öncesinde bir boşluk bırakıp yazın.
VGA-1 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
ekran adı başta yer alır.
sizde farklı olabilir.

ekran parlaklığını değiştirmek için
xrandr --output <ekranadı> --brightness <parlaklık değeri>
parlaklık değeri 0-1 arasında seçiliyor.
örnek;
xrandr --output VGA-1 --brightness 0.5 komutu kullanılır.

ekran gamma değerini değiştirmek için
xrandr --output <ekranadı> --gamma <kırmızı:yeşil:mavi>
renk değerleride 0-1 arasında bir değer seçilerek ayarlanıyor.
örnek;
xrandr --output VGA-1 --gamma 0.5:0.5:0.5 komutu kullanılır.

1 Beğeni

Belirttiğiniz blokları denemedim lakin varsayılan değerlere dönme kısmını da belirtirseniz iyi olur. Sonuçtan memnun olmayanlar için bir çıkış yolu olabilir.

Tabii günlük kullanıcı açısından bunlar ulaşılabilir bilgiler değil hele ki sorunun üstüne gidilmesi gerekiyorsa o kişiyi çoktan kaybettik :slight_smile:

Onlarca kez pardus yükleyip akabiinde kaldırıyorum bir ekran kartı driveri kurmak için bile bir kılavuz bulundurmak gerek yok şu kodu gir yok bu kodu gir,yahu niye tek tıkla kurulum yapamıyoruz anlamıyorum,haliylede kaldırıyorum zira yüzlerce linux var ama asla hiçbirinde de günlük olarak kullanılmıyor

Nurettin Bey son kullanıcı kısmında dedikleriniz maalesef her zaman yankı bulan meseleler… İşin özünde birçok değişken olduğu için bunlar olamıyor. Hele ki dağıtım çıkartmak yarışı gibi bir durum da var o nedenle birlik olup %80-85 üzeri kararlılıkta son kullanıcıya hitap eden sistemler halen çok uzak görünüyor :confused: