error: attempt to read or write outside of disk 'hd0' grup rescue hatası?

error: attempt to read or write outside of disk ‘hd0’ grup rescue hatası? çözümü bilen var mı arkadaşlar

hatayı tam olarak nerede alıyorsunuz, grup derken grub ekranını mı kastediyorsunuz?

Hocam merhaba.

Konu hakkında uzman değilim ve çok bilgim yok. Ancak bazı kaynaklardan bu konuyu araştırdım ve fikirler edindim.

YZ ile konuyu müşahade ettiğimde, bana sorunun nedenlerinden ve olası çözüm yollarından bahsetti. Forumda “bilmiyorsan YZ’ye sorma” kuralı olduğu için uyarıyorum: bu öneri bilinçli bir öneri değildir.

Sorununuz neden ortaya çıkıyormuş (YZ tarif ediyor):

Anakart ayarlarınızda Boot ayarlarınız “Legacy Mode” da ise, bu hata arada bir oluşabiliyormuş ve nedeni, bu modun sadece MBR disk yapısını desteklemesiymiş (zaten buraya kadar biliyoruz). Fakat siz, diske boot (başlangıç bilgisi) yazdırdığınızda, kurulum bilgileri diskin en başına ve en sonuna yazdırılmaya çalışılır. Bu da BIOS’un o bölgeye erişememesine neden olur ve boot bilgisi okunamaz “Okunabilir alanın dışına çıkıldı” der.

Bu ne demektir (bu kez ben anlatıyorum):

GPT formatlı disklerde, MBR’daki gibi sadece diskin başına boot vb bilgileri yazılmıyor. Diskin en sonuna da yazılıyor. Disk, 2TB üstündeyse, Legacy Bios mod, bu 2TB’den fazlasını adresleyemeyeceği için, diskin en sonunda yapılandırılmış boot bilgisine erişemiyor ve “oraya erişemiyorum” diyor. Kernel dosyalarına da erişilemiyor. Çünkü o kısım adreslenemiyor.

Çözüm Önerileri:

YZ ile ortak görüşümüz:

Kurulum yaptığınız pardus isosu ile sistemi başlatın.
Canlı seçeneği ile masaüstüne gelin.
Menüden şunu çalıştırın: Pardus Başlangıç Onarma.
Aşağıdaki seçeneği kullanarak GRUB’u onarmayı deneyin.

Birince yeniden başlatın. (isoyu artık çıkarın).

Yine olmazsa, BIOS ayarlarına girin ve eğer bios’unuz Legacy Mod’da ise UEFI’yi seçip F10 → ENTER yapın. Tekrar canlı başlatın ve Boot Onarma deneyin.

Bu yapılan işlemler sisteminize kalıcı bir zarar vermez.

Eğer işe yaramazsa buradan bildirin.

Ben Pardus 25 Gnome’u daha Beta zamanında kurmuştum ve aynı bilgisayarda, ama farkı diskte LMDE7 “Gigi” kuruluydu.

Acaba açılışta karşılaştığım ve forumda fotoğrafla paylaşılan şu ekrandan kurtulur muyum diye Pardus Başlangıç Onarmayı denemek istedim.

Pardus Başlangıç Onarma’yı açtım. Fakat MBR seçin dediğine ne cevap vereceğimi bilemedim! YouTube’da bulduğum videoda bu seçenek çıkmıyordu!

ssd, sdb, sdc, sda, Kim 500.000.000 ister sorusu gibi!
Pardus Forumundan yardım seçeneğimi kullanayım dedim. ツ

Terminalin kulağına “lsblk” diye fısıldadığınızda hangi diskte hangi partisyonlar var, ne şekilde biçimlendirilmiş, sıralar.

Ayrıca menüye “disks” yazın ve karışınıza çıkan programı çalıştırın. Size daha görsel bir şekilde hangisi gigi, hangisi cici gösterir. :wink:

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.