Merhaba,
Pardus kurulum aşamasında ev dizini (home) için ayrı bir bölüm oluşturulmasını isteyip istemediğimizi soruyor. Kullandıkça yazılımların ayar ve bazı verilerini bu ev dizinine depoladığını farkettim (örneğin epostalar).
Ev dizinini ayrı bir disk bölümüne (partition) kurulum esnasında konumlandırırsak ve gerek olduğunda Pardus’u tekrar kurmak zorunda kaldığımızda bu ev dizinini tekrar seçersek (üzerinde işlem yapmadan), Pardus kurulumu tamamlandığında kaldığımız yerden aynı ayarlarla, epostalarımızla çalışmaya devam edebilir miyiz?
Yazılımların kurulum dosyaları da ev dizini içerisinde mi depolanıyor? Yoksa Pardus’u tekrar kurduğumuzda yazılımları da tekrar kurduğumuzda ev dizinini otomatik tanır mı?
Aynen dediğiniz gibi tüm kişisel ayarlarınız kullanıcınızın ev dizininde tutulur. Böylece ileride sistemin bulunduğu ayrı bölümü güncellerseniz veya değiştirseniz bile ev dizinindeki ayarlarınız kalır.
Bu şekilde kullanan pek çok kişi var, hatta ben de bir ara ayırmıştım. Tek eksisi şu, örneğin ev dizinini hızlı doldurursanız sistem diski boş olmasına rağmen oradaki boş alanı ev için kullanamıyorsunuz. Aynı şekilde tersi de geçerli.
Dolayısıyla kullanım senaryosuna göre ev dizininin doluluğu ve sistem dizininin doluluğu değişebilir.
Örneğin Flatpak uygulamalarını sisteme değil de kullanıcıya kurarsanız kendi ev dizininiz içerisinde tutulur ve ev dizinini doldurur.
Hakeza Gnome Boxes gibi virtual machine(sanal makine) oluşturabileceğiniz uygulamalar da bu sanal makineleri ev dizininizde tutar. Dolayısıyla 20GB’lik bir sanal makine ayırdığınızda ev dizini için ayırdığınız bölümden 20GB’lik alan hemen dolmuş olur.
Üstte de bahsettiğim üzere bazı uygulamalar ev dizinini kullanabiliyor. sudo apt install ... şeklinde terminalden kurduğunuz veya Pardus Yazılım Merkezinden kurduğunuz yazılımlar kullanıcıya has değil, tüm sisteme yani /usr dizinine yüklenir ve tüm kullanıcılar tarafından erişilebilirdir. Bu şekilde kurulan programlar sistem dizininde yer tutar.
Programların büyük çoğunluğu, sudo ile çalışmadığı ve sistem dosyalarını değiştirmeye yetkileri de olmadığı için, ayar dosyalarını o yazılımı kullanan kullanıcının ev dizininde saklarlar (örn: ~/.config/, ~/.local/) Örneğin aynı bilgisayarda ikinci bir kullanıcı oluşturup aynı programı açarsanız sanki ilk defa açmış gibi olur.
Özetle: Eğer ayrı ev dizini yaparsanız, sisteme format atıp yeni pardus kurduğunuzda kullanıcıya özel ayarlarınız kaybolmamış olur. Aynı programı yeni sisteminize tekrar kurup açtığınızda ayarlarınız geri gelmiş olur.
Ev için ayırdığınız disk bölümünü /home a bağlamayı unutmayın. Sistem dosyaları için ayırdığınız bölümü de / yani kök dizin olarak bağlamalısınız.
İlk kullanıcılar için bu kadar kafa karıştırıcı işlemlere gerek yok. Bu konularda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler için her zaman önerilen tek disk oluşturmaktır.
Pardus kurulumunda diskleri ayrı olarak yapılandırmayı seçebiliyorsunuz. Lakin bilgisayarın disk boyutu varsayılan olarak az ayarlanıyor. Bana 20 GB yetmedi, 40 GB olarak sonradan bölümler üzerinde oynama yapmam gerekti. Benim bilgisayarda Docker üzerinde bir çok servis çalışıyor, o sebeple biraz yük biniyor kök bölümüne. Veya fazla uygulama kuracaksanız da elle ayarlama yapabilirsiniz, o zamanda varsayılan yetmeyebilir. Bunun için bir kurulum videosu güzel olabilir. Varsayılanlar herkese hitap etmeyebiliyor veya sık kullanmada kök dizin dolabiliyor. İnşallah bunun için bir vakit video çekebilirim.
Bilgilendirmeniz sayesinde kök dizin ile ev dizinini ayırdım, temiz bir kurulum yaptım. Kök dizin (Pardus’u kurduğum dizin) için 80gb, ev dizini (home) için 120gb alan ayırdım.
Hocam burada bir terslik ve yanlışlık olmuş gibi duruyor. Kök dizin 78.15 GB iken, kullanıcı dizininiz 0.25 GB olarak ayırmışsınız. Bunu bilinçli olarak mı yaptınız bilmiyorum ama buraya bir gözatmanızı öneriyorum.
Sabit diskleri hangi yöntem ile bağladınız? Muhtemelen bağlantınız başarılı olmuş.
Buradan sonrası okumak isterseniz tavsiyelerim
Diskin toplam boyutu 78 GB ise, ben size kök dizini 30 GB olarak ayırmanızı, kullanıcı dizinini ise kalan şeklinde ayırmanızı öneriyorum.
Bu kullanıcı durumuna göre değişmektedir elbette ancak harici diskleriniz zaten mevcut ve çoğu verilerinizi burada tutacağınızı öngörüyorum. Kök dizinin /home dizinine kıyasla daha büyük olması size bir çok avantaj sağlamaktadır. Bilgisayar kullanımınızda bu kök dizin vakitle dolacaktır, çünkü kurup kaldırdığınız bazı uygulamaların uninstall yapısı güzel yapılmadığından dolayı içi boş olmayan dizinleri kaldıramayıp es geçebiliyor. Bu da kök dizinde artıkların barındırılması anlamına geliyor. Vakitle önbellek verileri ve apt verileri birikebiliyor, kurulan uygulamaların boyutları yüksek olabliiyor. Yani bir Zen-Browser ve Joplin kursanız bile bu iki yazılımın boyutu 1 GB ediyor. /opt içerisinde benim 7 tane yüklü uygulamam mevcut ve bunların toplam boyutu 3 GB ediyor.
Sizden gördüğüm kadarıyla kök dizin ilk kurulumda 12 GB kullanıyor, eğer bunu siz 20 GB ayırırsanız vakitle dolması çok kolay olacaktır. Ve dolarsa canlı ile kök dizine bağlanıp temizlik yapmanız gerekecektir. Bu sebeple benim size önerim kök dizini 30 GB gibi bir boyuta ayarlamanız. Bugün depolama ucuz olduğundan dolayı yazılımların boyutlarını düşürmeye pek uğraşmıyorlar ve maalesef gitgide bazı Linux yazılımları da kütüphaneleri depodan kullanmak yerine kendi yazılımlarına dahil etmeye başladı bu da yazılımların boyutlarını büyüten bir faktör.
Kök dizini: 25-30 GB
Ev dizini: Kalanı buraya
Olarak ayarlamanız kullanım açısından daha rahat ve sorunsuz olacağı kanaatindeyim. Linux ile sık uğraşan kişiler genellikle bu şekilde ayırıyorlar, olası bir sorun ile karşılaştıklarında çözümü ile uğraşmayı seviyorlar veya bunun için şikayet etmiyorlar ve anlayıp bildikleri için çözümünü gerçekleştiriyorlar. Lakin son kullanıcılar ve uğraşmayı pek sevmeyen kişiler için kök dizinin tamamen dolması durumu sizi uğraştırabilir. Bu sebeple biraz büyük ayırmanız daha iyi olur ama bu kadar büyük ayırmanıza da gerek yok. Benim bilgisayarımda bir çok grafik, video düzenleme, yazılım, elektronik ve sunucu yazılımları kurulu olmasına rağmen benim bilgisayarımın kök dizini 30 GB kullanıyor. 25-30 GB size fazlasıyla yetecektir diye düşünüyorum.
İlginiz ve tavsiyeniz için teşekkür ederim. 1TB Ssd diski forumda takıldığım yerleri sorarak aşağıdaki kapasitelerde böldüm:
80gb Pardus Kök Dizin (şu an kullanılan: 14gb)
120gb Ev Dizini (şu an kullanılan: 0,25gb)
300gb Depo (kişisel dosyalar için, henüz boş)
500gb Mesleki (iş ile ilgili dosyalar için, henüz boş)
Alakadar olup, daha önce edindiğiniz tecrübenizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Son kullanıcı olduğumdan şu an disk bölümlemeyi tamamladığımı düşünüyorum ve Pardus’u günlük ve mesleki işlerimde kullanarak tecrübemi arttırmayı hedefliyorum.
Sabit diskleri hangi yöntem ile bağladınız? Muhtemelen bağlantınız başarılı olmuş.
Daha önce denemem oldu ancak başarılı olamadım, birçok konuda eksiğimi fark ettim, araştırdım ama bazı konuları anlayamadım. Forumdan destek istedim ve yönlendirmeler ile temiz bir kurulum ve disk bölümleme yaptım.