Exif Remover --Fotoğraf Meta Data Kaldırıcı

Benzer bir konu şurada açılmış (resimler uçmuş).

Bu uygulama, fotoğraflarınızı herhangi bir yere yüklemeden önce, sizi açık edecek tüm hassas bilgilerinizi silmeye yarar.

Dijital teknolojilerin gelişmesiyle beraber fotolara daha fazla exif verisi (genel olarak ‘meta data’ diyoruz) gömülmeye başlandı. Hele hele google’ın fotolara nokta atışı konum bilgisi (dijital koordinat verisi) eklemesi cidden saçmalık. Kötü niyetli bir kişi, fotoğrafınıza indirip metaverileri inceleyerek bildiğin dolmuşa binip yanınıza gelebiliyor. Bu size de saçma gelmiyor mu? Bu, sadece dijital güvenliğinizi değil, fiziksel güvenliğinizi de tehlikeye atabilir.

Konum bilgisi, karşı tarafa asla vermemeniz gereken verilerden biridir. Bunun yanında fotoğrafı çektiğiniz kamera ya da akıllı telefonun marka-model bilgisi, saniyesine kadar tarih bilgisi gibi hassas verilerden; fotoğrafın renk uzayı ve bunun gibi hassas olmayan yığınla veri de var. Bunlar, jpeg ya da jpg dosyasının içine gömülüyor.

İşte bu programı, fotoğraflarınızı bu tür bilgilerden temizlemeniz için hazırladım.

Program, çok çok küçük boyuta sahiptir ve minimum bağımlılıklar gerektirir. Çok hafif ve hızlıdır.

exifremover

Resimde, SONY marka cep telefonumla çekilmiş bir fotoğrafın metadata bilgilerini görüyorsunuz. “Remove Exif” butonu, tüm metadata bilgilerini anında uçurur ve fotoğrafın üzerine yazar. (Emin misiniz, diye sormaz!)

Dikkat: “Fotoğrafın üzerine yazar” ne demek?

Fotoğrafın bir kopyasını alıyor (RAM’a kopyalıyor), metadatasını silip, orjinal fotonun üzerine kaydediyor. Eski foto siliniyor. Sonra o metadata bilgilerini kurtaramıyorsunuz. Ayrıca, yeniden yazma sırasında bir teknik hata oluşabilir ve jpg dosyanız bozulabilir. UYARILDINIZ! Programı yaparken 30’dan fazla test yapmış olmam, siz kullanırken hiçbir sorun çıkmayacağı anlamına gelmiyor.

Geliştirme Planlarım:

1. -Programı exif silici olmaktan çıkararak;
  • -Exif düzenleyici/manipüle edici

• -Diğer dosyaların da metadata bilgilerini kaldırıcı

1. -Programın adını buna göre güncellemek.

gibi planlarım var. Bunlar beni biraz zorlayacaktır ama yine de uğraşıp yapacağım.

Denemek isterseniz, aşağıdan indirebilirsiniz:

Deb dosyasını indirin ve çifttıklatarak Pardus Paket Kurucu ile kurun.

Kurulumda sorun oluşmamalıdır.
Uygulamalar menünüzde görünmelidir.
Tıklattığınızda açılmalıdır.

Açılmıyorsa;

python3 /usr/share/Exif_Remover/exif-remover.py

komutunu terminalden verin. Terminalde çıkan hata kodlarını okuyup anlamaya çalışın. Muhtemel sebepler, bağımlılık eksiklikleridir. Programın kurucu dosyasının içine, gerekli bağımlılıkları otomatik kurması için bir satır ekledim. Ancak bazen bu işe yaramayabilir (kurarken internete bağlı olmanız gerekiyor). Bu durumda bağımlılıkları elle kurmayı deneyebilirsiniz.

Örneğin şunları yaptıktan sonra tekrar çalıştırmayı deneyin:
(Aşağıdaki komuttaki bağımlılıklar pardus paket deposundan çekilir, bilginiz olsun. Zararlı birşey indirmiyorsunuz korkmayın. Örneğin ubuntu kullanıyorsanız, bu kez ubuntu apt’den indirmeye çalışır.)

sudo apt-get install python3 python3-gi python3-pil python3-piexif gir1.2-gtk-3.0

Komut başarıyla çalışırsa tekrar deneyin. Arada hatalarla karşılaşırsanız, olmazsa;

sudo apt update

Yaptıktan sonra tekrar yineleyin. Yine olmuyorsa başka bir sorun var demektir.

Bu anlattıklarım, programın çalışmaması durumunda uygulayabileceğiniz bazı yöntemler. Yine de olmuyorsa buradan bana bildirebilirsiniz. Ya da ben olmazsam başkaları da yardım edebilir.

Bu tür aksiliklerin olmaması gerekiyor ama bir uygulama benim sistemimde çalışıyor diye herkeste çalışacak diye bir kural yok. Hesaba katmadığım birşey vardır, unutmuşumdur, beşer şaşar. Titizlikle çalıştığım bazı programlarda ilginç hata geri-bildirimleri aldığım oluyor, bu kadar uzun uzun bu yüzden yazıyorum. Bir sorunla karşılaştığınızda yazmanız, beni üşendirmekten ziyade kendimi ve programı geliştirmek için bana motivasyon kaynağı oluyor.

Özgür çalışmalar ve iyi kullanımlar dilerim.

4 Beğeni

Gizliliğini önemselenler için çok gerekli bir yazılım olmuş
Eline emeğine sağlık abi.

Teşekkür ederim Fatih bey.

1 Beğeni

Fotoğrafın bir kopyasını kaydet neden orijinalin üstüne yazıyorsun ki. Yada seçenek koy.

Olması gereken bu.
Diğer uygulamalar da aynı şeyi yapar.

1 Beğeni

Elinize sağlık.
Anladığıma göre, önce ilgili resimdeki EXIF bilgilerini gösteriyor, sonra tek tıkla bunları silmenizi sağlıyor.
Birden fazla sayıda resim dosyası söz konusu olduğunda biraz farklı bir arayüz kullanılarak daha da geliştirilebilir belki.
Burada kullanılan Python komutlarının silme işleminin benim dosya yöneticisinde sağ tıkla kullandığım exiftool -overwrite_original -tagsfromfile @ -Orientation -all= "resim.jpg" komutundan bir farkı var mıdır merak ettim.

Hocam temelde ikisi de aynı şeyi yapıyor. Ama siz daha profesyonel bir consol tabanlı program kullanıyorsunuz(daha fazla özelliği var). Hatta söylediğiniz iyi oldu, gelecek sürümlerde ondan da faydalanabilirim.

Benim yazdığım arayüz ise pythonun doğal pillow ve piexif kütüphaneleri ile bu işi yapıyor ve sizin sağtık menünüzden farklı olarak görsel arayüzden çalışmanızı sağlıyor.

Normalde, windows sistemlerde bu işlem bir özellik olarak explorer.exe nin içinde gömülü gelir ve kullanıma hazırdır. Fotoğrafın üzerinde sağ-tık–>özellikler–>ilgili sekmeye geçerek foto bilgilerini sil yapabiliyorsunuz.

Ancak maalesef biz linux kullanıcıları ya sizin yaptığınız gibi sağtık menüsüne betik ekleyecek, ya da exif remover gibi uygulamalar kullanacak.

2 Beğeni