FAZ 1 Kalem Uygulaması

Faz 1 tahtalarımıza yeni SSD diskleri takıp Faz1 SSD imajından etap kurulumunu gerçekleştirdim.
Kullanan öğretmenlerden en çok aldığım şikayet kalem uygulaması ile ilgili oldu. Şöyle ki:

  • Kalem ile seri bir şekilde kesinlikle yazı yazılamıyor.
  • Ekrana düz bir çizgi ya da daire çizilemiyor.
  • Parmağımızı düz hareket ettirdiğimizde çizgiler hep zikzaklı oluyor.
  • Daha önceki sistemlerde fatih kalem uygulaması kullanılıyordu ve böyle sorunlar olmuyordu.
    Genelde aldığım şikayetler bu şekilde.
    Aynı sorunlarla karşılaşanlar oldu mu? Çözüm önerileriniz nelerdir?
    Şimdiden teşekkür ederim.

Örnek Daire Çizimi:

4 Beğeni

Aynı sorunu bizlerde yaşıyoruz. matematik için fatih kalem çok güzeldi. Bu sorun bile pardus kullanmamak için tek neden olabilir. Acil bir çözüm bulunmalı. WINE ile denediğimizde de çalışmadı. Kısaca uygulamarı çalıştırıp kullanmak için aramızda dağlar var:)

Konunun kapanmaması için yazıyorum. Gerçekten okullarımızda en büyük problemimiz bu. Fatih kalem uygulaması birçok sorunumuzu çözmüş çok kaliteli bir uygulamaydı. Şimdiki uygulama da fatih kalemi baz alıp geliştirilmeli.

1 Beğeni

Fatih Kalem Uygulamasını çalıştırabilmek için biz de çok uğraştık. Ancak henüz başarılı olamadık. Yazmak için ETAP ile sunulan uygulamalar yeterli değil. Fatih kalem gibi yazılamıyor. Bu yüzden dolayı daha önceden etkileşimli tahtayı yazı tahatası olarak kullanan öğretmenler sunulan yazılımlar ile tahtayı yazma amaçlı kullanamadıklarını ifade ediyorlar. Bu sorunun en kısa sürede çözülmesini bekliyoruz.

2 Beğeni

Bu sebepten dolayı tebeşire geri döndüm …

Bir Anadolu Lisesinde BTR öğretmeniyim. 2. dönem başı itibariyle 25 adet FAZ1 etkileşimli tahtamıza Pardus Etap kurduk. Yani yaklaşık bir aydır Pardus kullanıyoruz.

İlk günden itibaren bütün öğretmenlerim ekrana yazıp çizmekte çok zorlandıklarını ifade ettiler. Ben de yaptığım denemelerde ilk mesajdaki bütün durumları yaşadım. Geçen zaman içerisinde Pardus ile yaşadığımız tüm problemleri çözdük ama bu ekrana çizme meselesi çok zorladı. Mesele halloldu gibi ama daha önceki seçeneklerimizi kaybettik. Çok sayıda öğretmenim soruyu ekrandan gösterip çözümünü mürekkepli kalemle beyaz tahtaya yapmaya başlamıştı.

Bence FAZ1 tahtalarda Etap ile yazma deneyimi için özel bir çalışma yapılması gerekiyor.

Çünkü:

Pardusta bu iş için var olan etap kalem, e-tahta ve antropi yazılımlarını başka okulda FAZ2 tahtalarda denediğimde bu sorunların hiç birisini yaşamadım.

FAZ1 tahtalarda Windows ile çalışırken de bir sorun yaşamıyorduk.

Anladım ki FAZ1 tahtalarda Pardus ile bu iş çok zor . (Yine de okulumda Pardus kullanmaya ve çözüm aramaya devam ediyorum. Uzun süre Windows’a dönmeyi de düşünmüyorum) Denediğim yazılımlar üzerinden bu süreçte yaşadığım tecrübeyi biraz aktarmak istiyorum belki birilerine faydası olur. Yazılımları en kullanışsızdan en verimlisine doğru sıraladım.

Etap Kalem:

  • Yüklü yazılımlar arasında işlev bakımından en kısıtlı olanı. Olmazsa olmaz geri alma ve ekran kırpma özellikleri eklenmeden ders anlatırken kullanılabilmesi mümkün değil. Bir de varsayılan renk neden turuncu?
  • Yazma deneyimi ilk mesajda tarif edildiği gibi.

E-tahta:

  • İşlev olarak yeterli ancak pratik değil, ekranı kırpma işini fatih kalemle bir adımda yapabiliyorken bunda üç adım gerekiyor. Kullanmayı öğrenmek zor ve karışık. Derste rutin işlemleri hızlıca yapabilmemiz lazım (Bkz. Fatih kalem)
  • Pek düzgün çalışmıyor. Otomatik kalem özelliğini denemek için bir çember çizdim, otomatik olarak kareye çevirdi; sonra bir kare çizdim onu da çembere çevirdi. (bir sınıf dolusu şahidim var)
  • Kullanırken bazen aktif olan pencerenin arkasında kalıyor. Simgesine dokunup başlatınca bir tane daha açılıyor, bilmeyen öğretmen bir sürü e-tahta kopyası çalıştırmış oluyor.
  • Yazma deneyimi yine ilk mesajdaki gibi.

Antropi:

  • Genelde yüklü olan uygulamalar arasında kullanımı en pratik ve işlevi en yeterli olanı.
  • Otomatik kalem işlevi çok iyi çalışıyor.
  • Yazma deneyimi en kötü olan bu, bir formül yazmaya kalktığınızda eşittir işaretini azıcık hızlıca çizerseniz hiçbir şey yazmıyor. Seçenekler arasında anti-alias olmasına rağmen bunu aktifleştirmek hiçbir fark yaratmıyor.
  • Her şeye rağmen ilk derslerde bunu kullandım.

OpenBoard:

  • Bunu Linux için beyaz tahta yazılımı ararken buldum ancak Linux versiyonunu yüklemeyi hiçbir şekilde başaramadım. Depoya eklenirse çok iyi olur. Netice itibariyle wine ile Windows versiyonunu yükledim.
  • İşlev olarak son derece yeterli, kullanımı pratik, dili Türkçe
  • En iyi Yazma deneyimini bu programla elde ettim. En azından antropideki gibi olmuyor. Biraz daha akıcı ama yine de windowstaki veya FAZ2 tahtalardaki kadar başarılı değil.

StarBoard:

  • Bir aylık araştırmanın sonucunda eski dostumuz StarBoard’u hatırladık.
  • Nasıl yükleneceğini tarif eden bir site var ancak bu gönderiye link eklediğimde “üzgünüz bir hata oluştu” mesajı geliyor ve cevaplayamıyorum. Google’da arayın.
  • Mucizevi bir şekilde StarBoard üzerine yazmak Windows ile veya FAZ2 tahtalarla yazmakla aynı şekilde akıcı ve düzgün. Bütün tahtalarıma StarBoard kurulumu yapmaya başladım.
  • Böylece sorunu çözdük gibi görünüyor ancak yine de o kadar program arasından sadece StarBoard ile verim alınabiliyor olması bence normal değil. StarBoard’un yaptığını E-tahta da yapabilsin veya en azından StarBoard Etap depolarına eklensin, böyle uğraşmayalım.

Bu arada öğretmenlerimiz kendi z-kitaplarını kullanmaya başladılar. Biliyorsunuz bu kitapların da içinde kendilerine has yazma çizme işlevleri var. Onlar da benzer şekilde kötü yazıyordu. Bir yayınevinin Z kitabında hiçbir sorun olmadığını aynı windowsta veya FAZ2 tahtada olduğu gibi yazılıp çizilebildiğini tespit ettim. Adını merak eden özelden yazarsa cevap veririm. Tabi sadece o z kitap üzerine çizebiliyorsunuz.

Her şeye rağmen daha iyisinin mümkün olduğunu biliyor olmak soru işaretlerine sebep oluyor. FAZ1 tahtalara Etap üzerine, StarBoard hariç, hangi programı yüklesek aynı sonucu elde ediyoruz. Bu durumda sorunun kullandığımız yazılımdan kaynaklanmadığı çıkarımını rahatlıkla yapabiliriz. Yani bir şekilde Fatih kalemi yükleyebilsek bile o da böyle yazacak. Etap’ı FAZ1 tahtalarda daha iyi yazabilecek şekilde güncellemek gerektiğini düşünüyorum.

Pardus’un bence en cazip tarafı bu platform aracılığıyla sesimizi geliştiricilere duyurabiliyor olmamız. İnşallah geliştiricilerden bir yetkili bu mesajımı okuyup sorunumuzu çözecektir diye umuyorum.

7 Beğeni

Sayın hocam. Starboardı bende Faz2 tahtalarda
deneyeyim dedim. Ama bir türlü Türkçe yapamadım. Çözümü biliyorsanız yardımcı olursanız sevinirim…

Merhabalar,
Şu linkteki anlatıma göre kurduk: Pardus Milli Eğitim Özelleşmiş Sürüm: Starboard Pardus Etap Kurulumu

1 Beğeni

Çok doğru hocam aynısı bizde de var üstüne kalibrasyon yaptığımız halde çok iyi de değil

Mete hocam aynı sorun bizde de var. Faz1 de dokunmatik ve kalem olayı berbat. Starboard kuralım bakalım faz1 de bi faydası olacak mı

Hocam çok faydası oluyor antropinin içini resmen oymuşlar adam gibi bir tek starboard kaldı

Evet konu güncel ve wine ile fatih kalem çalışmıyor.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.