🚀 Ferman – Açık Kaynak Tarayıcı ve Yapay Zeka Platformu

Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır forumda Pardus için sorulan Tarayıcı ve Yapay Zeka Asistanı için kendi imkanlarım bilgim dahilinde açık kaynaklı yazılım bileşenleri ve yapay zeka yardımıyla geliştirdiğim bu projeyi şimdi sizler ve tüm internet kullanıcıları ile paylaşarak hem fikirlerinizi almak hem de daha fazla ne yapabilirim bilmek istiyorum.

Bir süredir üzerinde çalıştığım proje Ferman artık kullanılabilir bir hale geldi. Bu nedenle hem projeyi sizlerle paylaşmak hem de topluluktan geri bildirim almak istedim.

Proje tamamen açık kaynak yazılım bileşenleri kullanılarak geliştirildi ve Linux kullanıcılarının özellikle sevdiği “kontrolün kullanıcıda olduğu sistemler” mantığına uygun bir yapı ile hayata geçirildi.

Ferman aslında iki farklı ama birbirini tamamlayan bölümden oluşuyor:

• Ferman Browser (masaüstü web tarayıcısı)
  • Ferman.net.tr (yapay zeka platformu ve API servisi)

Bu iki yapı birlikte kullanıldığında tarayıcı içinde doğrudan yapay zeka ile çalışabilen bir ortam oluşturuyor.

:globe_with_meridians: 1. Bölüm – Ferman Browser

Ferman Browser, Linux ve Windows üzerinde çalışan hafif, açık kaynaklı bir masaüstü web tarayıcısıdır.

Tarayıcı, klasik bir tarayıcı olmanın yanında entegre yapay zeka paneli sayesinde kullanıcıyı ayrı bir AI uygulamasına yönlendirmeden doğrudan tarayıcı içinde yapay zeka ile çalışmasına imkan sağlar.

Teknik tarafta proje şu teknolojiler kullanılarak geliştirildi:

• C++20
  • GTK4
  • WebKitGTK
  • Chromium Embedded Framework bileşenleri

Bu sayede sistem kaynaklarını aşırı tüketmeyen ve Linux masaüstü ortamlarıyla uyumlu bir yapı hedeflendi.

Tarayıcının en önemli özelliği ise Ferman AI platformu ile entegre çalışmasıdır. Kullanıcılar ister ferman.net.tr adresinden ücretsiz(limitli) API anahtarlarını tanımlayabilir, isterse diğer bilinen platformlar üzerinden aldıkları ücretli API anahtarını kullanabilir.

Bu sayede tarayıcı üzerinden:

• OpenAI
  • Anthropic
  • DeepSeek
  • veya farklı AI sağlayıcıları

ile doğrudan ve aynı anda sohbet etmek bilgi almak ve işinizi yönetmek mümkün hale gelmektedir.

:brain: Tarayıcı İçinde Yapay Zeka Kullanımı

Ferman Browser’ın en dikkat çekici kısmı AI sohbet panelidir.

Adres çubuğunun sağ tarafında bulunan AI butonu ile sohbet paneli açılır ve tarayıcı içinde çalışmaya başlar.

Bu panelde sohbetleri daha güçlü hale getirmek için 3 farklı operatör sistemi bulunuyor.

@ Operatörü – AI ajan çağırma

Ayarlardan tanımladığınız yapay zeka ajanlarını sohbet sırasında çağırabilirsiniz.

Örneğin:

@sizinajan bana basit bir wordpress eklentisi yazmak için yol haritası hazırla

Aynı sohbet içinde birden fazla AI ajanından görüş almak da mümkündür.

# Operatörü – Seçilen sekmeyi sohbete dahil etme

İncelediğiniz web sayfasını doğrudan yapay zekaya gönderebilirsiniz.

@sizindigerajan #1 bu sayfayı özetle

Tarayıcı sayfanın içeriğini HTML etiketlerinden arındırarak AI modeline gönderir.

Bu özellik özellikle:

• makale özetleme
  • teknik doküman inceleme
  • kod analizleri

gibi durumlarda oldukça pratik oluyor.

* Operatörü – Eski sohbeti yeni sohbete ekleme

Daha önce yaptığınız sohbetleri yeni sohbetlere dahil edebilirsiniz.

*sohbet-5 devam edelim

Bu sayede uzun süreli bağlamı olan çalışmalar yapmak mümkün hale geliyor.

:open_file_folder: Tarayıcı İçindeki Ek Araçlar

Tarayıcıda küçük ama pratik bazı araçlar da bulunuyor.

Sol üstteki Home butonu kullanıcı tarafından belirlenen bir sayfaya gider.

AI butonunun yanında bulunan klasör simgesi ise kullanıcı tarafından belirlenen bir klasörü hızlıca açar. Bu özellik özellikle:

• indirme klasörü
  • proje klasörleri
  • notlar

gibi dizinlere hızlı erişim için tasarlandı.

:robot: 2. Bölüm – Ferman AI Platformu

Projenin ikinci kısmı ise ferman.net.tr platformudur.

Bu platform temel olarak:

• bir yapay zeka sohbet arayüzü
  • bir API servis platformu
  • ve bir AI yönetim paneli

olarak çalışır.

Platformda açık kaynak Qwen 3.5 modeli kullanılmaktadır ve sistem Ollama altyapısı üzerinde çalışır.

Kullanıcılar platform üzerinden ücretsiz API anahtarı alarak tarayıcılarında veya kendi projelerinde kullanabilirler.

:bust_in_silhouette: Profil Sistemi

Ferman platformunda diğer AI servislerinden farklı olarak profil sistemi bulunur.

Bu sistem sayesinde kullanıcılar farklı kullanım alanları için ayrı AI profilleri oluşturabilir. Özellikle kamuya açık alanlarda yada iş yerinde özel | kişisel bilgilerinizi yada başkalarından korumak istediğiniz bilgiler için size özel profiller oluşturarak erişimi sınırlayabilirsiniz.

Örneğin:

• İş
  • Hobi
  • Freelance
  • Kişisel özel kullanım
  • Akademik Araştırma

Her profilin sohbet geçmişi birbirinden ayrı tutulur.

Bu özellik özellikle yoğun AI kullanan kişiler için oldukça düzenli bir çalışma ortamı sağlar.

:lock: Profil Parolası

Bir diğer özellik ise profil ve projeleri parola ile koruyabilme sistemidir.

Bu sayede:

• ortak kullanılan bilgisayarlarda
  • ekip çalışmalarında
  • hassas projelerde

yetkisiz erişimlerin önüne geçmek mümkün olur.

:jigsaw: Ferman Browser Özellikleri

• Çoklu sekme sistemi
  • Akıllı adres çubuğu
  • Yer imi yönetimi
  • İndirme yöneticisi
  • Geçmiş yönetimi
  • AI sohbet paneli
  • Çoklu AI ajan desteği
  • API anahtar yönetimi
  • Yerel SQLite sohbet geçmişi
  • Linux uyumlu GTK4 arayüz

:test_tube: Platformun Amacı

Bu projeyi geliştirirken temel hedefim:

• Linux kullanıcıları için alternatif bir tarayıcı
  • Tarayıcı içinde çalışan entegre AI ortamı
  • Açık kaynak bileşenlerle geliştirilen kontrol edilebilir bir sistem

oluşturmaktı.

Elbette proje hâlâ gelişme aşamasında ve topluluk geri bildirimleri benim için oldukça değerli.

:speech_balloon: Sizden Gelen Öneriler

Projeyi test eden veya inceleyen arkadaşlardan özellikle şu konularda görüş almak isterim:

• Linux uyumluluğu
  • performans
  • arayüz kullanım kolaylığı
  • AI entegrasyonu
  • güvenlik önerileri
  • yeni özellik fikirleri

Olumlu veya olumsuz tüm geri bildirimler projeyi geliştirmek açısından çok değerli.

:link: Proje Bağlantıları

:globe_with_meridians: Platform

:computer: Kaynak kodu

4 Beğeni

Selamlar hocam. Uygulama Pardus 25 de kuruluyor ama açılmıyor!

Nedeni?
mt@pardus:~$ ferman-browser

ferman-browser: error while loading shared libraries: libzip.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory

Uygulamayı test etmek isteyenler için çözümü:

sudo apt install libzip5 (Depoda libzip4 yok maalesef)

sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libzip.so.5.5 /usr/lib/x86_64-linux-gnu/libzip.so.4 (Sembolik linkle hallettim)

sudo ldconfig (Bilmeyenler için yazayım. Bu komut ile sistemimize: “Kütüphane dizinlerine yeni bir bağ ekledim, git bu dizinleri tekrar tara ve önbelleğini güncelle” dedik)

Sonuç: Uygulama açıldı. Elinize emeğinize sağlık. Uygulama derlenirken libzip4 paketi yerine libzip5 tercih edilseymiş iyiymiş. tracker.pardus.org.tr den paket takibi yapılabilir.

2 Beğeni

Bu tarz projeler tadından yenmiyor. Bende tarayıcı yapmıştım. Arayüzünüz güzel olmuş. Ferman AI konusuna gelirsek:

İşlevsellik

Yapay zeka ile işlevsellik eklemek çok pooüler bir şey şunları ekleyebilirsiniz:
1. Web’de arama
2. Derin düşünme
3. Kod yazma modu
4. Yazma modu(sağda bir metin editörü, solda ise sohbet alanı, yapay zeka doğrudan içeriğie erişebilse çok iyi olur)
5. Projeler(biliyorum bu özellik var ama herhangi bir işlevi yok. O proje için dosya eklesek ve yanıtlarını o dosyalara göre verse çok iyi olur)

Yerel Çalıştırma

Ferman AI’da direkt qwen apı yerine biraz kişiselleştirme yapsanız. Mesela ön tanımlı promt olarak:

Sen Ferman AI olarak bir yapay zeka asistanısın. Görevin kullanıcılara istedikleri bilgiyi en doğru şekilde vermek. Nazik ve anlaşılır bir dil kullan. Ferman AI ın bazı özellikleri şunlar...

gibi ve offline çalıştırılabilinir modeli (.gguf) verseniz çok daha iyi olur. Ancak bu haliyle bile kumru gibi yapay zekalardan daha iyi sebebi açık ama neyse.

Tarayıcı’ya da bakacağım inşallah bir ara

2 Beğeni

Uygulamayı bu öneri ile 🚀 Ferman – Açık Kaynak Tarayıcı ve Yapay Zeka Platformu - mobilturka tarafından #2 çalıştırabildim . Yotube videoları açılıp hataya düşüyor.

1 Beğeni

Böyle geri bildirimler geldikçe kullanıcı deneyimine göre gerekli güncellemeleri yapacağım.

Yorumlarınız için teşekkürler

Teşekkürler, bu tarz geri bildirimler çok önemli

Merhaba

Aşağıdaki komutu çalıştırıp tekrar dener misiniz?

sudo apt install
cmake
g++
libgtk-4-dev
libwebkitgtk-6.0-dev
pkg-config

Hocam benim de dikkatimi çekti. YouTube da bir video açtım yarısına kadar oynattı. Yarısından sonra siyah ekranda kaldı. Dedim acaba benim sistemde mi sorun var. O yüzden tam emin olmadığım için yazmamıştım. Ona terminalden bakacaktım unuttum. Şu sıralar bilgisayara olan vaktim maalesef sınırlı.

Yapay zeka ile çözmeye çalıştım kodek filan yükletti . Olmayınca yedekten geri döndüm artık . Yazı tipi ve Uzantı ekleyebilme özelliği gelirse güzel olur .

1 Beğeni

Geri bildirim için teşekkürler.

Ayrıca kayıt olan arkadaşlara 3 ay boyunca pro abonelik hediye ediyorum hem mesaj hem api kullanımı olarak Ferman AI yapay zeka deneyimini doyasıya yaşayabilirsiniz.

1 Beğeni

(ferman-browser:3165): Gtk-WARNING **: 17:45:31.052: Theme parser error: :33:5-14: No property named “max-width”
[0:06:11.889902522] [2] INFO Camera camera_manager.cpp:327 libcamera v0.4.0
[0:06:11.891129354] [87] ERROR DmaBufAllocator dma_buf_allocator.cpp:119 Could not open any dma-buf provider

Gördüğün bu hata mesajları, teknik olarak iki farklı sorunu işaret ediyor. Ancak uygulamanın (ferman-browser) düzgün çalışmamasının veya kilitlenmesinin asıl sebebi muhtemelen ikinci kısımdaki dma-buf hatasıdır.

İşte bu hataların anlamları ve çözüm yolları:

1. Gtk-WARNING: Theme parser error

Bu hata genellikle önemsizdir. Uygulamanın kullandığı GTK (grafik arayüz) temasında, sistemin tanımadığı bir özellik (max-width) tanımlanmaya çalışılmış.

• Anlamı: Yazılımsal bir “kozmetik” hata.
  • Etkisi: Uygulamanın çalışmasını engellemez, sadece konsolda bir uyarı olarak görünür. Bunu göz ardı edebilirsin.

2. ERROR: DmaBufAllocator: Could not open any dma-buf provider

Asıl kritik hata budur. Uygulama, video işleme veya kamera donanımıyla doğrudan etkileşime geçmek için dma-buf (Direct Memory Access Buffer) mekanizmasını kullanmaya çalışıyor ancak sistemde buna erişemiyor.

• Nedenleri:
    • İzinler: Kullanıcının /dev/dma_heap gibi donanım erişim dosyalarına erişim yetkisi olmayabilir.
    • Sürücü Sorunu: Ekran kartı veya kamera sürücüleri (özellikle DRM/KMS sürücüleri) düzgün yüklenmemiş veya yapılandırılmamış olabilir.
    • Konteyner/Sandbox: Uygulamayı Docker veya Flatpak gibi izole bir ortamda çalıştırıyorsan, bu ortam donanıma erişemiyor olabilir.

Ne yapabilirsin?

1. Yetkileri Kontrol Et: Eğer uygulamanın donanıma erişmesi gerekiyorsa, kullanıcı grubunda olup olmadığını kontrol et:
  • Örneğin: sudo usermod -aG video $USER (Ardından oturumu kapatıp açman gerekebilir).
  1. Sürücüleri Güncelle: Grafik sürücülerinin (Mesa, NVIDIA vb.) güncel olduğundan emin ol.
  2. Ortam Değişkeni: Bazı durumlarda uygulamayı terminalden çalıştırırken şu değişkeni eklemek sorunu çözebilir: LIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 ferman-browser (Bu, donanım hızlandırmayı devre dışı bırakarak yazılım tabanlı çalışmayı dener; performans düşebilir ama hatayı kesebilir).

Özetle: Uygulaman muhtemelen donanım hızlandırmalı video/kamera modülüne erişmeye çalışırken sistemin donanım katmanında bir “kapı duvar” ile karşılaşıyor.

Pardus 25, Debian (Sid/Trixie tabanına yakın) temelli olduğu için bu tür düşük seviyeli (low-level) donanım erişim hataları genellikle güncel kernel veya kütüphane uyumsuzluklarından kaynaklanır.

Pardus üzerinde bu sorunu aşmak için şu adımları sırayla deneyebilirsin:

1. Kullanıcı İzinlerini Güncelle

dma-buf hatası genellikle “video” veya “render” gruplarına erişim eksikliğinden kaynaklanır. Şu komutla kullanıcını gerekli gruplara ekle:

Bashsudo usermod -aG video,render,input $USER

Önemli: Bu komuttan sonra mutlaka oturumunu kapatıp tekrar aç veya bilgisayarı yeniden başlat ki değişiklikler geçerli olsun.

2. İzinleri Manuel Kontrol Et

Eğer sorun devam ederse, dma-buf sağlayıcısının yüklü olduğu /dev/dma_heap dizininin izinlerini kontrol edelim:

Bashls -l /dev/dma_heap

Eğer bu dizin yoksa veya izinleri root kullanıcısına aitse, donanım hızlandırma düzgün yapılandırılmamış olabilir.

3. Uygulamayı “Software Rendering” ile Başlat

Sorunun doğrudan donanım sürücüsüyle (libcamera/GPU) ilgili olup olmadığını doğrulamak için uygulamayı GPU’yu pas geçecek şekilde çalıştır:

BashLIBGL_ALWAYS_SOFTWARE=1 ferman-browser

Eğer uygulama bu şekilde hata vermeden açılırsa, sorun Pardus 25 üzerindeki grafik sürücülerin (özellikle mesa paketleri) veya libcamera kütüphanesinin o donanımla tam olarak anlaşamamasından kaynaklanıyordur.

4. Sistem Paketlerini Güncelle

Pardus 25 güncel bir yapıya sahip olduğu için, paket depolarında libcamera veya mesa için bir yama yayınlanmış olabilir:

Bashsudo apt update && sudo apt full-upgrade

Gemini analizi buşekilde

Uyarılarınızı not aldım ilk güncellemede hepsini çözeceğim .

Tüm sorunları çözülünce tekrar denemek isterim . Şöyle veri çekmiyen güvenle kullanılacak bir tarayıcımız olur inşâallâh .

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.