Geç kapanma & disk şifre sorunu & arayüz

Merhaba. Çok yeni sayılmaz baya oldu Pardus kullanmaya başlayalı ancak en uygun yer burası idi. Ondan burada açıyorum konuyu. Pardus 17.5 kullanıcısıyım. Soracaklarım şu şekilde:

  • Pardus bazen geç kapanıyor. O oturumda çok uygulama açıldığından olduğunu düşünüyorum. Bunun için bir çözüm var mı? Baya uzun bekletiyor (30 sn civarı olabilir.) Sistemim de gayet iyi bir sistem. Onu da belirteyim.

  • Sistem diski dışındaki disklere erişmek için şifre soruyor. Hatta bazı uygulamalarda da. (Windowsu açıp, kapatırken shift tuşuna basmayı yaptım. Sorun devam ediyor.)
    Ayrıca bazı klasörlere erişim izni yetkisi problemi de olmuştu. Mesela normal sistem diskine klasör açtığımız programlama dili için yapılan yüklemelerde. Codeigniter ve Ruby gibi.

  • DDE arayüzünü seviyorum. 19 sürümüne geçmeyi isterim ancak DDE ne derece kullanılabilir onda? Ya da 19 serisinde başka önerebileceğiniz arayüz var mı?

Teşekkür ediyorum şimdiden.

1 Beğeni

Selamunaleyküm
dde çok fazla bilmiyorum ama bir ara denemek için pardusta kurmuşutum biraz eksikleri vardı.
tavsiyem 19.5 a geçip görsellik istiyoranız kde plazma yükleyebilirsiniz veya direk gnome arayüzü de olabilir.

bu konuda biraz masaüstü ortamları hakkında konuşmuştuk

bunun sebebi(eğer yanlış anlmadıysam) normalde ev klasörü hariç diğer klasörler sisitem klasörleri olduğu için yanlışlıkla değiştirilmesin diye parola istiyor. sudo ile bu yetkilendirmeleri yapabilirisiniz
birde sudo thunar gibi thunar yerine sistemde hangi dosya yöneticisi kullanılıyorsa onun ismi verilerek grafik arayüzden de halledilebilir
ayriyetten

başlangıç uygulamaları kde,xfce ve gnomeda ayarlar- başlangıç uygulamaları diye bir yerdeydi dde ayarlar varmışdı tam hatırlamıyorum ama /etc/xdg/autostart burda sistem başlangıç dosyalarına bakabilirisiniz. ~/.config/autostart veya burdan kullanıcıya özel olanları da inceleyebilirisiniz

4 Beğeni

Pardus Ondokuz, Debian Buster tabanlı bir işletim sistemi. DDE’nin Debian Buster için paketlemelerinde bazı bağımlılık sorunları vardı. Debian Bullseye’ın kararlı sürümüne giderek yaklaşmamıza ve hâlâ DDE’nin Buster’da düzgün çalışmamasına bakarsak Ondokuz’da DDE kullanamayacağımız kesin gibi.

Biraz ince ayar yaparak GNOME veya KDE ile istediğinize yakın bir sonuç alabilirsiniz.

3 Beğeni

Merhabalar,
Geç kapanma olayı hakkında bilgim yok maalesef, bende saniyeler içersinde kapanıyor.

Bu erişim izinleri güvenlik açısından yapılan bir şey. Eğer istemiyorsanız açılışta sisteme otomatik bağlanırlar ve dolayısıyla şifre istemezler. Zaten bilgisayarı kapatana kadar şifreyi bir kere girmeniz yeterli, bir dahakilerde sormayacaktır. Sormasın diyorsanız ayarlardan yapılıyor ve ayarlar uygulaması masaüstü ortamlarında (Xfce, Gnome, Kde, Dde vs.) farklılık gösterdiğiniden dolayı tek bir yol söyleyemeyeceğim, ayrıca hepsininki de nereden yapılıyor bilmiyorum. Siz en son karar verdiğiniz masaüstü ortamında yeniden yazın bilenler yardımcı olmaya çalışır.

Ben açıkçası Gnome’yi çok beğendim. Pardus 19 Gnome indirebilirsiniz. Ayrıca KDE de gayet güzeldir fakat ana sürüm olarak gelmediği için kendiniz yüklemelisiniz. Merak etmeyin zor değil aşağıdaki mesajdaki yönergelerle rahatlıkla kurabilirsiniz KDE’yi:

1 Beğeni

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkürler. Tekrar bakıp cevap yazacağım nasip olursa.

1 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.