Gnome / Xfce Arası Gözlemler

Arkadaşlar yeni indirecek ve kullanacak arkadaşlara bazı bilgiler aktarmak isterim.

3 aylık bir Gnome maceramın ardından kadim dostum Xfce’ye yeniden merhaba dedim.

Şimdi size eksi ve artıları hakkında bazı bilgiler vereceğim ki sizde benim gibi düzeninizi kurduktan sonra değişim yapmak zorunda kalmayın.

Gnome artıları;
1-Mükemmel sadelikte ve erişilebilirlikte bir arayüze sahiptir.
2-Kullanırken insana huzur hissi verir. Bu özelliği tüm gnome geliştiricileri tarafından da dile getirilmektedir ve gnome 3 ile tüm bu tasarımlarının modern ve sade bir yapıya sahip olmasını amaçlamışlardır.
3-Çok güzel eklentileri mevcuttur. Acayip şekilde değişime açıktır. Her türlü çılgınlığı yapabilecek kadar esnek.
4-Programlarına aşina olduktan sonra hiç bir ek yazılıma neredeyse ihtiyaç duymazsınız. Çok güzel ve dolu dolu bir mağazaya sahiptir.
5-Kullandığımız çoğu uygulamanın geliştiricisi veya sahibidir. Bunlardan bazılar gdebi, evolution, geary vb.
6-Pardus üzerinde yeni olmasına karşın stabil çalışır. Hata çıkarmaz. Yada bana hiç hata yaşatmadı.

Xfce Artıları;
1-Çok hızlı ve akıcı bir arayüze sahiptir.
2-Sade ve kullanımı kolaydır.
3-Ayarlar editörü biraz karmaşık olsa da biraz kurcalayınca öğreniliyor. Öğrenmesi kolay yani.
4-Windows tarzı bir görünüme sahip ve çok kolay aşina olunabilir. Özellikle Windows’tan geçince Xfce ile başlamak akıllıca olur.
5-Pardus Forum’da bulunan konuların bir çoğu Xfce üzerine açılmış ve yazılmış çözümler. Bilen sayısı da fazla. Kolay çözüm bulunabilmektedir.
6-En önemli noktası performanstır. Gnome’a göre performansı görülebilir ve hissedilebilir şekilde yüksektir. Kasma yapmaz kolay kolay.

Şimdi arkadaşlar bunlar tam derin bir inceleme değildir. Yeni kullanıcılara bir ön bilgilendirmedir. Yaşadığım bir olayı sizinle paylaşmak için yazdım bunları.

Android Studio kurdum bilgisayarıma. Uygulama geliştiriyorum. Biliyorsunuz ki android studio 980 ile 1,2 GB arası Ram kullanan bir uygulama. Yani aşırı ağır bir uygulama. Ben bir de firefox açıp müzik dinliyorum. Belki araştırma da yapıyorum bu 2 sekme 3 sekme oluyor. PC’nin RAM’i 4 GB. Zaten 2 GB’ı studio ile firefox’a gidiyor. Geri kalanını da Gnome kullanıyor. Bize ne kaldı 0. Takas alanının %70 kullanıldığını gördüm. SSD HDD yok ki PC’de. Takas alanına geçince bir kasma bir yavaşlama insanı çıldırtır cinsten. Dayanamadım Xfce’ye geçtim. İnanmayacaksınız. hiç kasma yok. Gayet akıcı bir şekilde çalışmakta. Firefox ile android studio arası geçiş yaparken birazcık ekran geçişi ağırlaşıyor o da normal ben biraz abartıyorum belki hızlı olması açısından. Çünkü videolu ders izliyorum ve yapılanları anlık olarak bende yazıyorum. Bu sebeple sürekli geçiş yapıyorum. Her neyse. Kısacası eğer benim gibi yapmayacaksanız ve normal biri gibi kullanacaksanız cihazınızı Gnome kurun derim. En azından deneyin. Görselliği sizi çok mutlu eder. Lakin performans ihtiyacım var benim diyecekseniz Xfce’den şaşmayın. Ayrıca Xfce de kesinlikle gayet çekici ve sade bir arayüze sahiptir. Ben bir Windows gibi karmaşık olduğunu düşünmedim hiç. Öğrenmesi de aşırı kolay. Pardus ekibine de buradan tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum. Xfce’ye bu kadar önem vermelerine şaşmamak gerek. Çok teşekkürler. Xfce candır.

Herkese Selamun Aleyküm.

10 Beğeni

Ben 3 ay bile dayanamadım.

Selamlar.

2 Beğeni

Merhaba;
Güzel bir yazı olmuş.
Teşekkürler.

Selamlar.

3 Beğeni

Bunu taraftarlık hissinden değil aynı tecrübeleri yaşadığım için söylüyorum: Çok güzel ifade etmişsiniz.

3 Beğeni

Bu konu son cevaptan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.