Pardus XFCE mi GNOME mi

Pardus işletim sitemini önceden de biliyorum ve uzun zamandır takip ediyorum ve artık kurmak istiyorum.
Pardus XFCE mi Pardus GNOME mi daha iyi?
Yorum yazarak yardımcı olabilirsiniz.
Hangi Pardus sürümü daha iyi Sistem Özeliklerim daha iyi sistem özeliklerimi yazıyorum.

|İşlemci|AMD Phenom™ II X4 840 Processor 3.20 GHz|
|Takılı RAM|4,00 GB|
|Sistem türü 64 bit işletim sistemi, x64 tabanlı işlemci|
|Kalem ve dokunma Bu görüntü biriminde kalem girdisi veya dokunarak giriş yok|

1 Beğeni

Aslında bu biraz daha kulanım amacı ve kişisel zevklerinize göre değişiyor. Mesela sadece arayüz konusundan bakarsak XFCE Windows’a daha yakın. Windows’tan geçen birisi için tavsiye edilebilir. Menüsü vs çok yabancılık çekmez.

Ama daha çok sistem özellikleri olarak soruyorsanız ona daha iyi bilenler cevap verebilirler. Daha önce bu konu forumda konuşuldu. Belki aradığınız cevap orada vardır. Şu linkleri inceleyebilirsiniz:

4 Beğeni

Peki pardusun çok fazla ram yediği doğru mu?
technopat ta çok duyuyorum.

Ben Xfce diyorum :slight_smile:

4 Beğeni

Temayı nasıl değiştirdiniz

Bu arkadaşların bahsettiği üzere kişisel bir seçim konusu. Fakat benim gözüme çarpan ve masaüstü ortamları seçiminde öne çıkan temel seçici etken, genellikle performans veya görsellik ya da bu ikisinin uyumunu iyi yakalayan bir masaüstü ortamı arasında yapılan seçimler oluyor.

XFCE hakkında şunlar özetlenebilir: Hafif ve sade, Windows 98’e benzeyen altyapısı ile son kullanıcı için daha çok performans odaklı bir masaüstü ortamı. Farklı dağıtımlardaki kaynak kullanımı değişebilir ancak Pardus söz konusu olunca 21.1 sürümünde şu anda yaklaşık olarak 450 ila 650, biraz arttırırsak 800 Mb’a kadar boşta bir ram kullanımına sahip. xfce-look.org gibi sitelerde de erişebileceğiniz üzere fena sayılamayacak bir özelleştirilebilme seçeneğine sahip ve komünitesi oldukça geniş, sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

GNOME ise daha çok görselliğe dayanır ve animasyonları ile, şık teması ile daha çok masaüstü ortamında estetiğe önem verenler tarafından tercih ediliyor. XFCE veya XFCE’den daha hafif LXDE masaüstü ortamlarına nazaran daha fazla kaynak tüketiyor ama çok büyük bir dezavantaj yaratmıyor.

Bir de KDE masaüstü ortamı var. Pardus depolarında mevcut ve $ sudo apt-get install kde-plasma-desktop diyerek yüklenebiliyor. Aralarındaki en çok özelleştirilebilirliğe ve görselliğe sahip olanlardan biri de bu masaüstü ortamı. XFCE ve GNOME arasında gidip gelenler için bir alternatif ve kaynak tüketimi de bu masaüstü ortamlarına yakın.

Bu saydığımız faktörler kullanıma göre değişiklik gösterecektir elbette. Ben ise sadeliği, performansı ve güzelliği sebebiyle her daim XFCE’yi tercih ediyorum. Kendi masaüstü ortamım:

2 Beğeni

Bir Masaüstü Ortamını uzun süre kullanırsanız, onu özelleştirmeyi ve yönetmeyi de iyice öğrenebiliyorsunuz. Yeter ki araştırın, soru sorun, cevap arayın, kurcalayın. Kullandıkça tecrübeniz artıyor.

Hiç bilmiyorsanız, ufak bir araştırmayla sistem gereksinimlerini, beraberinde gelen uygulamaları ve temel görünüşünü dikkate alıp, tercihinizi yaparsınız.

4GB Ram ile bilebildiğim kadarıyla çoğunu kurup, deneyebilirsiniz.

Kardeşim sistemini baz alırsak GNOME kullanman zor. XFCE eski bilgisayarlar için ideal bir sürüm ve çıkma amacı da bu zaten. Ayrıca GNOME sürümü çok eski (3.38)
XFCE son sürüm ve dediğim gibi sistem gereksinimleri düşük olan bir arayüz. İyi kullanmalar.

Merhaba,

Ben şahsen, özelleştirilebilme olanaklarından ve daha doyurucu bir kullanıcı deneyimi sunduğu için Gnome arayüzünü kullanıyorum. Gnome’un artı ve eksilerini şöyle sıralayabilirim.

  • Daha iyi bir kullanıcı deneyimi
  • Genelde daha bütünlüklü bir arayüz ve araç seti
  • Daha iyi bir çoklu masaüstü deneyimi (bence)
  • Daha az özelleştirilebilme (Gnome Tweaks/İnce ayarlar neysekibu farkı azaltıyor biraz)
  • Daha fazla sistem kaynağı (RAM ve işlemci) ihtiyacı

Bu arada şunu ekleyebilirim: Debian ve Pardus’un kullandığı Gnome sürümleri arasında muazzam bir fark yok. En önemli fark, Gnome 40 ile gelen trackpad gesture’ları.

Gnome 41 ile gelen güç yönetimi aracının mesela, daha iyisi Pardus’ta uzun süredir mevcut.

4 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.