Merhaba arkadaşlar.
Linux’a bugün geçmeye karar verdim. Ubuntu, Mint dahil onlarca linux dağıtımı denedim. Hiç birini beğenmedim. Sonra aklıma nereden geldiyse aaa dur bizim pardus vardı dedim ve bayıldım.
20+ yıldan fazladır Windows kullanıyordum artık gına geldi sıkıldım da zaten. Bundan sonra Pardus’tayım
Bu arada şu Nvidia’yı düzgün nasıl kurarız söylerseniz sevinirim. Pardus’un güncelleyicisi ile denedim çok hata aldım ekstra çözümü bilen varsa sevinirim.
depolardan NVIDIA 580.82.07 sürücüsünü bulup indirebilirsiniz. Ekran kartınız olan 40 serisi için güzel bir sürücü, bu aylarda çıktı ve yapay zeka desteği var. Performansı güzel olur.
Nvidia sitesinden .run olarak indirip kurmaya çalışıyorum ama şöyle diyor;
"ERROR: Unable to find the development
tool cc in your path; please
make sure that you have the
package ‘gcc’ installed. If
gcc is installed on your
system, then please check that cc is in your PATH. "
nvidia’nın sitesinden indirmek de olur ama önerim doğrudan apt deposundan indirmeniz olacaktır.
eğer siteden devam edecekseniz önce which gcc komutunu çalıştırın. eğer çıktı boşsa (ki sanırım öyle) sudo apt install gcc -y komutuyla indirin ve tekrar .run dosyasıyla deneyin.
o da olmazsa, apt deposuna nvidia yazıp bahsettiğim sürücüyü indirebilirsiniz. pardus uygulama mağazasına girin ve depo kısmında nvidia’yi aratın.
Ben Nvidia GT 1030 Ekran kartı kullanıyorum. Pardus 25’in Gnome sürümünü henüz Beta iken ve mağazada Pardus Nvidia Yükleyici yok yada çalışmıyorken ilk olarak terminalden kurdum. Sürücü kurmadan önce hiçbir sorun olmadığı halde Pardus 25 Betasına normal olarak giriş yapamamış ve Pardus 25 Betasını silip yeniden kurarak beklemeye başlamıştım.
Dün gece hiç bir yerden kurdum çalışıyor diye duymadığım hâlde “belki düzelmiştir” diyerek Pardus 25 mağazasındaki Pardus Nvidia Yükleyici ile kurdum.
Varsayılan olarak 550 sürücüsünü önerdi, ama penceredeki Nvidia Depolarını kullan seçeneği seçtiğimde 580’i kurdu.
Sonuç; Henüz daha dün gece sabaha karşı kurdum ve ilk açılışlarda ekranda bir parazitlenmeden başka sorun görünmüyor!
İşte bu benim deneyimim.
Sizinkisi nasıl olur bilemiyorum.
Forumda bu paylaşımla deneyimimi paylaşmıştım. Çünkü Nvidia sürücüsü yükledim sorunsuz çalışıyor diyen paylaşım yoktu!
Ben 580 yükledim ve açılırken bir parazitlenmeden başka bir sorun yok.
Hâ! Bir de sâdece sürücüleri yüklemiş Nvidia Settings gibi bir uygulama yüklenmemiş!
Fakat o uygulama yüzünden LMDE 6 Faye ve şimdi LMDE 7 Gigi’de varsayılan olarak Tam Dinamik Aralık görüntü vermeye çalıştığı için sorun yaşadığımdan üzülmedim bile.
Gcc yükledikten sonra nvidia’nın sitesinden indirdiğimi kurdum ama tam performans alamadım zira 144hz yükseltemiyorum 60hz kalıyor. Apt depodan indirdiğim de arka plan mavi oldu
Neysre araştırıp bulacağız alışacağız artık pardus abimize :)))
Valla ne yaptıysam olmadı.
Pardus yükleyici ile yaptım olmadı.
Debian yükleyici ile yaptım yine olmadı.
Temiz kurulum yaptım, Nvidia’ya dair her şeyi sildim resmi siteden sürücüyü indirdim olmadı. Windows Dual boot yaptım bende. Oyunlarda windows, Yazılımda Pardus gideceğim.
Zorin OS falan da yükledim de pardus daha sardı o yüzden değiştirmedim.
Sizinki biraz eski kart GTX. RTX serisi daha sıkıntılı yok yapay zekası yok Ray Tracing bilmem ne. Ama araştıracağım Pardus’ta Nvidia’yı maksimum hale getireceğim merak etmeyin. Yeni girdim Linux’a daha bir iki haftaya çözerim