Bu konu şu başlığın devamıdır. Orada, winrar’a benzeyen bir arşiv yöneticisi yapmak istediğimden bahsetmiştim ve aradan uzun zaman geçince konu kapanmıştı.
LinTAR, linux sistemler için geliştirilmiş winrar alternatifi bir arşiv yöneticisidir. Henüz beta’dır. İsmi, winrar’a espirili bir gönderme yapmak amacı taşır.
Concept & Project Design: shampuan
Implementation & Coding: @cektor
Programming Language: Python
GUI: PyQT5
Licence: GPL
-
zip, rar, 7z, tar… gibi birçok popüler formatları destekler.
-
Detaylı sıkıştırma ve çıkartma seçenekleri sunar.
-
Arşiv sınama, onarma(beta), hakkında, arama, silme, terminal bilgi vb… özelliklere sahiptir.
-
ingilizce ve Türkçe dil seçeneği mevcuttur.
-
Varsayılan tema karanlık-açık arasında değiştirilebilir.
-
İstenirse sisteme entegre edilerek varsayılan arşiv yöneticisi olarak kullanılabilir. (Beta olduğu için şimdilik tavsiye etmiyorum).
-
Mükemmel bir dosya yöneticisine sahiptir ve birçok işleme izin verir.
-
Hafiftir ve minimum bağımlılık ister, çok hızlıdır.
-
İkon seti özel olarak açık kaynak GIMP ile tasarlanmıştır.
Program, belli bir aşamaya geldiğinde, kodun çok fazla büyümesi, yazılımcı olmadığım için beni durdurmuştu. Esasen ben temel bir süreç yöneticisi ve GUI tasarımcısıyım. Kodlama bilgim yetersiz. Bu noktada @cektor 'dan yardım istedim ve bana desteğini esirgemedi. Saatlerce süren çabalarımız sonucunda, programı “kullanılabilir” hale getirdik ve paketledik. Benim emeğim yüzde 30 ise, cektor’unki yüzde 70’tir. Kodu neredeyse o adam etti.
UYARILAR:
Bu program, sahipli sıkıştırma biçemlerini de destekliyor. Fakat bunları sisteminize kurmuyor (GPL yasaları gereği eklememem gerekiyordu). Dolayısıyla, eğer programın rar sıkıştırması da yapmasını istiyorsanız, rar paketini kurmalısınız:
sudo apt install rar
Eğer kurmazsanız, program tamamen FOSS modda çalışır. Siz bilirsiniz. Rar’a da ihtiyacım var diyorsanız, sahibi “deneme sürümü modunda” kullanmanızı kabul ediyor. Lisans metnine kolayca ulaşıp okuyabilirsiniz.
Repo:
Hata bildirimlerini buradan yapabilirsiniz. Bir sorunla karşılaşırsanız mutlaka bildirin.
İyi çalışmalar, özgür kullanımlar.