Linux Dağıtımlarda Nvidia Driver Sorunsalı

Herkese merhabalar.

Çok fazla Linux kullanıcısını ilgilendirdiğini düşündüğüm, Linux’a yeni geçenleri çok fazla uğraştıran bir sorundan bahsetmek istiyorum: Nvidia Driver Yükleme Sorunu.

Yaklaşım 2 yıldır Linux kullanıyorum. Bu süreçte çok fazla Linux dağıtımını test etme imkanım oldu: Ubuntu, Mint, Manjaro, Deepin, Pardus, PopOS. Yine neredeyse tüm arayüzleri de kullandım: KDE, Gnome, XFCE, Mate, Deepin, Cinnamon… Bu bilgileri, Linux hakkında belli bir düzeyde bilgi sahibi olduğumu belirtmek için yazdım. Farklı bir amacım yok.

Gelelim asıl konumuza. Çok fazla Linux dağıtımı denediğimi yukarıda belirtmiştim. Gerek kurulum esnasında gerekse kurulumdan sonra, bu dağıtımların neredeyse hepsinde Nvidia sürücüsünü yükleme problemleriyle karşılaştım. Örneğin; bazı sistemlerin kurulum ekranlarını başlatamadım, bazı sistemlerde kurulumu tamamladım ancak ilk açılışta siyah ekranda kaldım, bazılarında ise sistemi yükleyip açtıktan sonra bilgisayarın onboard Intel ekran kartı üzerinden çalıştığın fark ettim. Ardından Nvidia driver’ını yüklemek istediğim zaman ise türlü sıkıntılar yaşadım.

Bazı sistemlerde Nvidia sürücüsünü yükledikten sonra fark ettim ki Nvidia-Intel ekran kartları arasında seçim yapabileceğim arayüz yok. Mesela Manjaro’da sistem Nvidia ile açılıyordu, Intel’e geçiş yapamıyordum.

Biraz araştırma yaparak biraz Facebook’taki Linux gruplarına danışarak bu sorunu çözmeye çalıştım ve çoğunda da çözdüm. Son olarak Pardus’u denedim bilgisayarımda. Pardus’ta da Nvidia sürücüsünü yükledim ama xconfig yapılandırma ayarını yapamadım.

Birçok Linux grubunu takip ediyorum. O grupta da Linux’a yeni başlayan birçok arkadaşın bu sorunları yaşadığını gördüm. Yani Linux’a geçmeye bi hevesle karar verip, daha kurulum aşamasında sorunlar yaşamak gerçekten de can sıkıyor. Tabi ki birçok arkadaşa yardımcı olmaya çalıştım.

Şimdi buraya kadar olan kısma bir çizgi çekelim. Benim asıl merak ettiğim mesele şu: Dünya çapında bir dağıtım olan Manjaro dahil neredeyse hiçbir Linux dağıtımı Nvidia konusunda iyi bir çözüm sunmazken nasıl oluyor da Ubuntu Nvidia sürücüsünü kurulum esnasında yükleme imkanı sunuyor, kurulum sonrasında xconfig dosyasını otomatik oluşturuyor ve ayarlar yapıyor? Yine aynı Ubuntu içinde yer alan Nvidia Prime yazılımında Intel-Nvidia ekran kartları arasında seçim yapabileceğimiz menü bulunurken, neden diğer sürümlerde bu menü yer almıyor. Mesela aynı Nvidia Prime yazılımını Manjaro üzerinde de kullandım Nvidia-Intel switcher yani ekran kartı seçebileceğim menü yok?

Görseller üzerinden anlatayım. Ubuntu’yu kurarken “3. parti yazılımları ve sürücüleri otomatik yükle” seçeneğini seçerseniz, Nvidia Prime yazılımını otomatik yüklüyor.

Diyelim ki kurulum aşamasında yüklemeyi unuttunuz. Kurulumdan sonra “Ek Sürücüler” bölümünü açıp tek tıkla yükleme yapabiliyorsunuz. Hatta istediğiniz versiyonu da seçebiliyorsunuz.

Sürücüyü kurduktan sonra Nvidia Prime yazılımı da otomatik yükleniyor. Buraya kadar olan işlemleri diğer sürümlerde de yapabiliyoruz. Ancak xconfig dosyasını kendisi oluşturmuyor. Mesela ekran dalgalanmasını önlemek için küçük bir ayar dosyası oluşturup, bunu başlangıca eklemek zorunda kalıyoruz. Ubuntu otomatik olarak yapıyor bunu.

Gelelim ikinci hususa. Diğer dağıtımlarda Nvidia yazılımını açtıktan sonra Intel-Nvidia arasında geçiş yapabileceğiniz Prime Profiles kısmı bulunmuyor. Ancak Ubuntu’da yer alıyor. Tek tıkla ekran kartları arasında tercih yapıp, oturumu yeniden başlattığınızda o karta geçiş yapabiliyorsunuz. Ancak bu diğer sistemlerde yer almıyor?

gorsel2

Linux gruplarından birinde, Nvidia’nın Linux’a çok sıcak bakmadığı ve Microsoft ile olan tamamen duygusal ($) ilişkilerinden ötürü Linux’a çok fazla destek vermediği yönünde bir yorum okumuştum. Hatta Linux geliştiricilerin Nvidia’ya yaptığı sürücüleri açık kaynak yayınlaması talebini de Nvidia’nın olumsuz yanıtladığını okudum. Yani bu iddialara göre, Linux geliştiriciler Nvidia’ya “Sürücüleri açık kaynak yap, sıkıntıları biz düzeltelim” talebinde bulunuyor ancak Nvidia reddediyor.

Yine konuyla alakalı olarak şunu söylemek istiyorum. Mesela Intel’in onboard ekran kartı, Linux konusunda sorun çıkartmıyor. Sanırım Intel sürücüleri açık kaynak yapmış.

Şimdi bu kadar detaylı bilgiden sonra gelelim asıl merak ettiğim hususlara. Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar aşağıdaki soruları yanıtlarsa gerçekten çok ama çok memnun olurum.

  1. Diğer dağıtımlarda yer almayan Nvidia’yı otomatik yükleme, ayarları otomatik yapma ve Nvidia X Server Setting yazılımında bulunan Intel-Nvidia arasında geçiş yapma özellikleri nasıl oluyor da Ubuntu’da yer alıyor?

  2. Bu işlem bu kadar zor mu ki dünya çapında kullanıma sahip Manjaro bile bu özellikleri sağlayamıyor?

  3. Linux dağıtımlar, neden çift ekran kartlı sistemlerde hangi kartı devreye alacağını otomatik olarak ayarlayamıyor? Çünkü bu sorundan ötürü neredeyse hiçbir dağıtımın kurulumu bile başlamıyor. İlla ki grub’a nomodeset, acpi=off, acpi=! gibi parametreler yazak zorunda kalıyoruz.

Son olarak şunu söyleme istiyorum; Linux’ta ciddi anlamda sürücü sorunu yok arkadaşlar. Ben birçok farklı laptopa (ki bunlardan bazıları yeni ve oyun bilgisayarlarıydı bazıları da eski bilgisayarlardı) farklı Linux dağıtımı kurdum ancak Nvidia dışında herhangi bir sürücü problemiyle karşılaşmadım. Ses kartı, Bluetooth, ethernet kartı, wireless vs hepsini de Linux dağıtımları otomatik olarak tanımladı. Bana göre Linux dağıtımların en büyük sorunu Nvidia sürücüsü.

Yazıyı okuyacak kadar sabır gösterdiğiniz ve yorum yaptığınız için şimdiden teşekkür ederim.

9 Beğeni

Bu konu son cevaptan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni cevap girilmesine izin verilmiyor.