Merhaba, pardus üzerinde “Pardus Disk Kalıbı Yazıcı” ile Windows 10.iso kalıbını yazdırmayı denedim, başarılı bir şekilde yazıldı fakat boot menu tarafından bir türlü boot edemedim.
Win10.iso kalıbını nasıl boot edilecek bir şekilde yazdırmam gerekiyor?
Bios ayarlarından açılış önceliğini flash belleğinize verdiniz mi?
Aşağıdaki var olan bios ayarlarını kontrol ediniz:
legacy → enabled
launch csm → enable
uefi → disable
fastboot → disable
secure boot → disable
iso kalıp dosyasını dd komutu ile yazdırmayı deneyiniz.
Örnek: sudo dd if=win10.iso of=/dev/sdx bs=2048
Not komutta bulunan if parametresinden sonra iso kalıp dosyasının yolu ve adını yazın, of parametresinden sonra takılı olan flash belleğin adınızı yazın.
BIOS Ayarlarında bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum, çünkü daha öncede windows kurulumlarında bu ayarlarda boot edilebilir halde idi. Şu anda dd komutu ile yazdırma işlemini başlattım geri dönüş sağlıyacağım.
Diski ntfs olarak biçimlendirip yeniden iso kalıp dosyasını yazdırın. Ayrıca iso kalıp dosyasının md5,sha256,sha512 kodları var ise karşılaştırın. Belki kalıp dosyasını indirirken bir sorun oluşmuştur.
Bir türlü boot edemedim, şimdi hatırladım iso dosyasını indirirken internet tarayıcısı kapanmıştı tekrar açtığımda duraklatılmış olarak gözüküyordu bende devam ettirdim. Sanırım o esnada indirme sorunu oluştu.
Virtualbox (sanal makina) kurup iso kalıp dosyasını deneyebilirsiniz.
Başka bir windows kurulu olan bilgisayar varsa internetten rufus programı ile yazdırarak deneyebilirsiniz.
VirtualBox (Sanal Makina) üzerinde İSO dosyasını çalıştırmayı başardım. Dosyada sıkıntı yok şimdi sanal makinaya Win10 kurup, o kurmuş olduğum işletim sistemi üzerinden rufus ile yazdırıp deniyeceğim. İşlem sonu sonucu yazarım.
Sanal makineden uğraşmak yerine düzgün bir şekilde yazmayı denemek daha iyi olur çünkü bu basit bir olay aslında. Yalnız Windows’un kendine has birkaç ayarı var ki isoyu direk yazarak boot edemiyoruz.
Ben zamanında WinUSB ile yazmıştım Windows’u yazdırmıştım USB’ye. Şimdi WoeUSB olmuş herhalde.
Tekrar merhaba, sorunu çözdüm. Destekleriniz için teşekkürler. Diğer hesabıma giriş yapamadım yeni hesap açıp bildirmek istedim.
Windows’ta genelde rufus aracı ile yazdırıp boot ederdim, veya iso kalıbının içinde ki dosyaları direkt olarak FAT32 olarak biçimlendirilmiş USB belleğime kopyalama işlemi ile boot edebiliyordum.
Fakat Pardus üzerinde iso dosyasının içindekileri açamadım. Açabilseydim direkt olarak İSO dosyasının içindekileri USB belleğe kopyalıyacaktım.