Linux sistem kasması

2 gb ram 4 çekirdek işlemci var. Eski bir sistem. Linux sistemlerde kullanılamayacak kadar kasıyor. Linux sistem gereksinimi üstünde bir pc. Sizce sorun nerede. Ram mi takam islemcimi.

Merhabalar.

Biraz daha bilgi verirseniz daha net yorum yapılabilir. Ancak şurası kesin ki Ram miktarı düşük. Maalesef günümüzde tarayıcılar çok fazla Ram tüketiyor.

Gnome ve KDE gibi arayüzlerden uzak duymanızı tavsiye ederim. XFCE veya LXDE gibi arayüzlere sahip sistemleri deneyebilirsiniz.

1 Beğeni

Merhaba. Ne yazık ki günümüzde 2 Gb ram bir sistemi akıcı kullanabilmek için yeterli değil. Pardus’un kendisi XFCE masaüstü ortamıyla birlikte standart olarak boşta 450 ila 650 Mb ram kullanıyor. Fakat, basit bir örnekle Brave ya da Firefox’a girerseniz bu kullanım anında 1.5 Gb ila 1.8 Gb arasına çıkıyor, ki bu da haliyle ram kullanımını aşırı zorlamakta ve kasmalara neden olmakta. Ayrıca daha fazla sekme açmadığınızı farz edersek bu böyle, nitekim çok sekmeyle çalışan bir kimse için bu fark 2 Gb üstüne kadar gider.

Terminale $ sudo lshw -c memory yazarak DDR versiyonunu öğrendiğiniz raminizden bir tane daha alarak 4 Gb’a yükseltebilirsiniz, tabii ekstra bir soketin olup olmadığını da kontrol ediniz. lshw komutu çalışmıyorsa $ sudo apt-get install lshw diyerek yükleyiniz ve komutu tekrardan giriniz.

Ram fiyatları ise DDR ve MHz şekillerine göre değişiklik gösterdiği için değişken olabilir.

2 Beğeni

Hayırlı akşamlar, @Arastirmaci Muhammet Bey 'in önerisine baktıktan sonra aşağıdaki gönderiye de bakabilirsiniz.

Sistem boşta İken CPU'nun aşırı yüklenme sorunu nasıl çözülür?

1 Beğeni

Selamunaleyküm
eğer @gokacinlar dediği ram takma imkanınız vasa ram takabilirsiniz onun haricinde

burdaki yönergeleri uygulayabilirsiniz

taraycı içinde biraz acayip bir cevap olcak ama edgeyi kullanabilirsiniz edge baya az ram yiyor. Bir bilgisayarda 2gb lık bilgisayar var ama Pardusta edge ile 900 küsür ram harcıyor. chromede 3 sekmeden sonra bilisayar kapanıyordu nerdesye ama edgede biraz daha rahat.

3 Beğeni

O yönergeleri dün Pardus 'tayken denedim ve şöyle bir durum oldu. Klavyem f klavye oldu.

Klavyemi düzeltmeyi çok denesem de bir türlü çözemedim. Ekran klavyesi ile ve forumda yapılanlarla ve internet aramalarıyla da uğraştıysam da olmadı. İşin kötüsü yeniden başlattıkan sonra xorg çöktü xfce masaüstümü kullanamadım, klavyemle tty üzerinden girdiler yaptım en azından komutlar çalışıyordu.

Yeniden kurulum amacıyla elimde güncel Pardus Cd 'si yoktu; Pardus 17 Cd 'si vardı.

Pardus 17 'yi kurmadan önce hardisk kontrolünü kurulum testinde yaptım.
Pardus 17 'de kablosuz ağlarımı bulacak sürücüler kurulu değil zannediyordum ama bugün ağ ayarlarında kablosuz bağlantı seçeneğine girdim. Ssid yazılan yere akıllı telefonumdaki yönlendirici sekmesinde gösterilen sayısal adresi girdim. Kablosuza bağlandım. Daha sonra kablosuz interneti yavaş bulup telefondaki internetimi telefonumun usb kablosu ile internet paylaşımı yapma seçeneğiyle kablolu internet paylaşımı yaptım.
Forumdaki pardus sürüm yükseltme komutunu kullandım.
Pardus 17 'yi Pardus 'un bir üst sürümüne yükseltmek için yaklaşık 2GB internetim harcandı. İnternet ihtiyacı kalmayınca da internet bağlantısını sonlardırdım.

Uçbirimde hala kurulum süreci devam ediyor. Merak ettiğim şey şu; acaba Pardus 19 mu Pardus 21 mi kurulacak? Sonucu merakla bekliyorum.

Cevap; Pardus 19 oldu. Bir zaman makinesinde gibi oldum. Şimdi de Pardus 21 e geçmeye çalışalım. Burada da 1GB 'yı bulan bir veri harcamam oldu. Toplamda 3GB 'ı buldum. Ve Pardus 21 'deyim.

Buradan anladığım sonuç önemli verileriniz varsa, internetiniz yavaşsa ve sisteminizin güncel kurulum cd 'si gibi tekrar kurabileceğiniz bir depolama aygıtınız da yoksa ve Pardus 'un lpi kitabına bakılsa dahi iyice sistemi öğrenmeden bilinmeyenlere dalmamak lazım. Ha bundan sonra sistemi yazılım yoluyla hızlandırmak istesem ne yaparım?

  • Uçbirimde sudo apt autoremove yazıp, ihtiyacım olmayan uygulamaları ve zamanında yanlış kurmuş olabilme ihtimalimin olduğu uygulamaları kaldırırdım. * Sonra da
    sudo apt-get update yazıp, sistemimi güncel tutardım. Ardından sudo apt-get upgrade yazar ve uygulamalarımı en güncel seviyede tutardım.
  • En son olarak da Synaptic Paket Yöneticisine girer ve ihtiyacım olamayan ve bilgisayarıma da uymayacak olan paketleri bulurum. Kaldırırım. Baktım elle kaldırılamayacak kadar çok paket var diyelim o zaman da o paketlerin ortak isimlerini bir kağıda yazarım daha sonra da uçbirime girerim ve o paketin nereyle akrabalığı var araştırırım. Bunu da şu komutla yaparım:
    sudo find | grep uygulamanın_ismi yazarım ve o uygulamanın olduğu bütün dosyalar karşıma çıkar. Sonra da sistemimden tamamen kaldırmak için
    sudo apt-get purge uygulamanın_ismi yazardım.

En sonunda da sistemimi tekrar güncellemek için sudo apt update yazardım.

Ve böylece sistemim gereksiz yazılımlardan uzak olacağı için önceki haline göre daha hızlı çalışırdı. Yani bilgisayarımı hızlandırmış olurdum ve gereksiz paketler olmayacağı için güncelleme ve yükseltme işlemleri de daha kısa sürede ve internetimi az harcamış olurdum.

Bu ramle bu zor ama masaüstü ortamı olarak lxde kullanabilirsiniz.

Ben 2 gb ramli netbook kullanıyorum, genelde sadece web kullanıyorsan, çok sekme açmıyorsan problem yok. Twitterda canlı sohbetlere katılıp kaydedebiliyorum bir de sorunsuz. Radyo gibi falan kullanıyorum yani.

1 Beğeni

HDD’de bozuk alan (bad sector) olabilir

1 Beğeni

Ubuntu 'nun lxde masaüstü ile kurulu gelen Lubuntu dağıtımını denediniz mi? Eski bilgisayarlar ve donanımı güncel olmayan bilgisayarlar için öneriliyor da.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.