Lisanslı windows boykot hareketi başlatılsın

Tam da doğru zamanı vakti lisanslı windows boykot hareketi başlasın. Türkiyenin yerli ve milli işletim sistemi
açık kaynak pardus dijital dönüşüme doğru tam olsun,kademeli başlasın.

Kısaca Pardus’un yaygın olarak sorunsuz bir şekilde ülkemizde kullanılabilmesi için;

  • Pardus ekibinin daha güçlü hale getirilmesi yani sayısının artırılması,
  • Tübitak bünyesinde ayrı bir birimi kurulması,
  • Kurulan birim içerisinde (yazılım, bakım, tasarım ve grafik v.b) çeşitli alt birimlerin oluşturulması,
    gerekli ve elzemdir. Böylece işletim sistemi hızlı bir şekilde geliştirilerek, daha fazla yazılım ve uygula da üretilmiş olur. Bu gün dünyaya hakim olan işletim sistemlerine baktığımızda katkıcı sayısı en az binler ile ifade edilmektedir. Pardus işletim sistemimiz mevcut hali ile de çok sağlam kullanışlı durumdadır ama biraz daha estetik hale getirilmesi ve son kullanıcıya hitap etmesi gerekir. Tanıtım faaliyetleri arttırılmalıdır. Özellikle bilişim güvenliği ve kapalı kaynak işletim sistemlerinin dezavantajları konusunda insanlarımız bilinçlendirilmelidir.
2 Beğeni

@golge33 Aydın bey,

Açık kaynaklı teknoloji hamlesi fikri sadece TÜBİTAK BİLGEM’in katkılarıyla oluşturulmuş Pardus Projesi; HAVELSAN 'ın katkılarıyla oluşturulmuş Liderahenk Projesi, vb. projeler, alternatif yazılımların var olduğunu göstermek için kıymetliler.
Ama tek çaremiz devlettir, devlet büyükleri şöyle düşünsün diyemeyiz.
Teknoloji geliştirme işi bireysel bir iş olarak başlıyor, takım çalışması olarak devam ettiriliyor.
Yani gönüllü biri, bir yazılım veya donanım teknolojisi hazırlıyor, veya diğer teknolojilere alternatif kendi ürettiği bir algoritmasını hazırlıyor. Toplumla paylaşıyor, ilgi görürse proje geliştirme işine diğer gönüllüler de katılarak projenin ömrünün uzamasını sağlıyorlar.

Forumumuzda bulunan gönüllülerimizin çoğunun Pardus’u yeni bir tat alma seviyesinde kullandığını düşünüyorum. Forumdakiler olarak hala Pardus’ta hata çözmeye yeterli gelemiyoruz. İnternette bulduğumuz çözüm önerilerini sıkıntı çekenlere önermekten başka yapabileceğimiz bir çözüm önerisi olmuyor. Asıl çözüm için bilgisayarlarla ilgili öğretim üyeleri, öğretmenler, öğrenciler lazım.

Bu amaçla liseden ve üniversiteden gelen öğrencileri çekmek için TeknoFest’te Pardus tanıtım standları kuruldu. Daha ne yapsınlar. Pardus’u şu halde kullanmamız için çözüm ortağı olarak tanıtılan bir çok özel şirket var. Onların ellerinden geleni yaptıklarını düşünüyorum.

İş, tamamen biz gönüllülere düşüyor. Biz ne kadar yeterliyiz? Biz, kendi sorunumuzu kendimiz çözebiliyor muyuz? Biz herhangi bir yazılımın alternatifini üretebiliyor muyuz? Biz bilgisayar terimlerini ne kadar tanıyoruz? Biz bir bilgisayar bilimci gibi düşünüp bir bilgisayar mühendisi gibi bir donanım tasarlayıp Pardus bu donanımda daha verimli çalışır diyebiliyor muyuz? Bir yazılım mühendisi gibi uzun ömürlü yazılımlar yazabiliyor muyuz? Bir bilgisayar teknikeri, bir bilgisayar teknisyeni gibi çözüm bulabiliyor muyuz? Benim bir konuda uzmanlık alanım var mı?

Benim düşünceme göre bu forumda bir gönüllü kardeşiniz olarak ben bu soruları kendim cevaplayamıyorum. Her konuyu olmasa da bazı konularda az bir bilgim olduğu için kendimi yetersiz gördüğümü söyleyebilirim.

Adı, Pardus veya başka bir mobil işletim sistemi veya bir bulut ortamı isteyen birisi varsa bu yazdıklarımı da düşünebilir. Biz önce kendimizi geliştireceğiz, yetkili olacak kişilere Pardus’u tanıtacağız, denemelerini isteyeceğiz. Varsın kullanan sahipli ve kapalı kaynak yazılım kullansın, sahipli ve kapalı kaynak işletim sistemi kullansın. O yazılımlarda verimli çalışıyorsa bizim işlerimizi devam ettirmemiz için bir iş üretiyorsa ve hepsinden daha değerlisi olarak yeni bir milli teknoloji geliştiriyorsa bırakın geliştirilsin.
Özgür ve milli olmak önce bireysel bilinç ile başlar. Bir anda olmaz. Yarın herkes Pardus’u kullanmak zorunda olsa illahi bazılarımız alıştığı programları kullanmak için alıştığı işletim sistemine dönmek ister.

4 Beğeni

Kamu da tüm kurumlarda Pardus zorunlu olmalıdır!

8 Beğeni

Ben de katılıyorum. Pardus’un gelişmesi için zorunlu olması şart ama kamu kurumlarının kullandığı birçok teknik (yazıcı, belge tarayıcı, fotokopi v.b) ekipmanın eski olması nedeniyle tam linux desteği bulunmuyor yada kurulumları çok zor. Şahsen ben aynı anda vindows da kullanmak zorunda kalıyorum. Pardus’a geçmek için tüm kamu kurumlarının alt yapısını yeniden oluşturması gerekiyor. Bunun da maliyeti çok fazla.

5 Beğeni

Kamu, Kurum, Kuruluşlar Siber Güvenlik açısından yaptırım boykota karşılığa karşı Siber Dijital Dünya, Dijital Vatandaşlık için kritik öneme sahip.Türkiye ülkemiz açısından bundan dolayı bir yerden başlamak gerekiyor diye düşünüyorum,zorunlu olması, eğitim ,sınav, etkinlikler dijital okuryazarlık, Yerli ve Milli sosyal medya-ağ portal/platformlar,arama moturu donanımsal parçaya kadar oluşturulması çünkü engel yapıyorlar boykot ile ilgili paylaşımlarla ilgili bunlardan dolayı harekete geçilmesi gerekiyor. İvedilikle(Acil) boykot teknoloji dijital ne yapabilirim diye düşündüm ve hareket geçtim boykotu başlattım, bir yetkili duysun zincirleme yayılsın, ülkemiz geneline 81 il şehir ilçe kasaba köye kadar duysunlar tüm vatandaşlarımız 7den 70e kadar diye paylaşımda bulunuyorum.Kapalı kodlar casus yazılımlar bir açıktan faydalanmasınlar diye en kötü senaryoyu banka kurum kuruluşlara siber saldırı olursa bu şekilde düşünmek gerekiyor.Önlem alınsın. Dijital Dönüşüm Yerli Milli olsun.Kademeli şekilde olur zaten hemen olmaz da hiç olmasa sosyal medya ağlardan kamu, kurum, kuruluşla, özel sektörler paylaşımlar çoğalırsa farkındalık artar bundan dolayı da paylaştı,bu arada iş açısından benzer programların kullanılması veya açık kaynak programlama dilleri ile oluşturulması olabilir.

5 Beğeni

kurumlar istese geçer tepede bir paket program her şeyi çözer tek şart linux da çalışır olma şartı olsun

3 Beğeni

Ben de benzer bir konu açacaktım neyse ki bu konuyu gördüm.

Bu boykot işi sadece gıda ve deterjanla olmaz. Biz laptop ve masaüstü bilgisayarımızda yıllardır Pardus’u kullanıyoruz. Pardus bu konuda (laptop ve masaüstü PC’ler) güzel bir mili alternatif fakat daha sıkıntılı konular var.

Her an yanımızda olan telefonlarımız ve mobil cihazlarımız maalesef yabancı firmalarda ve bu firmalar zulme/teröre maddi destek oluyor. Bir bisküviyi rahatlıkla boykot edebiliyoruz fakat telefonumuz Google hesabı ile çalıştığından Google’ı boykot edemiyoruz. Yıllardır kullandığımız mail adresi, haritalar uygulaması, colab, drive vs. derken şu anda Windows’tan daha fazla bağımlı olduğumuzu düşünüyorum.

Boykot için Google hesabımı sildiğimde telefonumu maalesef kullanamayacam. Apple kullanıcıları ise donanım ve yazılım bağımlılığı konusunda Android kullanıcılarından daha zor durumdalar. Pardus’un mutlaka telefonlarda kullanılabilecek bir sürümü olmalı. Devletimiz vatandaşının kişisel verilerini yabancı şirketlerin tek eline bırakmamalı. Sadece KVKK metinleri ile olmuyor bu işler.

Aşağıdaki haber gerçek mi bilmiyorum ama gerçek olma ihtimali teknik olarak var.

Çin bu konuda kendi Teknoloji firmaları ile önlemini almış. Bizde de benzer önlemler alınmalı. Gerekli teşvikler yapılmalı. Evimizde her halimizde telefonlar hep yanı başımızda.

Kullandığımız telefonlar, sosyal medya hesaplarında yaptığımız paylaşımlar ile silikon vadisindeki teknoloji firmalarının yapay zeka teknolojilerini kendi verilerimizle (evet resmen kendi ellerimizle…!) besliyoruz. Verilerimizle öğrenip gelişen yapay zeka, bize informasyon konusunda hizmet ederek bağımlı hale getirirken kendi sahiplerine askeri ve istihbarat konusunda avantaj sağlıyor.

Bu zincirlerden kurtulmamız lazım. Bu forumdaki duyarlı arkadaşlar olarak gerekli merciilere mail, mesaj, dilekce vs. ne gerekiyorsa yazıp sesimizi dururmalıyız. Cimer, BTK vs nereye yazmamız gerekiyorsa yazmalıyız.

@cuneyt.ulusoy bu konuda ilgili merciilere başvurmamız adına bize bir öneriniz var mı? Bu forumda açılan konular ve mesajlar bir tür başvuru sayılır mı? :grinning:

6 Beğeni

Android telefonunuzu Gmail olmadan kullanabilmek demek Android hizmetlerinden tam yararlamayacağınız anlamına geliyor. Mesela yeni bir Android uygulaması yükleyemeyeceğiniz, yüklü uygulamanızı güncelleyemeyeceğiniz ve bazı uygulamaları kullanamayacağınız anlamına geliyor.

@ogretMAN Sinan Bey, Gmail olmadan da android telefonunuzu kullanabilirsiniz diye düşünüyorum. Android işletim sistemi açık kaynak olduğu için android tabanlı bağımsız işletim sistemleri var bunlara android custom rom denilen Android işletim sistemi tabanlı dağıtımlar deniliyor.

LineageOs gibi.

CrDroid gibi.

Yukarıdakiler yalnızca örnekti. Çok sayıda Android custom rom var. Açık kaynaklı Android uygulama marketleri var.
F-droid gibi.

Çok fazla sayıda Android Play Store 'a alternatif var tabii ki ama aklıma f-droid geldi.

Ben custom rom yüklemedim. Çünkü internetten okuduğum kadarıyla bankacılık uygulamalarımız açıldığında custom rom kullanıyorsunuz telefonunuzun orijinal romuna (stock rom) dönün diye bir uyarı veriyor ve bankacılık uygulamalarına izin vermiyormuş. Bu uyarı tamamıyla bizi emin olmadığımız yazılımların verilerimizi çalması ihtimalinden korumak için yapılmış bir uyarı.

Ben de sırf bankacılık uygulamalarım sebebiyle kurmaya çekiniyorum. CrDroid kurmuyorum. Ve bir de daha önce custom rom kurmayla uğraşmadım. Yanlış veya eksik bir işlem yapma durumunda telefonumu bir daha kullanamama durumu var.

1 Beğeni

Windows10dan 8.1e daha yeni geçiş yaptım. Herkes 10 kullanıyor ben de kullanayım diyerek geçmiştim. Lafı fazla uzatmayacağım beni bezdirdi arkadaş. İstemediğim şeyleri zorla yapmasından, internetimi bol bol kullanmasından, arkaplanda benden habersiz işler çevirmesimden bıktım usandım ve sadece 2 hafta dayanabildim. 8.1e geri dönünce rahatladım. Şu anda windows+pardus kullanıyorum. Hayatımdan memnunum.

Ben istemediğim zaman eskiye dönebiliyorum ama herkes dönemiyor. Son çıkan windowslar saçmalığın daniskası. Dolayısıyla pardusa geçmek güzel bir adım olacaktır birçokları için.

Google’a gelince, ben tam bağımlıyım. Herşeyim senkronize. Yeni bir kurulum yapsam, yeni bir telefon alsam, hooooop her şeyim ince ayarlarına kadar geliyor.

Bu savaş meselesi de maalesef zamanla unutulup gidecek, yapan yaptığıyla kalacaktır. Böyle geçici durumlar için geçici çözümlere değil, kalıcı olabilecek projelere odaklanmalıyız. Kola dökmekle, telefon işletim sistemi çıkaralım demekle maalesef uzun dönemli çözümler üretemeyiz. Kısacası içine düştüğümüz durum tam bir arap saçı… Ne diyeceğimi bilemiyorum.

2 Beğeni

kurumda AKILLI TAHTA haricinde teklinux kullanıcısyım bu sizce bir şey ifade etmiyor mu?

2 Beğeni

Boykotta samimi iseniz hiç vindows kullanmayın lisanssız kullanınca meşru mu oluyor?

2 Beğeni

Akıllı tahtalar için Etap sürümlerimiz mevcuttur. etap.org.tr adresinden faz bilgisine göre uygun olan sürümü kurabilirsiniz.

2 Beğeni

Boğazımıza kadar siyonist firmaların ürünlerini kullanıyoruz.
Bunlardan kurtulmak için,devlet destekli teknoloji hamlesi gerekiyor.

2 Beğeni

Boykot söz konusu olmasa bile yazılım teknolojilerinin böyle ciddi biçimde geliştiği yapay zeka uygulamalarının yaygınlaştığı bir ortamda Pardus mutlaka desteklenmeli ve geliştirilmelidir.

1 Beğeni

kurumlara özel pardus şart PARDUS MEB gibi MEB in kullandığı yazılımların pardus deposunda bulunmalı
Pardus yazılm merkezinde meb yazılım odası bulunmalı ve orada meb e ait paketler bulunmalı

1 Beğeni

Pardus üzerinden çalışan büro işi paket programlar yapılmalı kurumlar buna el atmalı gönüllülük ile bir yere kadar olur.Para kazanmadan bu işler istenen boyuta varmaz

1 Beğeni

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.