Pardus Cep telefonu sürümü

Pardus cep telefonu sürümü hala çıkmadı.Neden böyle bir çalışma yapılmıyor?

2 Beğeni

Basit ve kolay bir işten bahsetmiyorsunuz. Söylediğinizi Ubuntu ve KDE topluluğu deniyor ama onlar bile henüz ses getiremedi. Ayrıca mesele sadece mobil işletim sistemi çıkarmak değil; pazar oluşturmak ve daha da önemlisi Play Store mantığında bir market oluşturmak da gerekiyor. Tabii özel firmaların bu market için uygulama geliştirmesi de lazım. Dünya devi Microsoft’un bile başarısız olduğu bir sektörden bahsediyoruz.

Şahsi görüşüm Pardus’un önce kamu alanlarının tamamında kullanılması ardından da bireysel bilgisayarlara yayılması. Diğer istekler bana göre oldukça ütopik kaçıyor.

4 Beğeni

Güzel öneri bence sadece cep telefonu değil, bir çok farklı platformda çalışacak şekilde RESPONSİVE bir yapıya dönüştürülmesi çok daha verimli olacaktır.

Tabi bunun için daha fazla maddi kaynak lazım, aslında Pardus’ta, Ubuntu gibi müşteri destek ve güncelleme özelliği sağlayan ücretli bir lisans sistemi getirse hem kendilerine kaynak sağlanır, hem de biz daha stabil bir işletim sistemi kullanmış oluruz ??

Zaten masraflar verdiğimiz vergilerle karşılanıyor. Devlet bütçesinde ufak bir değişiklikle her türlü ek maliyet karşılanabilir.

@kozalaknaz Bütün dünyanın yazılımdan para kazandığı bir dönemde bizim devlet bütçesi ile yazılım üretmemiz ne kadar mantıklı ?? Ayrıca böyle girişimlerin rekabetçi olabilmesi için kendi ayakları üstünde durarak müşteri memnuniyeti ve güncel teknolojik gelişmeler ile ilerlemesi daha mantıklı değil mi?

Bu soruyu Pardus özelinde düşünecek olursak:

Şu anda küresel olarak insanlar işletim sistemlerine para ödemek istemiyor ve zaten bilinçli olarak para ödeyenlerin sayısı da az. Windows ve MacOS bilgisayarlara yüklü olarak satıldığı için bunları kullananların büyük bölümü bunların ücretsiz olduğunu sanıyor. Yalnızca masaüstü veya kurumsal Windows kullanıcıları durumun farkında. Masaüstü Windows’un ev kullanıcılarında da kırık ürün kullanma eğilimi var. Geriye yalnızca kurumsal kullanıcılar kalıyor. Onlarda da GNU/Linux kullanılan yerlerde Red Hat örneğinde de gördüğümüz üzere insanlar işletim sistemine değil, teknik destek ve bulut bilişimi hizmetlerine para ödemek istiyor.

Bu noktada Pardus’un hedef kitlesine bakmak gerekiyor. Pardus Tarihçe – Pardus – TÜBİTAK ULAKBİM sayfasında da anlatıldığı gibi, Pardus’un hedef kitlesi kamu kurum ve kuruluşlarıdır. Bu kitlenin de zaten genellikle kendi bünyesinde çalışan teknik destek ekipleri bulunuyor. Bildiğim kadarıyla Pardus projesine dahil bir bulut bilişimi hizmeti olmadığı için de kullanıcıların para vermek isteyeceği bir şey kalmıyor.

Bu işin bir diğer yanı da şu ki, kamu kurum ve kuruluşları vergilerle çalışır. Yani Pardus’u devlet bütçesinden çıkarıp ücretli dağıtıma geçirirseniz, yaptığınız şey paranızı sol cebinizden alıp sağ cebinize koymak olur.


Sorunuzun ikinci kısmıyla ilgili olarak da şunu söylemek isterim:

Ulusal işletim sistemlerimizden Pardus dışındakilerin popülerliğini dikkate aldığımızda ülkemizde devlet desteği olmayan ulusal bir işletim sistemi projesinin dediğiniz kadar rahat büyüyebileceği bir iklim olmadığı sonucuna varıyorum.

Ayrıca, bir devlet projesi müşteri memnuniyetine önem vermeden ve teknolojik açıdan da çağın gerisinde kalarak işletilmek zorunda değildir.

@kozalaknaz son 2 - 3 yıla kadar yazdıklarınız geçerli olabilirdi ama bende dahil olmak üzere hem forumda hem de sosyal medya gruplarında gördüğüm kadarıyla kamu çalışanı olmayan kişilerde yoğunlukla Pardus kullanmaya başlamışlar ama sistem geliştirme kısmında yetersiz kalındığı için bazı sorunlar yaşanıyor. Örneğin .webp desteği daha bir kaç ay önce bir kullanıcını talebi sonrası geldi.

Benim talebimde bu gibi basit sorunların ortadan kaldırılması ve Pardus’un daha verimli geliştirilmesi için ücretli lisans getirilmesi yönünde, Ücretsiz versiyonu yine olsun ama mesela ben yaklaşık 2 yıldır diz üstü bilgisayarımda Pardus kullanıyorum çokta memnunum ve ücretli lisans seçeneği olsa seve seve alırım. Benim gibi Pardus’u severek kullanan ve daha fazla desteklemek isteyenlerinde lisans alacağına eminim.

Benim talebimde bu gibi basit sorunların ortadan kaldırılması ve Pardus’un daha verimli geliştirilmesi için ücretli lisans getirilmesi yönünde,

Sistemin ücretli hale getirilmesi bu gibi sorunları ortadan kaldırmayacaktır bence. Çünkü ekip aynı ekip ve ekibin maddi kaynağı -bildiğim kadarıyla- devlet. Ekstradan ücret getirisi bu gibi sorunları ortadan kaldırmaz. Bunun örneği var. Ücretle (zorunlu bağış ile) indirilen linux dağıtımları var, mesela Elementary OS. Bu sistemi ödeme yapmadan indiremiyorsun. Fakat bu dağıtımda sorun olmadığını kim söyleyebilir? İşin hülasası, Pardus’un ardında devlet desteği’nin olması nedeniyle ücretli hale getirilmesi pek mümkün görünmüyor. Bu, özelleştirme demektir ki ne değişir, kestiremiyorum.

Konu epeyce sapmış ve farklı bir yöne kaymış.

Pardus’un cep telefonu sürümü gelmeli mi?

Çok zor bir soru. Birşey ortaya koymadan evvel eldeki doneleri iyi değerlendirmek gerekiyor. Kim kullanacaktır? Cevap sadece Türkiye çapında şu kadar bin kullanıcı. Peki buna değer mi? Gibi… Bunları değerlendirmek gerekiyor.

1 Beğeni

@shampuan kaynak devlet diye birşeyi israf etmenin yada önünü kesmenin hiç bir anlamı yok devlet desteğinin yanında bu tarz lisans geliri olsa daha fazla ekiple daha fazla iş yapilabilir ve yazılım sektörünün gelişimi içinde çok verimli olur, ayrıca kaynak devlet olduğu için performans denetlemesi yapanda yok. Ama müşteri olsa böyle olmaz ve gelişim çok daha sağlıklı olur.

Elemantary OS ve diğer ücretli linux dağıtımları birçok yönden çok daha stabil ve müşteri destek sistemleri olduğu için sorunlara çok daha hızlı çözüm bulunabiliyor.

Nokia ve Google gibi teknoloji devlerinin sarsıldığı bir dönemde bugüne değil geleceğe bakmak ve Cep telefonu sürümü dahil Responsive işletim sistemlerine yatırım yapmak bence oldukça önemli.

Kızılelma gibi dünyanın ilk insansız savaş uçağını yapabilen bu ülkenin mühendisleri,eğer emir verilse,Pardus işletim sistemiyle çalışan cep telefonunu kesinlikle yapabilir…

1 Beğeni

Çünkü Android/Linux birleşiminden başka işletim sistemleri henüz buna hazır değiller. Bunun başlıca sebebi GNU/Linux gibi işletim sistemleri, Android gibi mobili değil, masaüstü ve sunucuları hedef kitlesi olarak almıştır. (Şimdi bana “Android Linux değil mi?” diye soracaksınız, cevap: değil. Android, tıpkı GNU gibi sadece kerneli Linux olan tek başına bir işletim sistemidir.)

Dolayısıyla bunun A dağıtımının, B dağıtımının hiçbir alakası yok. Evet, GNU/Linux ve Alpine/Linux tabanlı mobili hedef alan birçok dağıtım var (mesela Ubuntu Touch, Cannonical yeterli başarıya ulaşamadığı için projeyi iptal etti ve şuan UBports topluluğu tarafından yürütülüyor). İşte bu yüzden bu dağıtımlar da tam bir başarıyı yakalayamamıştır.

GNU olmasın, Alpine olsun diyorsanız General Mobile GM4G ve GM5’e postmarketOS yükleyebilirsiniz. Yalnız mikrofon ve aramalar çalışmayacaktır.


v22.12/wileyfox-crackling - postmarketOS // Official Images
(Wieyfox Crackling google_seed ile tamamen aynı, bu cihazda 64 bitliğe crackling kodu verildi.)

GNU/Linux ile çalışan telefon olarak Purism Librem 5 ve Pine64 PinePhone sanırım bayağı iyi durumda (diğer cihazlara göre). Ancak bunların kullanıcı yorumları da hâlâ iç açıcı duruma gelemedi.

Aklıma geldi.

Olaki telefonda bir sorun çıktığında, açılmadığında kimden destek alacağız? Telefonu hangi servise hangi telefoncuya vereceğiz? Pardus ekibine mi yollayacağız? Bu süreçte hangi telefonu kullanacağız? Bir de telefonun garantisini kimse bitirmek istemez. Arıza çıktığında servis, ücretli bile müdahale edecek olsa, bunun yazımı değişmiş, biz bunu bilmeyiz deyip geri gönderebilir.

Dolayısıyla ciddi sorunlar var bence. Sırf test etmek için bile yüzlerce telefona ihtiyaç var. En iyisi, telefon sürümü olmasın diyorum ben.

Neden böyle düşündüğünüzü anlayamadım. Özel cep telefonu servisleri Piyasada ki en son sürüm IOS cihazlardan bile veri kurtarabiliyorken neden Pardus’tan kurtarılamasın?

Mesele veri kurtarmak değil. Olaki bir bug’dan dolayı telefon açılamazsa, sorun nasıl tesbit edilecek? Kim tarafından tesbit edilecek? Nasıl çözülecek? Burada bile bir sorun olduğunda alınan hatayı çıktı olarak vermek zorunda kalıyoruz. Telefon sürümdeki sorunu buraya ya da ilgili foruma nasıl akataracağız? Pardus hakkında hiçbir bilgisi olmayan hangi telefoncuya soracağız?

1 Beğeni

Bütün işletim sistemlerinde SAFE MOD vardır, bir sorun yaşarsanız bu şekilde açabilirsiniz.

Tamam da birkaç bin liralık telefon nasıl düzelecek? Ekip dışında düzeltmeyi bilen var mı?

Şimdi bak örnek, ben yeni telefon aldım. Garantisi bitmesin diye bu sistemi kuramam. Garantiyi boşverdik kurduk. Telefonda bir donanım sıkıntısı başgösterdi. Servis bu telefonun sistemi değişmiş garanti dışı demez mi? 5000TL’lik telefona şimdi kim bakacak?

Eski bir telefona kurduk diyelim. Telefonda sıkıntı var. Donanımsal ya da yazılımsal. Telefoncu/servis bir baktı bilmediği bir sistem. Abi ben bunu bilemem bilene götür demez mi?

1 Beğeni

Tamam

Haydiiii niye darılıyon, aklıma takılanı söylüyorum. Olaki haksız çıktım, bu defa da kullanan sayısı düşük olur gibi…

Bu konu son yanıttan 30 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.