Herkese merhaba. Sanırım 2007 yılı olsa gerek. İlk pardus sürümümü canlı CD den denemiştim. Sonrasında da o zamanki masaüstü AMD Athlon işlemcili masaüstü bilgisayarıma kurmuştum. 1998 yılından bu yana aktif olarak bilişim sektöründe görev yapıyorum. Hali hazırda özel bir yabancı banka bilgi işlem bölümünde çalışmaya devam ediyorum. O zamanlar türlü eklentiler ile harika masaüstü deneyimi yaşamıştım. Hatırlağım bazı şeyler. Tuş kombinasyonu ile masaüstünü küp şeklinde çevirip diğer masaüstüne geçiyordum. Farklı ikon paketleri ile görsellik üst seviyede oluyordu. Uzun yıllar Pardusdan uzak kaldım. Geçtiğimiz hafta benim evde kullandığım emektar dizüstü bilgisayarıma kurmak istedim. Cihaz Lenovo. Eski i5 480 işlemci. 8GB DDR2 RAM. 256GB SSD disk. Nvidia bütünleşik ekran kartı. Eskilerden hatırlayarak ve doküman bakarak sistemi grub yaparak kurdum. İndirdiğim iso yu Gnome seçtim. Pardus 25.1 yüklü. Kurulum sonrası bazı güncellemeler varmış onları da yaptım. Mağazadan ekstra program kurmadım. Ne oluyor ise sistem birden donuyor. Hiçbir şeye cevap vermiyor. Sadece güç tuşuna basılı tutarak kapatabiliyorum. Geçmişte de böyle şeyler oluyordu. Topluluktan çözüm buluyorduk. O zamanlardan kimse varmıdır bilmiyorum. Birde xfce olanı indirip kurdum. Onda takılma donma olmadı. Ancak kesinlikle görsel olarak iyi değil. Bu arada makinede ikinci alanda win 11 olduğunu belirtmem lazım. Ve sorunsuz çalışıyor. Tekrardan aranızda olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca bu bahsettiğim sorunu neden yaşadığına dair yorumlarınızı rica edeceğim. Herkese selamlar saygılar.
Bu konuda bir bilgim yok. Belki forumumuzdaki
simgesine basarak açılan arama menüsünden geçmişte yazılmış önerileri deneyebilirsiniz.
Üstadım bende benzer bir bilgisayar var. Maalesef gnome ile aynı sorunu yaşadım. Bir kaç kez denedim olmadı yine xfce ile devam ediyorum. Zannedersem masaüstü ortamı (Wayland) ile ilgili.
Çok eski ekran kartları yeni grafik kütüphanelerini desteklemediği ve dolayısıyla Wayland’ı da desteklemediği için sorun çıkarabiliyor.
X11 kullanmayı deneyebilirsiniz, lakin sorunun kaynağı ekran kartının çok eski olması ve yeni grafik kütüphanelerini desteklememesi, dolayısıyla modern grafikleri çizememesi.
Bir önceki sürümü denedim. Onda sorun yok. 25.1 sürümünde var sorun. Ama bu mantıklı değil. Yıllar önce de bu durumu yaşıyordum. Ve stabil olan sürüm ile devam etmek zorunda kalıyordum. Şimdi geldiğimiz noktaya bakınca. Hâlâ aynı yerdemiyiz? Eski bir notebook doğru. Ama WiN 11 Pro sorunsuz çalışıyor. Yıllar sonra Pardus denemek isteyip grub ile kurup karşılaştığım şey gerçektende dejavu oldu. Çözüm olarak hiçbir şey yok anladığım kadarıyla. KDE sürüm de yok olmuş gitmiş.
Şu konuyla bağlantılı sizin durumunuz da, dediğim gibi, eski ekran kartları yeni modern grafikleri sürücü desteği de olmadığı için çizemiyor ve sürücüler dkms ile yeni kerneller için de derlenemiyor.
Yani mantık dışı hiçbir şey yok. Win 11 Pro’nun çalışması sürücüsünün desteklenmesiyle alakalıdır. nvidia-legacy-390xx-driver paketi 25 sürümünde artık yok, kullanmaya çalışsanız dahi yeni kernel için derleme hatası alırsınız.
Özetle: sürücü + kernel desteği. Suçlanacak tek bir yer olabilir, o da Nvidia. Konunun Pardus’un eksik olmasıyla alakası yok.
Ekran kartı modelinizi de yazabilir misiniz? Ayrıca kartınız için nvidia-detect ile hangi sürücüye ihtiyacınız olduğunu da öğrenebilirsiniz. 390 ise Pardus 25’te yok.
Evet. Bugün konuyu bankamızda linux admin müdürümüz ilede konuştum. Kendisi de benzer bir notebook sahibi.
Eşine internet vs için yapmak istemiş. Pardus kurmuş. Olmamış. Benim notebook da 310m gpu var. Ondada benzer sorun olmuş. Sizin de dediğiniz gibi kernel seviyesinde destek olmadığı için oda yapamamış ve sonunda Ubuntu yüklemiş. Yıllar sonra Pardus’a merhaba diyip yine benzer sorunlar ile karşılaşmak gerçekten kötü oldu. Yeniden başlamadan maceramı burada noktalayacağım sanırım. En temizi benim emektara WiN 10 yükleyip devam etmek olacak. Yanıtlar için herkese teşekkürler.
Ubuntu niye yüklüyor ki? Tekrar çalışması için mi? Pardus 23’te çalışıyor zaten?
Konunun Pardus’un “eksik” olmasıyla hiçbir alakası olmadığını anlatamadım sanırım. Buyrun ubuntu forumlarında da “eski kernel yüklemek” dışında bir çözüm yok.
Yani “benzer sorunlar ile karşılaşmak” sizin bilgisayarınızla alakalı bir mevzu. Pardus veya herhangi bir Linux dağıtımının bir suçu yok burada. Kızılacak mercii Nvidia.
Modern Intel veya AMD ekran kartlı bir makine alın, keyfinize bakın, bu kadar basit. Sizi burada tekrar görmek dileğiyle
.