Son satırda, “PARDUS gibi yerli işletim sistemlerine geçiş hızlandırılmalıdır.” ifade ediyor.
İSRAİL FİRMALARINI KOVMALIYIZ
Çözüm önerileri sunan Büyükbaş, acil alınması gereken önlemleri şöyle listeledi:
İsrail menşeli yazılım ve donanımlar sistem dışına çıkarılmalıdır.
Check Point, NSO, Cellebrite ve benzeri firmalar yasaklanmalıdır.
Yerli firmalar kamu ve stratejik projelerde desteklenmelidir.
PARDUS gibi yerli işletim sistemlerine geçiş hızlandırılmalıdır.
MİLLİ SİLAH KADAR MÜHİM
Analizinde “siber vatan” vurgusu yapan Halil İbrahim Büyükbaş, milli yazılımın milli silah kadar kıymetli olduğunun altını çizerek, “Modern savaş artık satır aralarında değil, satır kodlarında yürütülmektedir” sözünü sarf etti.
Açık kaynaklı olması ile işletim sisteminin kodu tam olarak denetlenebilir, Linux distrolarının avantajı biraz da orada. Windows’ta olası bir arka kapı açığının tespiti Linux’tan kat ve kat daha zor olacaktır.
Mesela yakın zamanda Linux’ta kullanılan XZ-Utils yazılımına güncelleme ile arka kapı saldırısı denendi, fakat herkesin kaynak koduna erişebilmesi sayesinde bu açık araştırmacılar tarafından saatler içinde farkedildi ve kapatıldı. Windows’un tek merkezi sahibi Microsoft olduğu için bu tarz bir açık kendisine kapalı kapılardan rüşvet veren bir devletin desteğiyle işletim sistemine tamamıyla gizlenebilir.
Açık kaynak yazılım avantajı sanırım .
Her sektör açısından milli yazılım ve işletim sisteminin önemini son gelişmeler ile bir kez daha ortaya çıktı. Bir an önce adım atılmalı.
Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıtlara artık izin verilmiyor.