MsSql - MVC - C#.Net

Çalıştığım kamu kurumu şu anda var olan bir PHP projesini sıfırdan yeniden oluşturmak ve Türkiye’ye genelleştirmek için MsSQL - Asp.Net - MVC - API’ler - Framework - Restful API - Kubernet gibi teknolojileri kullanma kararı aldı. Dolayısıyla ms sunucuları üzerinden veritabanı hizmeti de oluşturacak. Pardus’ta çok ileri olmadığımdan yanlış karar aldıklarını, linüks sunucuların daha hızlı olduğundan falan bahsediyorum ancak yeterli bilgi sahibi olmadığımdan ikna etmekte yetersiz kalıyorum. “PHP ile kara düzen çalışıyoruz, asp.nette bir tıklamayla üye giriş formunu falan basitçe oluşturabiliyoruz. Kod yazmak daha zevkli” falan diyorlar. Bilgim yok ancak bu tür işlerin Pardus’ta da rahat yapılabileceğini düşünüyorum. Nasıl yapılabilir, ne tür teknolojiler kullanılmalıdır vs. yol gösterebilecek bir arkadaşımız biraz bilgi verebilir mi acaba?
Yazılım geliştirme ekibine beni de dâhil ettiler ancak hemen Pardus’tan vazgeçmek istemiyorum. Zîra kaç senedir Pardus kullanma gayreti içindeyim. Lisanssız yazılım kullanarak daha fazla kul hakkına girmek istemiyorum. Ekibin bu kararı nihai bir karar gibi görünüyor. Pardus kullanarak bu ekibe katılabilir miyim? Hangi programları kullanmam gerekiyor. En son çare görevi bırakmak olacak sanırım. Basit de olsa bilgilerinize ihtiyacım var.
Ayrıca geliştirilecek olan sistem için dışarıdan büyük meblağlarla danışmanlık hizmeti de alınacak. Geliştiriciler içinde bizi bu yolda yönlendirecek birileri de var mıdır acaba? Kamu kurumu olduğumuzdan ücretsiz danışmanlık almamız da bir etki bırakacaktır diye düşünüyorum.
Geliştirici ekibine kolaylıklar diliyorum.

1 Beğeni

Tamamen Pardus üzerinde çalışan bir C#.NET geliştiricisi olarak içinizi rahatlatmak istiyorum. Sırayla gidelim.

.NET Framework’ ün Microsoft tarafından da desteklenen açık kaynaklı ve Linux üzerinde çalışan bir uyarlaması var. Mono isimli bu uyarlamanın resmi internet sayfası: https://www.mono-project.com/
Kurulumunu yaparken Pardus depolarından yüklemeyin. Bağlantıdaki indirme sayfasındaki Debian talimatlarını uygulayın: Download - Stable | Mono

ASP.NET WebForms ve MVC, Mono üzerinde çalışır.
Mono üzerinde geliştirme yapmak için gerekli olan IDE MonoDevelop’ tur. MonoDevelop’ u bağlantıdaki Debian talimatlarıyla indirin, Pardus depolarını kullanmayın: Download | MonoDevelop

.NET Core ve ASP.NET Core kullanacaksanız dotnet core kurmanız ve geliştirmeyi Visual Studio Code üzerinden yapmanız gerekiyor. Onunla ilgili bağlantılar da şöyle:
.NET Core : Download .NET (Linux, macOS, and Windows)
Visual Studio Code : https://code.visualstudio.com/

MSSQL Server’ ın Linux sürümü bulunmaktadır. MySQL’ e alışık olduğum için MSSQL’ i hiç kullanmadım. Onunla ilgili olarak şu bağlantıyı vereyim: SQL Server İndirmeleri | Microsoft

5 Beğeni

Cevabınız için teşekkürler. İlk fırsatta kurulumları yapıp deneyeceğim. Peki bu programlar büyük proje geliştirirken işimi görür mü? Ekip vindovsta çalışırken benim Pardusta çalışmam bir sorun oluşturur mu acaba? Bir de program içi ek paketler neler kurmam gerekiyor? Konuya çok yabancıyım o yüzden basit şeyler soruyorum. Oturup bu konuları çalışacağım. Muhtemelen eğitimlerde de bunlara değinmeyeceklerdir. Baştan sona eğitim alabileceğim Türkçe anlatımlı site öneriniz var mı? Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum.

1 Beğeni

Tüm kurulumları hatasız yaptım, tekrar teşekkür ederim. MonoDevelopta bir C#.Net projesi oluşturduğumda aspx sayfaların tasarımını ‘designer’ görünümünde açmayı bulamadım bir türlü. Bunun için ek paket mi yüklemem gerekiyor acaba?

2 Beğeni

Ekip Windows’ ta çalışırken Pardus’ ta çalıştığınızda çoğu zaman uyumluluk sorunu yaşamazsınız. Yaşarsanız da birkaç dakikada çözülebilen sorunlar olur. Sıkıntı yaratabilecek tek kısım Visual Studio’ nun bulut üzerinden çok kullanıcılı düzenleme özelliğinin sadece Windows’ ta olmasıdır. Ancak ekip arkadaşlarınız anlayışlı insanlarsa, bu eksiklik sorun yaratmaz. Yerel ağınızda paylaşımlı klasörler oluşturarak çözülebilir.

2 Beğeni

Bu programları kullanarak istediğiniz büyüklükte projeler yapabilirsiniz. C# kullanarak mobil uygulama geliştirmek dışında istediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Xamarin’ in Linux desteği çıktığı zaman o da yapılabilecek, henüz tarihi belli değil. Sizi sınırlayan tek şey bilgisayarınızın donanım özellikleridir.

Designer özelliği maalesef MonoDevelop’ un ilk yıllarında kaldırılmış. Şimdi araştırmaya başladım öyle bir 3. parti eklenti var mı diye. Bulduğum zaman bu konu altında yazarım.

2 Beğeni

Türkçe anlatımlı site bulamadım. Mono’ nun kendi sitesi dışında doğru düzgün bir kaynak maalesef yok veya çok az sayıda. C#, Microsoft tarafından geliştirildiği için çoğu kişi Windows dışında çalışıp çalışmadığı düşünmüyor ve hemen Windows’ a gidiyor. Bu sebeple biraz deneme yanılma yoluyla öğrenmek gerekiyor.
Programa ek paket yükleme ihtiyacı şu ana kadar duymadım. Çoğu özellik zaten kod kütüphaneleriyle geliyor.

1 Beğeni

MonoDevelop içinde şu hatayı alıyorum. Çözümleri için dün geceden beri araştırıyorum.

sudo cert-sync /etc/ssl/certs/ca-certificates.crt

mozroots --import --sync

komutlarını denedim ancak işe yaramadı. Ne yapabilirim?

Ekran görüntüsü_2020-04-19_08-19-03

Bir de Tercihler - SDK Konumları - .Net Core içinde .Net Komut Satırı bölümüne /bin/dotnet yazıyorum. dotnet paketi kurulu olmasına rağmen Bulunamadı hatası alıyorum. Ne yapabilirim?

Sanırım github üzerinde proje geliştirecekler. Ancak emin değilim.

Burada yazdığınız ilk hata için şu linkteki işlemi deneyebilir misiniz?

Malesef olmadı. MEB interneti kullanmıyorum. MonoDevelopu evimdeki internetten açıyorum. Nugetin bağlanmak istediği json dosyası firefox içinden açılıyor, ancak program içinde hata veriyor. Verdiğiniz dpkg -reconfigure ca-certificates komutundan umutluydum ancak yine olmadı.

İkinci hatayı gerekli yere /usr/share/dotnet/dotnet yazarak çözdüm.

Selamün Aleyküm @hayrett Bey
Yazım hatası oldu muhtemelen, mesajda dpkg -reconfigure ca-certificates yazmışsınız. dpkg ile -reconfigure arasında boşluk yok.

dpkg-reconfigure ca-certificates

aleykümüsSelâm,
dpkg-reconfigure (boşluksuz) sudo ile çalıştı. Ancak sudosuz ve boşluklu hâlinin çalışması ile aynı işleri yaptı. Zaten 0 added, 0 removed yazdı. MonoDevelop’u açtığımda hatanın devam ettiğini gördüm. Bir de konsoldan sudo monodevelop diye açtım. Aynı hata yine devam ediyor.

MonoDevelop ilk açıldığında şu uyarı penceresi de geliyor ayrıca:
Ekran görüntüsü_2020-04-19_08-21-30

Evet dedikten sonra ne oluyor?

Bulduğum birkaç ingilizce sitede çözüm olarak proxy ayarlarını kapatmaktan falan bahsetmiş. Bunu Pardus’ta mı yapmam gerekiyor, MonoDevelop’ta mı ve nasıl, bilmiyorum.

Hiçbir değişiklik olmuyor. Orta kısımda Xamarin Haberleri çıkması gerekiyor sanırım internete erişip. Haber bulunamadı yazısı değişmiyor.

Proxy ayarları işletim sisteminin ağ ayarları veya modeminizin ayarlarıyla ilgili.
Xamarin haberleri kısmı önemli değil. Sorun yokken de haber bulamayabiliyor. Evet dedikten sonra yazdığınız koda NuGet paketi yüklerken vs. hata alıyor musunuz? Alıyorsanız, hata çıktısı ne?

NuGet erişimini yapamıyor SSL hatası veriyor. Xamarin haberleri önemli değil de belki birbiriyle bağlantılıdır diye düşündüm. Esas sorunum SSL hatası.


İlk öğrenme MVC projemi oluştururken dahi şu hatayı alıyorum:
Attempting to gather dependency information for package 'Microsoft.AspNet.Mvc.5.2.3' with respect to project 'ilkMVC', targeting '.NETFramework,Version=v4.5' Unable to load the service index for source https://api.nuget.org/v3/index.json.

Bir Linux Mint kullanıcısının blogunda tam olarak bu sorunla ilgili şu komutları buldum:

$ sudo mozroots --import --sync
$ sudo certmgr -ssl -m https://go.microsoft.com
$ sudo certmgr -ssl -m https://nugetgallery.blob.core.windows.net
$ sudo certmgr -ssl -m https://nuget.org
$ sudo certmgr -ssl https://nugetgallery.blob.core.windows.net

Blog yazısının tamamı: https://blog.chudinov.net/free-net-development-software-alternatives/