Müzikle uğraşıyorum ve Pardus kullanmaya başladığım ilk anda nota yazım programı var mı diye baktım. Yaptığım bestelerimin notalarını yazmak için yerli MUS2 programını kullanıyorum. Ne yazıkki win ve mac için sadece. Türk Sanat Müziği makam bilgilerinden, batı müziğine, ilahiden klasik müziğe her türlü müzik yazabiliyor, pdf ve ses dosyası olarak kaydedebiliyorsunuz.
Acaba Pardus için böyle bir program var mıdır gizlide köşede?
Şöyle bir şey var isterseniz inceleyin;
http://lilypond.org/
İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yayınları - No:1 (Lilypond)
Cüneyt Bey paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Hemen indireyim bakayım. Kullandıktan sonra yine yazarım buraya. Sağolun
Cüneyt Bey indirmeyi başaramadım ne yazık ki
Çünkü sanırım Pardus mağazada olmayan bir uygulamayı indirmeyi ve kurmayı bilmiyorum. Böylece sayenizde yeni bir şey daha öğreneceğim Acaba bu uygulama nasıl kurulur
https://lilypond.org/download/binaries/linux-64/lilypond-2.22.1-1.linux-64.sh
Dosyayı indirdiğiniz dizinde teminal*/uçbirim açarak kurulum için
sh lilypond-2.22.1-1.linux-64.sh
komutunu çalıştırıyorsunuz.
Kullanımı konusunda araştırmanız gerekecek.
Ne yazık ki inmiyor Cüneyt Bey şimdilik sayfa yanıt vermedi uyarısı veriyor. Daha sonra yine deneyeceğim.
Selamlar Murat Bey.
Lilypond programını buradan da indirebilirsiniz. Ayrıca Frescobaldi adlı programı denemek isterseniz onu da buradan indirebilirsiniz.
Son durum böyle Cüneyt Bey. O kadar çok denedim ki ama olmuyor ne yazık ki. Neden olmuyor anlamadım gitti
Frescobaldi yi indirdim Mesut Bey fakat Lilypond olmuyor. Verdiğiniz linkten indirdim önce bir uyarı geldi tehlikeli olabilir diye devam ettim ama olmadı, şöyle bir ekran çıktı;
Merhaba Mesut Bey,
Çok teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Hemen birde bunu deneyeyim bakalım yapabilecek miyim
Selâmün Aleyküm
sudo apt install lilypond frescobaldi
komutuyla kurabilirsiniz. Başlat menüsünden Frescobaldi ile çalıştırabilirsiniz. Lilypond uçbirim üzerinde çalışıyor, Frescobaldi ile arayüze de kavuşmuş oluyor. Mantığı sanırsam biraz kod ile ilgili. Kodlar ile yazdıklarınızı size pdfye çeviriyor.
Ekran görüntüsü şöyle:
Aleykümesselam Enes Bey,
Çok teşekkür ederim bakın bu söyledikleriniz çok iyi oldu. Lilypon için bir eğitim videosu buldum siz bu resmi ekleyince. Kulağa zor geliyor kod ile nota yazmak ama bir bakayım neymiş çok sağolun
@BabaHarman, Yahya hocanın bulduğu programda koda gerek yok. Ayrıca kuruluma da gerek yok, dosya .appimage dosyasıymış. İndirme sayfasından Linux’u seçip indirdiğinizde inen dosyaya sağ tıklayıp izinler sekmesinden “Çalıştırılabilir” olarak işaretleyin, ardından çift tıklayarak programı açabilirsiniz.
O artık sizin başlatma dosyanız.
Çok teşekkür ederim Yahya Bey aradığım şey tamda böyle bir uygulama
fakat Pardus’ta düzgün çalışmıyor, bir problem var çözemedim gitti
Enes Bey sağolun varolun kurulumunu anlatmasanız yapamazdım kesinlikle
Aradığım uygulama tamda bu. Lakin bir problem var programı dediğiniz gibi kuruyorum çalışıyor fakat hiçbir yere simge atmıyor, program bulunamıyor, yok. Yani her seferinde programı kurmak ve öyle çalıştırmak gerekiyor.
Hocam depoda varmış, deminki yazdıklarımla uğraşmanıza gerek yok; yazıyorsunuz bu komutu simgeniz de geliyor kurulumunuz da oluyor.
sudo apt install musescore
Simge başlat menüsüne geliyor, oradan sağ-tık > masaüstüne ekle yapabilirsiniz.
Yalnız burada merak ettiğim bir husus var mağazada olmayıp depo denilen yerde olan uygulamalar var. Bu “Depo” nedir nasıl ulaşılır buraya?
Çok teşekkür ederim Enes Bey bu program tam da aradığım program. Herşeyiyle çok güzel çalışıyor. Ayrıca uygulamada ki seslerde oldukça kaliteli. Ücretsiz bir yazılım için bu kadarını beklemiyorudum. Süper. Sağolun varolun
Depoya apt komutu ile ulaşıyoruz. Meselâ bir şey indirmek için sudo apt install paketismi
veya bir paket aratmak için apt search aranankelime
. Ararken illa paketin tam ismini kullanmamıza gerek yok, açıklamasında bile geçse karşımıza çıkarıyor.
apt’nin kullanımına apt --help
komutu ile bakabilirsiniz.
Bu arada sudo yetkili erişime yarar, Windows’taki yönetici olarak başlat gibi düşünebilirsiniz.
Mağazada her ne kadar bütün hepsi olmasa da grafik arayüzlü yazılımlar bulunuyor. Depoda ise hepsi, kütüphaneler, uçbirim üzerinde çalışan bir takım yazılımlar, mağazadakiler…