Pardus 21'de 23'e Yükseltme Sorunu

Merhaba;
Biri masaüstü ikisi dizüstü toplam üç bilgisayarda windows 10 ile beraber Pardus 21’i uzun zamandan beri kullanmaktayım. İki bilgisayarda gnome birinde xfce olarak çalışmakta.
Yazılım merkezinde bulunan Pardus 23 yükseltme seçeneği ile üç bilgisayarı da yükseltmeye çalıştım. Üçünde de aynı sorunlarla karşılaştım.
Yükseltme sonrası grub bozuldu, kurulum diski hazırlayıp çalışan pardus ile düzeltmeye çalıştım grub bir şekilde geldi ancak bu seferde grub içerisine windows bölümü gelmedi. Os-prober ve diğre seçeneklerin hemen hepsini denedim değişen bir şey olmadı.
Yükseltme sonrası bazı dosyalarda eksiklik olduğu uyarısı aldım, güncellemeye ve eksik paketleri yeniden kurmaya çalıştım. Ne var ki arayüzde çökmeler yaşamaya başladım.
İlk bilgisayarda sorun vardır diyerek aynı işlemleri diğer iki bilgisayarda tekrarladım. Aynı ve benzer sorunlarla karşılaşınca hepsine yükseltme yerine (veri kaybını göze alarak) yeni kurulum yapmak zorunda kaldım.
Belki buradan yardım isteyerek bir şekilde çözüme ulaşabilirdim. Yükseltme işleminin bu kadar çok sorun çıkarabileceğini hiç düşünmedim.
Şuan yükseltme yapmaya çekindiğim Pardus 21 yüklü üç bilgisayar daha var.
Sonuçta basit bir yükseltme işinin bu kadar sorun çıkarması beklenmez.
Buna benzer yükseltme sorunu yaşayanlar olduğunu burada görüyorum. Dilerim geliştirici arkadaşlar bu sorunları görüp bir çözüm üretebilirler.
Herkes yeni kurulum yapmak zorunda değil. Yükseltme bir seçenekse düzeltmeler de yapılmalı.
Kolay gelsin.

os-prober çıktısında windows’u görüyor mu? Görüyor ise sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg grubu günceller

1 Beğeni

Bu konuya bakabilirsin.

1 Beğeni

Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara teşekkür ederim.

@mamoo Yükseltme sonrası ilk yeniden başlatmada grub arayüzü normal geliyor ancak windows bölümü görünmüyordu. Os-prober çıktısında
“dev/nvme0n1p1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi:Windows Boot Manager:Windows:efi”
gibi bir ifade gelse de şuan hatırlayamadığım okuma-yazma hatası gibi bir uyarı veriyordu.
Yine de os-prober sonrası grub güncellemesi ve ardından yeniden başlattığımda ise grub arayüzü mavi ekranlı olarak geliyor ama hala windows görünmüyordu.

@golge33 buradaki dual-boot anlatımını zaten biliyorum. Asıl sorun dual-boot olarak kurulum değil, Pardus 21’den Pardus 23’e yükseltme sonrası grub’un bozulması ile başlayan ve sonrasında ortaya çıkan diğer sorunlar. Zaten paylaştığın linkte de aynı şikayette bulunanlar var.

Şuan için diğer Pardus 21 yüklü bilgisayarlara yükseltme yapmayı düşünmüyorum. İlla ki Pardus 23 olacaksa sıfırdan kurmak şuan için en sağlıklısı.

Desteğiniz için teşekkür ederim.

Bu konu son yanıttan 10 gün sonra otomatik olarak kapatıldı. Yeni yanıt girilmesine izin verilmiyor.