Merhabalar. Sabah Pardus 23.2 XFCE sistemimi 23.3’e yükselttim. Yükseltme sırasında problem olduğunu hatırlamıyorum. Şimdi evde bilgisayarımı açmaya çalışıyorum. Login ekranını geçtikten hemen sonra masaüstü gelip donuyor. Ne klavye ne de mouse çalışıyor. Sadece güç butonuna basılı tutup kapatabiliyorum. Tekrar başlattığımda durum aynı.
Grub ekranında eski kernel ile açmayı denedim ve sonuç aynı. Üzerinde çalıştığım projelerim var, yeniden sistem yüklememe gerek kalmazsa çok iyi olur.
Aşağıda donmuş halinin ekran görüntüsü var. Login olduktan sonra birkaç saniye imleci hareket ettirebiliyorum. Sonra donup kalıyor.
Şu an fark ettim. Login ekranında hemen giriş yapmazsam o ekranda da donup kalıyor. Ekran kartı ile ilgili gibi geldi. Araştırıyorum, bakalım ne çıkacak…
İlk bulgular: ERROR UVD not responding, trying to reset the VCPU!!!
Sorunu ChatGPT ile aşağıdaki gibi kalıcı olarak çözdüm. Problemin kaynağı benim gibi eski bilgisayar (yaklaşık 11 yıllık) kullanıcılarının grafik sürücüleri. Değişme vakti çoktan geldi fakat bilgisayarlar pahalı biraz .
Bilgisayarımda hem Intel hem AMD ekran kartı var. Video performansına göre otomatik geçiş yapan bir sistemim var fakat artık AMD problem çıkarıyor. 2 ay önce Windows’ta gelen bir güncellemede de mavi ekran hatasına düşmüştü bilgisayarım. Araştırdığımda AMD kaynaklı olduğun görmüştüm. Pardus 23.3 güncellemesinden sonra (belki de alakası yoktur şansa böyle denk gelmiş de olabilir) şimdi de karşıma AMD problemi çıktı. Aynı problemi yaşayan kişilerin daha iyi bir çözüm bulunana kadar AMD’den vazgmeleri / devre dışı bırakmaları gerekiyor.
ChatGPT’ye lspci çıktımı verdim ve aynı sorunu yaşamamak için ne önerdiğini sordum. Aşağıda görebilirsiniz.
lspci çıktınıza göre, bilgisayarınızda iki grafik kartı bulunuyor:
Bu, entegre bir Intel GPU’dur. Daha düşük güç tüketimi için kullanılır ve genel olarak daha kararlıdır.
2-AMD Radeon HD 6400M/7400M:
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Seymour [Radeon HD 6400M/7400M Series]
Bu, ayrık bir GPU’dur ve daha fazla grafik performansı sunar, ancak sürücü sorunları nedeniyle kararsızlık yaratabilir.
Tekrar Hata Yaşamamak için Öneriler
Sistemi stabil tutmak ve aynı hatalarla karşılaşmamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
1. Sadece Intel GPU’yu Kullanmak
Eğer grafik performansına çok ihtiyaç duymuyorsanız (örneğin, oyun oynamıyorsanız veya ağır grafik işleri yapmıyorsanız), sadece Intel GPU’yu kullanmanız en mantıklı çözüm olacaktır. Zaten şu anda AMD sürücüsünü devre dışı bıraktınız, ancak bunu daha kalıcı hale getirebilirsiniz:
AMD Sürücüsünü Kalıcı Olarak Devre Dışı Bırakın:
/etc/modprobe.d/blacklist.conf dosyasına şu satırları ekleyin:
sudo nano /etc/modprobe.d/blacklist.conf
blacklist radeon
blacklist amdgpu
Intel GPU’yu Kullanmak için Xorg Ayarı Yapın:
Intel GPU’yu varsayılan olarak ayarlamak için yeni bir yapılandırma dosyası oluşturun: