Pardus takılma/donma

Merhabalar. pardus olmadık zamanlarda donuyor. bazen 5/10 dk beklersem düzeliyor. bazen bilgisayarı açar açmaz donuyor restart etsem dahi donuyor. çıldırtıyor beni. cihazım dell 3593 i i7 1065g7
tüm güncellemeleri yaptım

Sürücülerle ilgili bir sorun olabilir.

Logları sistem bilgisi olan birinin incelemesinde fayda var.

muhtemelen dediğiniz gibi olabilir. çünkü bu sorunu araştırdığımda benden başka yaşayan kimse gözüme ilişmedi.

en sağlıklı yöntem bu sanırım

Nouveau driverları yerine NVIDIA driverlarına geçmenizi öneririm, Pardus’un driver installer programı var oradan yapabilirsiniz.

Çok anlamam ama donma kasma olduğu zaman takas alanınındanmı kullandığına bakın. Takas alanı kullanınca donma takılma olabilir. Ram kullanımı belli bir düzeye geldiğinde takas alanından kullaniyor

Bahsettiğim onarım ekranı ile ilgili konu bu:

Timeshift programı ile yedek aldınız mı hiç…? Eğer geçmiş yedeğiniz varsa timeshift ile geri yüklemek bir seçenek… Bir diğer seçenek de Pardusun onarım ekranı varmış aynı windowsdaki gibi, başlangıç onarım ekranı, sanırım pardus boot isosundan buraya erişiliyor ama tam emin değilim, yeni pardus kurduğumdan hiç lazım olmadığı için kullanmadım. Bi denerseniz eğer ve onarım seçeneği de varsa belki ters giden şeyler düzelir…

Tamamdır deneyeceğim

Yıllardır Pardus kullanıyorum. Bu cihazımda önceki sürümlerde de aynı problem vardı. Çok kez format attım. Bazen işletim sistemini kurup masaüstünü ilk açtığım anda dahi donma sorununu yaşıyordum.hatta birçok kişiye Pardus dönüşümü yaptım. Onlarda da benzer sorunu yaşadıklarım olmuştu. Açıkçası bu konuyu Pardus geliştirme ekibinin dikkatine sunmak istiyorum. Sonuçta konuya en iyi çözümü üretebilecek kişiler onlar. İnşaallah bir yol bulunur

Üstadım ben pardusu 15 yıllık bilgisayarlarda çalıştırıyorum. Hiçbir sorun yok. Bilgisayarlarınız yeni ise https://pardus.org.tr/surumler/#backports sürümü yüklemenizi öneririm. İşlemciniz yeni nesil ise bazen çekirdek sorunu olabiliyor. Ekran kartı sürücüsü sorunu da olabilir. Ayrıca kurulum yaparken ram kadar takas alanı ayırın daha rahat kullanırsınız.
https://pardus.org.tr/pardus-23-kurulum-kilavuzu/
Pardus 23.3 ssd disk üzerinde çok mükemmel çalışıyor.
Ayrıca markasını ve modelini yazdığınız bilgisayar pardusu iyi çalıştıracak bir bilgisayar. Dell markası tüm linux işletim sistemleri için en ideal bilgisayarlardan.

Yalnız bendeki pardus da gnome 23.3 ve hiç takılma donma yok… Başka bilgisayarlara da kurmuşsunuz ve aynı sıkıntı yaşanıyorsa ya iso dosyası hatalı kuruluyor ya da başka bir sebep vardır, diye düşünüyorum… :thinking:

Donma sorunu ile ben de karşılaştım birkaç kez. Hem kendi bilgisayarımda hem de okul laboratuvarlarındaki bazı bilgisayarlarda. Benim karşılaştığım bu sıkıntıyı gösteren neredeyse tüm bilgisayarlarda ekran kartı kaynaklı bu problem çıktı. Kendi bilgisayarımda 2 ekran kartı var, biri Intel diğeri AMD. Donanım hızlandırma denilen teknoloji ile performans gerektiren işlerde bilgisayar otomatikman AMD ye geçiyor. Bu nedenle donma oluyor.
Geçenlerde açtığım konu Pardus 23.3 Donma Problemi - UVD not responding, trying to reset the VCPU

Okulda da labımda 21 bilgisayar var. Bir tanesinin üzerinde AMD işlemci var. Onda donma oluyordu, sonradan düzeldi çok şükür. Sürücü güncellemesi yaptı zannımca.

Bunu net tespit etmek için logların düzgün incelenmesi gerekir diye düşünüyorum. Log kayıtları ChatGPT ye de analiz ettirilebilir.

@tahayildirm sizin bilgisayarda da iki ekran kartı var. Dahili
Intel Iris Plus Graphics, harici NVIDIA ekran kartları var. Pardus Yazılım Merkezi’ni çalıştırıp arama kısmına nvidia yazın. Pardus Nvidia Yükleyici uygulamasını bilgisayarınıza kurun. O uygulama üzerinden sürücü yükleme deneyin. Sorununuz belki çözülür.

Nvidia sürücülerimi ve Kernel güncellemelerini yaptım. Şuana kadar bir takılma olmadı. İnşaallah sorun düzelmiştir. Herkese çok teşekkür ederim.

1 Beğeni