Pardus 25.0 XFCE Alpha sürümünden aldığımız geri dönüşler ve planlamalarımız doğrultusunda kullanıcılarımız tarafından deneyimlenmesi ve test edilmesi için Pardus 25.0 XFCE Beta sürümü yayımlanmıştır.
Sağlayacağınız geri bildirimler, sorunları tanımlayıp düzeltmemize ve Pardus’u daha iyi hale getirmemizde bize yardımcı olacaktır.
NOT: Pardus 23 sürümünden Pardus 25 sürümüne güncelleme testleri henüz tamamlanmamıştır. Şu an için sürüm yükseltme önermiyoruz, sorumluluk size aittir.
Sürüm Notları
Genel
Grafiksel yükleyicide Pardus 25 görselleri revize edildi.
Birde pencerelerle ilgili dönüş yapmak istiyorum. Pencere başlıklarına çift tıklanıldığı zaman büyültme yada küçültme işlemi yapar. Fakat XFCE sürümünde bu işlev bazı pencerelerde çalışıyor bazılarında çalışmıyor. Örneğin şuan Bilgisayar uygulaması penceresinde çalışıyor ama dosyalar uygulaması penceresinde çalışmıyor. 23 sürümünde de aynı sorun mevcut. Günlük kullanımda oldukça can sıkıcı olabiliyor bazen pratiklik açısından. Bu konuda ele alınırsa iyi olur.
Şuan bu gönderiyi canlı olarak denediğim Beta sürümünden yazıyorum. Alpha sürümünden dönüş yapılan, bilinen hata ve eksiklerin hepsi giderilmiş. Artı olarak görünüm anlamında oldukça iyi çalışılmış ve birçok yenilik gelmiş. Simge seti yeni baştan elden geçirilmiş. Özellikle yeni duvar kağıtları çok hoş ve şık olmuş, kesinlikle artırılmalı.Yeni başlayan takım iyi iş çıkarmış Ellerine sağlık.Şuan gözüme çarpan tek eksik, karşılayıcının son sayfasındaki uygulamaların depoda olmaması. O da zaten yüksek ihtimalle bilinen bişeydir. XFCE böyleyse Gnome’u merak ettim şimdiden açıkcası.
Elinize sağlık. İkon seçimini çok beğendim. Menüde simge moduna geçmeniz görsellik açısından iyi olmuş. Panelde de isim ve simge yerine sadece simge olarak değiştirseniz daha da iyi olur.
Selamlar,
hemen en baştan başlayalım. şimdi kurdum. ilk karşılaştığım hata pardus karşılayıcıda sunulan masaüstü resimleri geçerli olmuyor. diğer panellerde değiştirilen ayarlar kalıcı oluyor. Fakat sunulan masaüstü resimlerinden birini seçince değişmiyor. Sebebi o kısımların entegre edilmemiş olması olabilir ama yine de bildirmek istedim. Hatalarla karşılaştıkça atacağım. iyi çalışmalar.
Dr. Muhammet ÜNAL
Gazi Ü. Bil. Müh. Böl.
Sürümün final olduğunda indirip kurmak istiyorum xfce masaüstü ortamı benim tercih ettiğim masaüstü arayüzü. Gnome’la pek iyi anlaşamıyorum çünkü. Android telefon kullanıyor hissiyatı oluyor bende çünkü. Çalışmalarınız da başarılar dilerim kolay gelsin.
Aynı durum bende de olmuştu nemo yu denediğim için belki ondandır diye bildirmemiştim
Pardus xfce ince ayarlarda varsayılan ayarlara almıştım thunara dönmesi için
şu an pardus karşılayıcıda da değişiyor.
Arka planı değiştirince lightdm in arka planının da değişmesi çok güzel olmuş
HP x360 bilgisayara kurdum. “sudo apt install pardus-gnome-desktop” ile gnome kurdum. Dokunmatik ekran çalışıyor. Bilgisayarı katlayıp döndürdüğümde ekran dönüyor fakat dokunduğum yeri algılamıyor farklı yeri algılıyor. Kalibrasyon yapılamıyor. xfce de ekran otomatik dönmüyor.
Pardus 25 XFCE betayı bilgisayar üzerinde test ediyorum. Gayet güzel gidiyor. Dosya yöneticisi ikonlarının ve masaüstü sağ tık ikonlarının renklendirilmesi önemli. Ayrıca panel takvim uygulamacığının boyutunun temada biraz oynanarak büyütülmesi görünüm ve kullanım açısından iyi olacaktır.HamoniKR tema uygulamasında daha görsel hale gelebiliyor. Benzer şekilde yapılabilir.
Sadece Çalışan USB testi yaptım ve dizüstü bilgisayarı harici ekran (ve klavye+fare) ile kullanım halinde harici ekran tercihinin otomatik yapılmadığını gördüm.
Genellikle dizüstü bilgisayarın kapağı kapalıysa böyle oluyor halbuki - ayrıca karşımıza seçenekler de çıkıyor ve en azından tek tıkla iş bitiyor.
Bu testte benim sistem ayarlarına gitmem gerekti. Orada ise harici ekranı kullanma seçeneğini tıklamak işe yaramadı, sadece yansıtma/eşitleme seçeneğiyle harici ekranı kullanmam mümkün oldu.
Bu çok küçük bir sorun ve yapılacaklar listesinin en sonlarında yer alabilir belki.
Ellerinize sağlık. Sistemi test ederken hem Pardus Mağaza hem de Pardus Güncelleme Yöneticisi uygulamalarında küçük bir hatayla karşılaştım. Her iki uygulamanın ayarlar menüsünden “şifresiz kullanım” özelliğini aktif hale getirmeme rağmen, bir uygulama yüklemeye veya güncelleme yapmaya çalıştığımda sistem kimlik doğrulama için yönetici şifresi sormaya devam ediyor. Bu sorunu çözereseniz çok iyi olur.
1-Kablosuz veya bluetooth fare takıldığında touchpad otomatik devre dışı kalsın ayarı olabilir. Yazı yazarken kazaları engellemek için. Sarınırım gnome’da bu özellik vardı. Elle touchpad devre dışı bırakılabiliyor ama fare olmayınca açmak için klavyeden biraz zahmetli bir yol izlemek gerekiyor.
2- Görünüm–> Biçim de “Pardus xfce” seçince panelde süper tuş görünmez oluyor ama çalışıyor.