Bu gün pardus xfce 25.1 üzerinde KDE 6 testi yapmayı fırsat bulduk. Küçük sorunlar haricinde gayet mükemmel çalışıyor. Artık Pardus için bir KDE sürümü şart.
Bence bu konuda biz de çok fazla bekledik bile.
KDE’nin RAM kullanımı artık XFCE’den pek de fazla değil, bu konuda kendilerini gerçekten geliştirdiler.
Gnome güzel ama özellikle eski donanımlar için genelde zorlayıcı olabiliyor.
XFCE eski donanımlarda harika çalışıyor ancak görsel olarak biraz eski kalıyor.
KDE ise hem hafif hem de kişiselleştirilebilir. Daha fazla kullanıcıya hitap etmek için Zorin OS gibi çeşitli hazır ayarlar (presets) kullanılabilir.
Masaüstüne sorunsuzca Ev dizini ve Çöp kutusu konabiliyor mu? En son denediğimde kırk takla attırıyordu.
Ayrıca Çöp kutusunun etiketi hiç hoşuma gitmedi. “Çöp kutusu boş” yazıyor. Ben sana durum sormuyorum ki? Etikette durum yazmamalıdır.
Ha unutmadan, sistem dizinlerini root olarak açmak için ne yapılması gerekiyor? “sudo dolphin” yazmak yeterli mi? Yoksa “gabül” etmiyor mu? ![]()
Üstadım KDE’in en büyük sorunlarından birisi yazdıklarınız. O sorunlar aynen devam ediyor. Panel üzerinden daha rahat kullanılıyor.
KDE’yi çok severim. Lakin bunun gibi birkaç sorunu olması iyi değil.
Yz’ye sorarsan sana panelde “dolphin as root” oluşturmayı anlatır. Biraz uğraştırsa da yapılabiliyor.
Masaüstünde çöp vb oluşturmak için de bazı betikler var.
Yıllarca hepsini denedikten sonra şahsen son kararım KDE Plasma.
Masaüstüne konduğunda geri dönüşüm kutusunun altında (tercihe bağlı olmaksızın) durum bilgisi verilmesi ve masaüstüne Windows gibi bilgisayar ya da ev dizini koymanın hazır ve basit yolu olmaması iyi değil, fakat KDE’nin artıları yanında bunlar devede kulak sayılır bence.
Bunlar da zaten genellikle küçük bir iki dokunuşla halledilen şeyler.
Örneğin, masaüstüne *.desktop uzantılı basit bir metin dosyası koyup bilgisayar veya ev dizini bağlantısı oluşturulur ya da “org.kde.dolphin.desktop” dosyasına ek bir komut olarak “pkexec dolphin” ekleyip yönetici modunda açma seçeneği olur vs…
@Sadi hocam,
Hep söyleyeceğim ama ayıp mı olur diye söyleyemedim aha şimdi söylüyorum. Senin avatar Selçuk Yöntem’e mi benziyooooo, yoksa ben illüzyon mu görüyorum. ![]()
Olabilir fakat ben ondan biraz daha gencim ![]()
Pardus KDE, biraz değişik bir masaüstü düzeni ile… Üstteki panelin sol tarafında etkin olduğunda uygulamaların menü çubuğu yer alıyor, çöp sepeti sağdaki sistem tepsisi tarafında. Sol paneldeki Dolphin dosya yöneticisine tıklayınca ev dizini açılır.
Pardus son sürümde kde kurulum yaptım bilgisayar butonu otomatik geldi ev butunununda kısayolunu dolphin üzerinden masaüstüne attım. oldu hatta keşfete flatpak ve snapd ı tanıtımında yaptım. çok üzel oldu. özelleştirmeleri çok güzel ve dolphin zannedersem dosya yönetcisi olarak diğerlerinden çok çok önde
Benim kullanımımda KDE her zaman daha verimli ve modern deneyim yaşattırdı. Arada bir Gnome veya Xfce’ye ne kadar şans versem de her seferinde KDE’ye dönüyorum. Geleneksel masaüstü deneyimini eksiksiz sunup kişiselleştirme konusunda da en zengin masaüstü ortamı olduğunu düşünüyorum.
KDE hantallığı ve sık sorun çıkarması çok eskide kalmış bir durum. Bazıları bu eski halini deneyimleyip şu an önyargılı yaklaşıyor. 2011 yılında bilgisayarda yapabildiğim tek şey Windows Media Player’daki çubukları izlemekken bir cesaret Pardus’u ilk kurduğumda KDE beni büyülemişti. Belki de bu yakınlığım biraz da ondandır.
Pardus’a KDE çok yakışıyor. Herkesin bir şans vermesini tavsiye ederim.
şimdi bende yükledim KDE yi . Hoşuma gitti . Uygulamamı test etme imkanı buldum . Sanırım KDE de kalıcam bir müddet .
Edit : Yedekten sistemi mi geri yükledim . Şahsi düşüncem son kullanıcı için (Yeni Lİnux Kullanıcıları) hiiiiiç uygun değil . Bilgisayar ilk açıldığında masaüstündeki herhangibi uygulama üzerindeyken fare sağ tıklama yaptığımda bilgisayar donuyor sonra bir sürü şeyler açılıyor . NumLock denen şey hep kapalı geliyor . Bol tuzlu çorba . Gnome sade anlaşılır ya . Gerçekten tebrik etmek lazım Pardus yönetimini .
Kde, Gnome, xfce ve daha birkaç masaüstü ortamı linux kullanıcılarının ihtiyacını fazlasıyla giderebiliyor. Burada bir hususa vurgu yapmak istiyorum. Bir geliştirici nebios adında geliştirmeye çalıştığı bir projesine kendine özgü masaüstü ortamı geliştirmeye çalışmış. Masaüstü ortamı birçok fonksiyonu yerine getirebiliyor. Pardus için nebios masaüstü ortamının kaynak kodlarından çatallama yapılarak yerli bir masaüstü ortamı yapılabilir. Böylece yaşanacak bir sıkıntı durumunda nebios projesine verilen emek de çöpe gitmemiş olur. Dosya yöneticisi ve diğer uygulamalar zamanla geliştirilir.
Öyle görünüyor ki önce çok güzel başlamış, sonra çok tuhaf bir şeyler olmuş.
Bu oldukça sıra dışı bir durum - belki binde bir, hatta milyonda bir olasılık.
Acaba oldukça sıra dışı bir yol izleyerek mi kurdunuz ya da oldukça sıra dışı bir donanım kombinasyonu mu var bilemem.
Fakat böyle bir durumun olma ihtimali GNOME ile daha düşük olabilir, ve halen Pardus gibi Linux dağıtımlarının masaüstü ortamı olarak birinci tercihinin GNOME olması bu yüzden olabilir.
Şahsen GNOME ile gelen daha sade ve biraz daha kararlı bir masaüstü ortamına karşılık KDE Plasma ile kullanıcıya sağlanan çok daha geniş imkanlar ve kişiselleştirme seçenekleri bana daha cazip geliyor.
Yerinizde olsam, bir de ayrı bir disk bölümüne doğrudan Debian KDE kurup sonra kaynak listesini Pardus’a ayarlamak yoluyla Pardus KDE elde etmeyi denerdim.
sudo apt install kde-plasma-desktop bunu kurdum . Masaüstündeki herhangibir uygulama üzerinde sağ tık yapınca bir müddet donma sorunu yaşadım . kafasına göre uygulamalar açıyor bilgisayar kendine geldimi .
Mevcut bir masaüstü ortamı (GNOME/XFCE) üzerine KDE Plasma kurulması anlaşılan bazen böyle tuhaflıklara yol açabiliyor.
Bir ara vaktiniz olduğunda, yeriniz de varsa, benim önerdiğim yolu deneyin bir de bence. Doğrudan Debian KDE ISO ile kurup oradan Pardus KDE’ye geçiş sorunsuz bir yol olabilir.
Debian KDE’yi Pardus KDE’ye dönüştürmek basit:
Önce elle (bir yere DEB dosyası indirilmiş olan) “pardus-archive-keyring” paketi kurulur, sonra ya /etc/apt/sources.list dosyası ya da /etc/apt/sources.list.d/debian.sources dosyası Pardus’a uyarlanıp sudo apt update komutuyla Pardus depo kaynakları kullanmaya başlanır, gerekli bazı Pardus uygulamaları da buradan eklenir.
Hazır konu açılmışken, KDE ile ilgili konularda topluluk ile etkileşimde bulunmak için: İletişim - KDE Türkiye
Kesinlikle katılıyorum KDE gibi bir masaüstü ortamının resmi olarak yayınlanmaması gerçekten büyük bir eksiklik. Bana göre masaüstü dünyasının “üç dev ismi” olan KDE, GNOME ve Xfce arasında en güçlüsü KDE. Bu yüzden her zaman tercihim KDE’den yana oldu. Diğer ikisini de denemiş biri olarak söylüyorum KDEnin sunduğu deneyim kesinlikle bambaşka.
En sağlamı ve diğer masaüstü ortamlarının kalıntıları ile uğraşmamak için Pardus Sunucu kurup, üstüne KDE kurmak bana göre.